Publicatio Repozitórium és Open Access megoldások

Kedves Kollégák,

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Klebelsberg Könyvtár Publicatio repozitóriumának használatát, melyet Egyetemünk a gyorsan változó nemzetközi gyakorlatot követve hozott létre. Tudományos és oktatási témájú publikációikat tudják ide egyszerűen feltölteni pdf formátumban, szakterülettől függetlenül.

Miért érdemes feltölteni megjelent cikkeiket?


 • A repozitórium a publikciók biztonságos és hosszú távú megőrzését biztosítja, napi 24 órás elérhetőséggel.
 • Az egységes, kereshető tárolóhelyen elhelyezett cikkek jóval könnyebben, szélesebb körben lesznek elérhetők, olvashatók, ami jelentősen növelheti hatásukat, a keresők is könnyebben találhatják meg.
 • Segíti az egyre növekvő szerepű multidiszciplináris kutatómunkát, együttműködéseket, mely az Egyetemünkön belül is sikeresen fejlődik.
 • Segíti a véleményezési munkát pályázatok, fokozatszerzések, egyéni és intézményi teljesítményértékelés esetén is.
 • A legtöbb kiadó megengedi a közlésre elfogadott (post-print) kézirat, néhány akár a kiadói pdf repozitóriumba helyezését és nyílt elérését. A http://www.sherpa.ac.uk/romeo/ oldalon rendkívül egyszerűen ellenőrizhető, hogy egy folyóirat vagy kiadó milyen jogokat biztosít a szerzők számára. Ezáltal, az MTA által is ajánlott módon, jogtisztán tehetjük nyílt elérésűvé közleményeink tartalmát.
 • A post-print esetében néhány kiadó 1-2 év késleltetett nyilvánosságot kér, ez egyszerűen beállítható. Ennek lejárta után a pdf automatikusan nyilvánossá válik.
 • A repozitórium kezeli a post-print verziót és a kiadói pdf-et is, egyedileg beállítható ezek elérhetőségi köre.
 • A cikk adatainak MTMT-be történő bevitelét szenátusi határozat írja elő. Ezt követően tölthető fel maga a cikk a repozitóriumba. Ennek során mindössze a szerzőt és a cikk MTMT azonosítóját kell megadni, valamint a nyilvánosság körét. Több szerző esetén elég ezt az egyik szerzőnek megtenni a társszerzők jóváhagyása mellett. Ezt követően a cikk MTMT rekordjában meg fog jelenni egy link, ami a repozitóriumba visz. Innen akkor tölthető le a teljes szöveg, ha a szerző a megfelelő nyilvánossági opciót állította be.
 • Célszerű a szerző honlapjára az MTMT-ből generálható a „Szerző munkássága” linket kitenni, amiben az egyes cikkek repozitóriumbeli elérhetősége is megjelenik. Ha a szerző egyes cikkek adatait felteszi saját honlapjára, érdemes ehhez is megadni a repozitóriumi linket.
 • A Klebelsberg Könyvtár törekszik arra, hogy minél szélesebb körben jelenjen meg a repozitórium tartalma. Bejegyeztette a BASE Bielefield Academic Search Engine-be, a DOAR-ba (Directory of Open Access Repositories) és a ROAR-ba (Registry of Open Access Repositories) is. A BASE több mint 3000, a DOAR több mint 2600, a ROAR pedig több mint 3700 repozitóriumot indexel.

A repozitórium aktív használatával támogatja kutatási eredményeinek hatékony terjedését, a pályázati, kapcsolatteremtési, fokozatszerzési tevékenységet, Karunk és Egyetemünk megítélésének javítását.

Köszönjük a figyelmét és reméljük, minél szélesebb körben és megelégedéssel használják a repozitóriumot, amiben a Klebelsberg Könyvtár munkatársai és az intézeti könyvtárosok is segítenek!

Gingl Zoltán egyetemi tanár és a Klebelsberg Könyvtár Vezetése

Szeged, 2014.06.23.

Útmutatók:


  Friss hírek RSS

  Rendezvénynaptár

  Rendezvénynaptár *

  Kövess minket