Gyász gyertya

Gyászhír

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara, a Biológiai Intézet és a gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy Dr. Szidonya János, a Genetikai Tanszék nyugalmazott egyetemi docense 2022. március 8-án, életének 78. évében elhunyt.

Szidonya János úttörő munkássága a hazai klasszikus, formális Drosophila-genetikában megkérdőjelezhetetlen. Diplomáját a volt Szovjetunióban a Harkovi Egyetemen szerezte, tudását és ismereteit Kanadában a University of British Columbia világhírű genetikus professzora, David Suzuki mellett fejlesztette magas szintre.


Dr._Szidonya_Janos


A muslica modell használatának kezdete Magyarországon az 1970-es évekre nyúlik vissza, így Szidonya János mindezen tudását hazatérte után kamatoztatni tudta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol Kiss Istvánnal, Gausz Jánossal, Gyurkovics Henrikkel, Maróy Péterrel és Szabad Jánossal alapköveket jelentő eredményeket értek el a Drosophila, mint modellszervezet meghonosításában. Az ő munkájuknak köszönhetően indultak el az első szisztematikus mutagenezis kísérletek, amelyek eredményeit rangos nemzetközi szaklapokban publikálták. Az akkor még József Attila Tudományegyetem Genetikai Tanszékén 1989-ben kezdődtek el a Drosophila kutatások, amikor Maróy Péter számos külföldi tanulmányutat követően tanszékvezetőként a tanszék élére állt, amelyhez rövidesen Szidonya János és Gausz János is csatlakozott. Szidonya János az etil-metánszulfonát (EMS) mutagénnel létrehozott letális mutánsok térképezésével és azok közül is a domináns hőmérséklet érzékeny fenotípust mutatók, például bizonyos kollagén gének mutánsainak jellemzésével foglalkozott.


A Genetikai Tanszéken létrehozott muslica törzsközpont elindítása és nemzetközileg elismert működtetése összefonódott munkatársunk nevével, a gyűjtemény gondozásában egészen nyugdíjba vonulásáig vezető szerepet töltött be, és elhivatott munkájának mesterévé vált. Eredményeit a mai napig hasznosítjuk, azok nemcsak a genetika oktatásában, de a kapcsolódó tudományos kutatómunkában is nélkülözhetetlenek.


Temetéséről a Család későbbiekben nyújt tájékoztatást.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket