2024. július 27., szombat
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

Elindult az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram

Az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramja külföldi egyetemeken már jól bevált módszer szerint nyújtja az SZTE hallgatóinak a pályakezdésre felkészítő és a munkaerő-piaci elhelyezkedést támogató szolgáltatását.

A nyolcadik ciklus megnyitóját október 2-án, hétfőn tartották a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ahol a sikeresen pályázó hallgatók először találkozhattak mentoraikkal. A nyitórendezvényen megjelent mentorokat és mentoráltjaikat Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE Alumni ügyekért felelős rektori megbízottja köszöntötte.


Az SZTE Alma Mater vezetője nyitóbeszédében kiemelte azokat a fejlesztéseket és bővítéseket, amelyeknek köszönhetően sokkal szerteágazóbb lesz a szervezet tevékenysége. Ide tartozik a mentorprogram megnyitása külföldi, illetve a passzív féléves hallgatók számára, valamint a program egyetemi kurzusként való elismertetése. Az alumni mentor utánpótlás program révén pedig már a középiskolás korosztályt is be szeretnék vonni a kezdeményezésbe.


Alumni_nyito_GM


A mentorprogramban azok az SZTE-s öregdiákok térnek vissza, akik bizalommal és elköteleződéssel közelítenek a Szegedi Tudományegyetemhez. Azt a tudást, amit megszereztek itt, és a gyakorlati életben kamatoztatni tudtak, most visszaadják, és megosztják a jelenlegi szegedi egyetemistákkal.


Dr. Kovács Vilmos, a European-Cert DOO vezérigazgatója elkötelezett támogatója a programnak, hiszen már évek óta segít az SZTE hallgatóinak minél több tapasztalatot átadni. Karrierútja nem éppen klasszikusan alakult; elméleti és gyakorlati tudását folyamatosan bővíti, hogy minél magasabb szinten képzett szakember legyen. Pályafutása során ő is sok segítséget és támogatást kapott és mentorként ebből szeretne visszaadni, mivel tudja, hogy mennyire fontos lehet egy-egy szakmai vélemény vagy egy bátorító szó.


Alumni_nyito_KV


Jelenleg 28 mentor vesz részt a programban, és teremt lehetőséget arra, hogy az általa támogatott egyetemista megismerje a munkahelyi folyamatokat; hogy új nézőpontból lásson rá az eddig csak elméleti oldalról megismert szakmára, valamint  munkahelyi struktúrára. A piacvezető cégek mellett, mint például az NNG Kft., az EPAM, a Robert Bosch Kft., a General Electric, a PICK Szeged Zrt., több kisebb vállalkozás, a Szegedi Ítélőtábla és sok egyéni mentor is részt vesz a programban.

 

Alumni_nyito2

Gyimesi László, a Mystic Nails Hungary Bt. ügyvezető export menedzsere újdonsült mentor. Mottója: "Az okos ember a saját tapasztalataiból tanul, a másokéból pedig karriert épít." Arra a kérdésre, hogy miért jelentkezett mentornak, és hogy mit vár a programtól a következőket fogalmazta meg: - Sokat kaptam az egyetemtől; a tanáraimtól és hallgatótársaimtól. Úgy érzem itt az ideje, hogy visszaadjak. Remélem, ezzel hozzájárulhatok a program sikeréhez. Kifejezetten keresem a lehetőségét annak, hogy tapasztalataimat másokkal is megoszthassam, emiatt sok üzleti konferencián veszek részt. Külön motiváló erő számomra, ha a jövő generációja a célközönség, mivel úgy gondolom, hogy a fejlődés egyetlen útja az, ha a meglévő tapasztalatokat és a tudást átörökítjük számukra. Sajnos azt tapasztalom, hogy bár az egyetemről kikerülve nagyon ambiciózusak és lendületesek a fiatalok, de néhány kudarcélmény gyorsan eltéríti őket céljuktól. A szembejövő akadályokra a mentorprogram segítségével jobban fel tudnak készülni. Megtudhatják, hogy másképp ez nem megy, és ez a tanulási és fejlődési folyamat része. A sok-sok elméleti tudás végre gyakorlati vonatkozást is kap. Ez a legnagyobb erénye ennek a programnak véleményem szerint. Biztos vagyok benne, hogy rengeteget fogok én is tanulni a mentorprogram során, szélesedik a látóköröm és új élményekkel gazdagodom majd.

Alumni_nyito3

Egy-egy hallgató tanulmányi ideje alatt többször is bekapcsolódhat a programba. A jelenleg mentorált 32 hallgató között akad olyan is, aki már negyedik szemeszterben él a program által nyújtott lehetőséggel.

Bátor Gellért, az SZTE GTK pénzügy-számvitel szakos hallgatója, aki mentoráltként vett részt a nyitórendezvényen hangsúlyozta, hogy mind a Prof. Dr. Görög Márta által tartott tájékoztatás, mind a Dr. Kovács Vilmos által elmesélt sikeres pályakép ismertetése kellő motivációval töltötte el a jelenlévő diákokat, akik a rendezvény második felében közelebbről is megismerkedhettek mentoraikkal.


Alumni_nyito


Az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram a munkaerő-piaci elhelyezkedést támogató SZTE-szolgáltatások első lépcsője: kötetlen formájú szemlélődést, ismerkedést jelent a munka világával. Az SZTE Alma Mater, együttműködve az SZTE Karrier Irodával, számos szolgáltatást nyújt a hallgatóknak és frissdiplomásoknak – a karriertervezési tréningtől kezdve az állásbörzéken át az állásinterjúkra való felkészítést jelentő motivációs levél és önéletrajz-írási tanácsadásig.

 

Az SZTE Alma Mater tavasszal újabb ciklust indít, amelynek mentori helyeiről már a következő félév elejétől tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve maradt még pár szabad hely, amire október végéig tudnak jelentkezni azok a hallgatók, akik nem szeretnének elhalasztani egy ilyen lehetőséget. Szabad helyek a 2017-es őszi félévi mentorprogramban.


Szöveg és fotó: SZTE Alma Mater