gyertya

Gyászhír - Prof. Dr. Becsei József (1937-2022)

Megrendülten tudatjuk, hogy szeretve tisztelt kollégánk Becsei József az SZTE Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék volt vezetője és professzora, a hazai társadalomföldrajz kiemelkedő alakja életének 86. évében 2022. szeptember 14-én elhunyt.


Becsei_Jozsef_1937_2022_f_f_kep


Becsei József egyetemi tanulmányait 1955-59 között Debrecenben végezte a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ahol földrajz-történelem szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. A végzés után Békésre került, ahol 1959 és 1970 között a helyi gimnáziumban oktatta a földrajz szeretetére a kisdiákokat. 1970-től 1990-ig az államigazgatásban dolgozott különböző beosztásokban, de emellett aktívan kutatott, publikált. 1979-ben sikerrel védte meg kandidátusi disszertációját. 1981-től előbb óraadóként, majd 1984-től címzetes egyetemi docensként oktatott egyetemünkön. A rendszerváltozás idején az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetébe került, s már akadémiai kutatóként jutott el a szintézishez, akadémiai doktori értekezésével, amellyel 1991-ben megszerezte a földrajztudomány doktora fokozatot. 1995-ben nevezték ki egyetemünk professzorává a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékre, ahol 2000 és 2003 között a tanszék vezetője volt. 2007-ben vonult nyugállományba, de professor emeritusként szakmai kapcsolatait mindvégig ápolta, kurzusokat tartott a graduális és doktori képzésben, közreműködött számos doktori és habilitációs bizottság munkájában. Személyiségére a közvetlenség, az egyéni humor és a szeretetreméltó életöröm volt a jellemző. Egész generációk szemléletét formálta tanárként, témavezetőként. Becsei Józsefet az SZTE Földrajz és Földtudományi Intézete saját halottjának tekinti.Emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrizzük!


Az SZTE TTIK Földrajz és Földtudományi Intézetének gyászoló közössége


A professzorról a szeged.hu is megemlékezik, a cikk itt olvasható: https://www.szeged.hu/cikk/meghalt-becsei-jozsef-foldrajztudos-a-szegedi-egyetem-professzora

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket