Tudományos pályázat - „A városi madárkérdés felmérése, állatkímélő megoldások kidolgozása” címmel

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány „A városi madárkérdés felmérése, állatkímélő megoldások kidolgozása” címmel tudományos pályázatot hirdet. A félmilliós fődíjért diplomások és egyetemi hallgatók is pályázhatnak 2024. május 15-ig.

Városi környezetben a közvéleményt foglalkoztató, gyakran felmerülő kihívások közé tartozik a galambok nagy száma, a varjak és seregélyek esetleges agresszivitása, valamint a vízpartokon élő kacsákkal, hattyúkkal és sirályokkal kapcsolatos kérdések. Bár világszerte léteznek megoldási kísérletek, még nem ismertek széles körben olyan kiforrott technológiák, amelyek állatvédelmi szempontból is teljes mértékben elfogadhatóak, a lakosság szempontjából megnyugtatóan rendezik a kérdést és egyidejűleg a jogi kereteknek is megfelelnek. A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány célja, hogy a városi madárkérdés humánus megoldása kapcsán elősegítsük olyan pályaművek megszületését, amelyek alkalmasak konferencián való bemutatásra, illetve széles körben való terjesztésre is, valamint hivatkozási alappal szolgálhatnak a döntéshozók számára.

A nagyvárosainkban élő madarak hatása az emberek és állatok jóllétére, valamint a közegészségügyre kiemelt, időszerű kérdéskör. A madarak lehetséges hordozói és terjesztői lehetnek számos fertőző betegségnek és parazitának, viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek a gerinces állatok szenvedni és örülni képes, érző lények, amelyeket nemcsak az erkölcsi érzék, hanem jogszabályok is védenek. A hazai helyzet fölmérése jelenleg nem naprakész és nem teljes körű. Jelentős területi különbségek figyelhetőek meg az országban, hiszen a madárállomány és az ezekkel kapcsolatos problémák eltérőek. Összetett kezelési módok kidolgozása szükséges, valamint együttműködés a szakemberek, kutatók, döntéshozók és az érdekelt felek (lakosság) között.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány közfeladatai közé tartozik az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, állatvédelmi szakmai konferenciák koordinálása, illetve állatvédelmi pályázatok lebonyolítása és felügyelete is. A fentiekre való tekintettel az Alapítvány pályázatot ír ki a városi madárkérdés felmérésére, és/vagy javaslatok kidolgozására egyetemi, főiskolai hallgatói jogviszonnyal vagy egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkező magánszemélyek részére. A benyújtott 30-40.000 karakter terjedelmű dolgozatokat szakemberekből álló zsűri fogja elbírálni. Olyan munkákat várunk, amelyek alkalmasak továbbgondolásra, illetve gyakorlati alkalmazásra.

Az első helyezett 500 000.- Ft, a második helyezett 300 000.- Ft, a harmadik helyezett 200 000.- Ft jutalomban részesül, és a témában megrendezett szakmai konferencián előadás tartásával, valamint sajtókommunikáció révén megismertetheti javaslatát a nagyközönséggel. Egyetemisták a munkát szakdolgozatként, TDK-dolgozatként is szerepeltethetik, amennyiben oktatási intézményük ezt lehetővé teszi. 

A pályázat benyújtásának határideje 2024. május 15.


A részletes pályázati kiírást megtalálják a mellékelt dokumentumokban, valamint Alapítványunk honlapján: https://kozosugyunkazallatvedelem.hu/palyazatok/tudomanyos-palyazat 

 

Üdvözlettel,

Kupai Kinga

 

Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
1149 Budapest Róna u. 135.

Tel: +36-1-550-1578
E-mail: info@kozosugyunkazallatvedelem.hu
 

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket