nyito

A nyílt forráskódról és a mesterséges intelligenciáról tanácskoztak az SZTE-n

Digitális Jólét Fórumot szervezett az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszéke május 24-én. A 30. Digitális Jólét Fórum a hazai digitális ipar fejlesztéséről című rendezvény napirendjén a „Nyílt megoldások és mesterséges intelligencia: a szoftveripar válaszai a holnap kihívásaira” tématerület szerepelt.

Korunk forradalma a digitalizáció, amely mindent felforgat és átalakít, érinti világunk minden szegmensét. Az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák egyre jelentősebben befolyásolják a polgárok életminőségét, a vállalkozások versenyképességét és az állami működés hatékonyságát. Napjainkban pedig már fontos szerepet tölt be a mesterséges intelligenciára épülő technológiák elterjedése is, valamint az átlátható, biztonságos infokommunikációs megoldásokra való törekvés a nyílt forráskódú és szabadon elérhető szabványokra épülő szoftverek által.


A Digitális Jólét Program keretében megvalósuló fórumon Dr. Gál András Levente, a program szakmai vezetője köszöntötte a résztvevőket. – 5 évvel ezelőtt indult el a gondolkodás, arról, hogy mit is kellene kezdeni a digitalizációval. Távolságtartóan viszonyultunk a témához, az IKT-hoz. Már akkor közel 6 millió ember használta Magyarországon a Facebookot, ez pedig azt mutatta, hogy foglalkozni kell a kérdéssel. Ennek a gondolkodásnak eredményeként született meg a Digitális Jólét Program – mondta Dr. Gál András Levente.


IMG_5079


Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja kitért arra, hogy az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán folyó informatikai képzések a magyar és a külföldi hallgatók körében hatalmas népszerűségnek örvendenek. – A 2019 őszi tanévre való jelentkezések között a programtervező informatikus szak a legnépszerűbb az egész egyetemen: a közel 15 000 összjelentkezőből több mint 1800-an a Természettudományi és Informatikai Karon szeretnének továbbtanulni, ebből több mint 1000 diák valamely informatikai szakot jelölte meg. Az alapszakos jelentkezések tekintetében például közel 15 százalékos növekedést tapasztaltunk, míg az informatikai mesterszakjaink iránt érdeklődők száma megduplázódott tavalyhoz képest – fogalmazott Dr. Fendler Judit. Beszédében az egyetem kínai partnerekkel kialakított kapcsolataira is kitért, ugyanis ennek részeként jöhet létre szeptembertől a kínai oktatási központ, illetve ezek a kínai kapcsolatok azok, amelyek az egyetem informatikai ágazatát is előre húzzák.


IMG_5099


Dr. Gyimóthy Tibor, az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszékének oktatója a kar együttműködéseiről beszélt. – Az első legfontosabb kapcsolatunk 15-20 éve a Nokiával kezdődött. Hat évvel ezelőtt pedig a Samsunggal kötöttünk együttműködést, mely azóta is folyamatos, intenzív kapcsolatot jelent a tanszék számára. Idéntől pedig a Huawei-jel fogunk együtt dolgozni. Mindezt a sokrétű kapcsolatot a nyílt forrású szoftverfejlesztés tette lehetővé, hiszen ezáltal vált láthatóvá egyetemünk a multinacionális cégek számára – mondta el Dr. Gyimóthy Tibor.


digitalis_jolet_forum
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


A Digitális Jólét Fórumon számos piaci és akadémiai szereplő mutatta be innovatív termékeit és kutatás-fejlesztő kompetenciáit a mesterséges intelligencia és nyílt forráskódú technológiák vonatkozásában. A fórum emellett lehetőséget biztosított a kormányzat és az információtechnológiai ipar közötti együttműködések erősítésére is.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna