044A2855

Mindig magával viszi fényképezőgépét

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett Li Gábor természetfotós „Nyitott szemmel” című tárlatából. A képeket 2022. április 21. és május 20. között, minden hétköznap 8 és 18 óra között a Biológia Intézet első emeletén lehet megtekinteni.

Li Gábor, biológus mesterszakon hallgató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézet, Ökológiai Tanszékén. A 22 éves művész, a természet szeretete, a természeti rendszerek iránti érdeklődése miatt választotta ezt a pályát és a természetfotózást is hasonló okokból kezdte el. A terepi munkák során megszerzett tudást, és a tapasztalatokat akár a fotózásban is fel tudja használni. Nincs kedvenc témája, hiszen bármerre jár, mindig magával viszi fényképezőgépét, mert a természet az életünk része, így bárhol találhatunk érdekes témát. A titok mindössze annyi, hogy nyitott szemmel kell járni a világban.

044A2881

A fiatal fotós célja, hogy felemeljük a fejünket, vagy éppen lenézzünk a lábunk alatt elterülő csoda világra. Li Gábor elmondta, hogy nincsenek kedvenc képei, mindig a legutóbb készült fotóit szereti a legjobban.

- Minden képnek megvan a maga története. Kezdetben nagyrészt cserkelve fotóztam, ez annyit takar, hogy kimentem egy közeli erdőbe, rétre és ott sétálva kerestem a témát, például őzeket, madarakat. Manapság már jobban szeretem azokat a projekteket, amelyek során egy-egy kiválasztott témára több időt tudok szánni és ilyenkor visszajárva a helyszínre napokon, heteken keresztül próbálom elkészíteni az általam elképzelt képet. A helyszín mindig más. A kiállítás címének választásakor is azt szerettem volna kiemelni, hogy a természet, az élőlények mind szerves részei mindennapjainknak, csak észre kell vennünk őket – mondta Li Gábor.

A kiállításra elhozta a legfrissebb alkotását is.

044A2908

A munkái során minden fotóra nagyon büszke, mert egyszeri és megismételhetetlen.

-Ha ki kellene emelni egyet, akkor a legbüszkébb a “Lenergy – Az év természetfotósa 2021” pályázaton elért eredményeimre vagyok. A pályázat anyagába 5 képem került be, melyek közül egy első, három pedig második helyezést ért el a maga kategóriájában. Ez a pályázat Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázata melyre évről évre neveznek hazánk legjobb, nemzetközileg is elismert természetfotósai, így nagy megtiszteltetés volt a képeimet a legjobbak között látni a pályázat kapcsán a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon – mondta Li Gábor.

044A2913

- A fotózás egy olyan tevékenység, amely közben teljesen kizárom a körülöttem lévő világot, elfelejtem a problémákat és egy teljesen más tudatállapotba kerülök, csak arra koncentrálok amit éppen fotózok. Így számomra sosem volt nehéz türelmesnek lenni fotózás közben, hiszen ilyenkor pont azt csinálom, ott vagyok, amit a legjobban szeretek és ahol legjobban szeretek lenni. Legtöbbször inkább az okoz problémát, hogy haza induljak. A jövőmet a Biológia Intézet, Ökológia tanszékén doktorandusz hallgatójaként képzelem el, így remélem, hogy ez a türelem a tudományos életben is a javamat szolgálja majd - mondta Li Gábor.Galeria
Képgaléria a megnyitóról


- Jó természetfotót lehet egy kevésbé jó technikával is készíteni, a pillanatnak sokkal nagyobb szerepe van. Úgy gondolom, hogy a fotó értékét nem az határozza meg, hogy mivel készült, a technika csak egy olyan tényező, ami meg tudja könnyíteni a fotós dolgát. De bizonyos képek elkészítéséhez elengedhetetlen a jó felszerelés. Például vízalatti fotót készíthetünk akár akváriumba helyezett fényképezővel is, viszont a „Két világ határán” (amely egy sziklán pihenő üstökös kormoránt ábrázol, a képen egyszerre bemutatva élőhelyének vízfelszín alatti és feletti komponensét) című fotóm elkészítéséhez elengedhetetlen volt egy, erre a célra gyártott vízalatti tok használata. A vízalatti fotózást lehetővé tévő eszköz beszerzésére a Nemzeti Fiatal Tehetségei Ösztöndíj által nyílt lehetőségem – zárta gondolatait Li Gábor.

A kiállítás minden érdeklődő számára látogatható, hétköznaponként reggel 8-tól este 6 óráig.

SZTEinfo – Kovács – Jerney Ádám

Fotó: Sahin – Tóth István

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket