IMG_1073

Négyszáz lézerfizikus kutató Szegeden

Július 1-5. között Szeged az attoszekundumos tudomány fókuszpontjává válik, ahol 29 országból közel 400 kutató találkozik, hogy megvitassák az attoszekundumos tudomány és technológia legújabb eredményeit.

A kétévente megrendezett nemzetközi Attoszekundumos Tudomány és Technológia konferenciasorozat 7. eseményének (ATTO 2019) szervezőbizottságát az attoszekundumos tudományterület 29 nemzetközileg elismert szaktekintélye alkotja, a bizottság társelnökei Varjú Katalin professzor, az ELI-ALPS tudományos igazgatója és Dimitris Charalambidis professzor, az ELI-ALPS tudományos főtanácsadója. A konferencia szakmai programjában a 93 előadás és a több mint 200 tudományos posztert bemutató két interaktív poszterszekció mellett az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban szervezett látogatás is szerepel. A rendezvényhez kapcsolódik a konferencia 22 szponzorának kiállítása, és emellett számos kísérőprogram keretében nyílik lehetősége a résztvevőknek, hogy megismerkedjenek Szeged és Magyarország kultúrájának, történelmének, építészetének és gasztronómiájának helyi jellegzetességeivel.


IMG_1067


Az ötnapos konferencia megnyitóján, június 30-án Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb oktatási és kutatási centruma, tizenkét karral és több mint 300 különböző képzéssel. Ahhoz azonban, hogy az intézmény tartani tudja a lépést a rohamosan változó világgal és folyamatosan fejlődni tudjunk, partnereket kell találnia. Hozzátette, idehaza több száz intézménnyel állnak kapcsolatban, ám a nemzetközivé vált felsőoktatásban nemzetközi partnereket is be kell vonniuk a mindennapi oktató, kutató és gyógyító munkába. Kiemelte, a lézerfizika az SZTE egyik kiemelt kutatás-fejlesztési területe, így az ATTO konferencia remek lehetőséget ad arra, hogy az intézmény bővítse nemzetközi kapcsolatrendszerét. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközponttal fennálló igen szoros kapcsolatuk egyik legfontosabb eleme a lézerközpont mellett létrejövő tudományos-innovációs központként funkcionáló Science Park, ahová a Szegedi Tudományegyetem tudásbázisára építve és azzal együttműködésben, kutatás-fejlesztésben és innovációban élen járó hazai és nemzetközi vállalkozások települhetnek.


negyszaz_lezerfizikus_galeria
Pictures taken at the event are available here.


Az ATTO 2019 konferenciát a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tartják. A Szegedi Tudományegyetem egyike az ELI-ALPS fontos tudományos partnereinek, és az ATTO 2019 új együttműködési lehetőségeket kínál. A szervezőbizottság 19 kutatót kért fel legújabb, az attoszekundumos tudományterületre nagy hatást gyakorló kutatási eredményeik bemutatására. A témák között olyanok szerepelnek, mint az attoszekundumos impulzusok előállítása és karakterizálása; magasharmonikusok keltése és ezek alkalmazásai; atto- és femtoszekundumos időskálán lejátszódó, ultragyors folyamatok; az attoszekundumos impulzus és magasharmonikus-generáláshoz használható következő generációs meghajtó lézerek; új, koherens extrém-ultraibolya és röntgenimpulzusokat szolgáltató források és alkalmazásaik; időfelbontott foton-, elektron- és ion-spektroszkópia. Ezek mellett a szervezőbizottság a beküldött 300 tudományos absztrakt közül 74-et választott ki szóbeli előadásra. A többit a szerzők a két interaktív poszterszekción mutatják be és vitatják meg a konferenciaközönséggel.


Az attoszekundumos tudomány a lézeres fizika egy viszonylag fiatal, de 2001 óta rohamosan fejlődő és növekvő, fontos új területe.

Az első, 2007-ben Drezdában rendezett nemzetközi ATTO konferencián az attoszekundumos tudomány úttörői gyűltek össze, mindössze pár tucatnyian. Idén, alig 12 évvel az első alkalom után, az ATTO 2019 ötnapos programja közel 400 résztvevőt vonzott Magyarországra, hogy megvitassák a 2017-ben Kínában, Hszianban tartott legutóbbi konferencia óta elért eredményeket.


A konferencia részletes programja itt elérhető.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna