2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

Lendulet palyazat_nyito

„Lendületes” Juhászné Csapó Edit, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusa

Nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatók kezdhetik meg az Akadémia kiválósági programjának támogatásával áttörő eredményeket ígérő kutatásaikat hazai kutatóhelyeken. Az MTA Lendület Programjának 2021. évi 15 nyertese közé választották Juhászné dr. Csapó Editet, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi adjunktusát.

„Nemesfém nanoszerkezetek fejlesztése orvosbiológiai alkalmazásokra”. Ezzel a kutatási témával nyerte el az MTA Lendület Programjának támogatását Juhászné Csapó Edit. A vezetésével az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéken létrejött új kutatócsoport munkája a különböző nemesfém nanoszerkezetek fejlesztésére, azok orvosbiológiai alkalmazására fókuszál.

 

„A Lendület Program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület Program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást” összegzett az mta.hu.

A Lendület Program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

 

Pályázni két kategóriában lehetett:

A Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akik 38 évnél fiatalabbak (1983. augusztus 31. után születtek), PhD-fokozatukat 2017. szeptember 1. előtt szerezték meg, továbbá korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

A Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akik 45 évnél fiatalabbak (1976. augusztus 31. után születtek), rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon, illetve a Lendület program vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

 

Megtudtuk: az MTA pályázati kiírásra idén 64-en jelentkeztek. Közülük 15-en – 10 férfi és 5 nő – nyerték el az akadémiai támogatást. A Lendület I. kategóriában 10, a Lendület II. kategóriában pedig 5 kutató. A bölcsészet- és társadalomtudományok területéről 3-an, az élettudományok területéről 5-en, a matematikai és természettudományok területéről pedig 7-en kerültek a támogatottak közé.

A nyertesek túlnyomó többsége – 11-en – valamelyik hazai egyetemen, 4-en pedig az ELKH intézeteiben alakíthatnak önálló kutatócsoportot.

 

A 15 nyertes között mindössze két kutató dolgozik Budapesten kívüli egyetemen, közülük az egyik Juhászné Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar munkatársa, akinek a munkáját ezentúl a Lendület I. program támogatja.

 

SZTEinfo

Fotó: NKI

Forrás:

Tizenöt nyertes az MTA Lendület Programjának idei pályázatán

 

Korábban írtuk:

Dr. Csapó Edit - 2018

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket