2024. április 25., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

Nyito_FIK

Miért érdemes pályázni a Fiatal Kutatók Akadémiája tagságára?

Tagfelvételi pályázatot hirdet a 2021és 2026 közötti periódusra a Fiatal Kutatók Akadémiája. Az FKA nemzetközi minták alapján 2019-ben született. A 24 alapító tag közül 4 az SZTE kutatója. Az FKA-tagságra pályázni 2021. február 10-ig lehet.

A 45 év alatti kutatók tudományos pályafutását segíti, érdekeit képviseli a Fiatal Kutatók Akadémiája. Az FKA szervezetileg független, de szorosan együttműködik a Magyar Tudományos Akadémiával. A társaság legfőbb célja, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek a Magyarországon dolgozó fiatal, tehetséges kutatókat a tudományos pályán tartják. Az FKA azért dolgozik, hogy a kutatói életpályát vonzóvá tegyék a fiatalok körében. Az FKA további céljairól eddigi programjairól az mta.hu/fka honlapon található részletes információ.

 

– Az FKA egy olyan „klub”, amelynek minden tudományterületről vannak tagjai. Manapság egyre több a specializált kutató, aki egy szűk témában elmerülve kevéssé lát rá mások kutatásaira. Az FKA tagoknál ez a veszély nem áll fenn, mivel számos olyan rendezvényt szerveztünk már eddig is, amelyeken egészen különböző területekről hangzottak el előadások – emlékeztetett a Fiatal Kutatók Akadémiája egyik alapító tagja, dr. Csupor Dezső. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet egyetemi docense szerint a látókör szélesedése az FKA-tagság egyik kedvező „mellékhatása”.

 

Hazai és nemzetközi szervezetekkel – így például a Young Academy of Europe, a Global Young Academy tudományos társasággal – is együttműködik a Fiatal Kutatók Akadémiája.

 

– Ha indokolt, közösen léphetünk fel a különböző intézményeken dolgozók nehézségei, problémái megoldása érdekében – magyarázta dr. Csupor Dezső. – Erre több alkalommal sor került már, például a pályázati rendszerek, a női kutatók, a doktori címek honosítása ügyében. Léteznek olyan problémák, amelyek speciálisan a fiatal kutatókat érintik. Ezeket meg kell ismertetni a döntéshozókkal, az intézményi vezetőkkel, s erre épp a fiatal kutatók a legalkalmasabbak.

 

A Fiatal Kutatók Akadémiája 2019. május 7-én alakult 24 alapító taggal. Közülük 4 kutató a Szegedi Tudományegyetemről érkezett. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetből dr. Venglovecz Viktória, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszékéről dr. Máté Ágnes, az SZTE GYTK-ról dr. Csupor Dezső, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékéről dr. Janáky Csaba is hozzájárult az FKA megalapításához.

 

A társaság minden évben 12 új taggal bővül és a tagság 5 évre szól. A FKA 2021-2026 közötti időszakra szóló tagfelvételi pályázatáról további részleteket itt olvashat, illetve az mta.hu oldalon.


A pályázat benyújtásának határideje 2021. február 10. (szerda) 12:00 óra.

 

SZTEinfo – Ú. I.

 

A Fiatal Kutatók Akadémiája és a Young Academy of Europe szervezetről korábban írtuk:

Az SZTE gyógyszerészét is tagjai közé választotta az MTA Fiatal Kutatók Akadémiája

Az SZTE két jeles kutatója is tagja a Young Academy of Europe szervezetnek

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket