2023. november 30., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

20220727_NagyE_SciRep

Gyógyszerhatóanyagok méretcsökkentésével kísérleteztek szegedi kutatók - a világ egyik vezető lapja számol be az eredményekről

A Nature lapcsaládba tartozó Scientific Results folyóirat közli egy gyulladáscsökkentő gyógyszerhatóanyag szegedi fizikusok által vezetett méretcsökkentési eljárásának eredményeit.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fény-Anyag Kölcsönhatási Kutatócsoportjának munkatársai lézerek segítségével csökkentették le egy Meloxicam nevű gyulladáscsökkentő gyógyszerhatóanyag részecskeméretét, majd - vegyész, orvos és gyóyszerész kollégák bevonásával - alapos vizsgálatnak vetették alá a keltett részecskéket. A pozitív eredményekkel zárult vizsgálatsorozat a Nature lapcsaládba tartozó Scientific Results folyóiratban került közlésre.


"A hatóanyagok oldékonyságának javítása egy egyre növekvő kihívás a gyógyszeripar számára. A hasznosulás javításának egyik módja a részecskeméret csökkentés, aminek köszönhetően megnő az aktív felület. Az aprózás innovatív módja az impulzuslézeres abláció, ami egy segédanyag mentes és hatékony technika. Ezen cikkben a meloxicam, egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, desztillált víz közegbeli, különböző hullámhosszakon végzett impulzuslézeres ablációja kapcsán elért eredményeinket mutatjuk be. A keltett részecskéket fizikai, kémiai és hatástani vizsgálatoknak vetettük alá. Mérésekkel igazoltuk, hogy ezen lézeres eljárással a szubmikrométer - néhány mikrométer mérettartományba eső, jelentős kémia károsodástól menetes, a referencia anyag oldékonyságát és gyulladáscsökkentő hatását többszörösen meghaladó részecskéket tudunk előállítani lézeres ablációval" - mondta el Nagy Eszter végzős doktorandusz, a kutatás vezetője.


A szegedi kutatók publikációja ezen a linken érhető el. Korábbi, részletesebb írásunk a kutatócsoport eredményeiről pedig itt található.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket