2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

Kemeny_Lajos-001

SZTE polgárok az állami kitüntetettek között

Kiosztották az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Képösszeállításon az SZTE-s polgárok a díjazottak között.

A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át.


Kariko_Katalin_Francia_Zsuzsanna


Széchenyi-díjas kutatók


A díjazott lánya, Francia Zsuzsanna vette át Dr. Karikó Katalin kutatóbiológusnak, biokémikusnak, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójának, a mainzi BioNTech alelnökének, a Szegedi Tudományegyetem alumnájának odaítélt Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án.

Fotó: MTI/Soós Lajos


Kemeny_Lajos

 

Dr. Kemény Lajos Ferenc Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanára Áder János köztársasági elnöktől vette át a Széchenyi-díjat az Országház kupolacsarnokában.

Fotó: MTI/ Soós Lajos


Mesterhazy_Akos_Ferenc_1


Dr. Mesterházy Ákos Ferenc agrármérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kutatóprofesszora, az SZTE címzetes egyetemi tanára miután átvette a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől.

Fotó: MTI/Illyés Tibor


Lovasz_Iren1


Kossuth-díjat kapott Dr. Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató, érdemes művész, a JATE BTK volt hallgatója, az SZTE alumnája.

Fotó: MTI/Illyés Tibor


Dr. Gyimóthy Tibor Szent-Györgyi Albert-díjas informatikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete Szoftverfejlesztés Tanszékének egyetemi tanára a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta.


Dr. Pálfi György biológus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézete Embertani Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta.


Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Intézetének élén végzett, nemzetközi viszonylatban is kimagasló színvonalú, eredményes tudományos kutatói és oktatói munkája elismeréseként dr. Oláhné dr. Béládi Ilona mikrobiológus, az orvostudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritája.

 

A felsőoktatásban végzett több évtizedes, magas színvonalú munkája elismeréseként dr. Zsoldos Ferencné gyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Dékáni Hivatalának volt hivatalvezetője a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült.


Korábbi cikkünk a díjazottakról:


https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-marcius/szechenyi-dijat-kapott?folderID=55743&objectParentFolderId=19396


https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-aprilis/kemeny-lajos-professzor?objectParentFolderId=25254

 

SZTEinfo

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket