Pályázat „Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” címmel

A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

Pályázni az egyetemek és a főiskolák hallgatói számára az alábbi témakörökben lehet:

1. Egy szabadon választott uniós politika legújabb fejleményeinek értékelése.

2. Magyarország vagy egy másik EU-tagállam európai uniós tagságának tapasztalatai. Az EU-tagság társadalmi vonatkozásai (pl. a Kárpát-medencei kisebbségi közösségek helyzete).

3. Az EU fejlődésének lehetséges irányai (föderális Európa vs. erős tagállamokra épülő EU); tagállami és uniós intézményi álláspontok.

4. Az Európai Unió alapértékei és védelmük: hatásköri, eljárási és hatékonysági szempontok.

5. Magyarország 2024. második félévi EU Tanácsa elnöksége.

6. Energiahelyzet Európában – rövid és hosszú távú megoldások.

7. Az Európai Unió válasza az új globális kihívásokra (pl. háborús konfliktusok, migráció, klímaváltozás, mesterséges intelligencia).

8. Az Európai Unió stratégiai autonómiájának kérdései (pl. hozzáférés a kritikus fontosságú nyersanyagokhoz, a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló ipar).

9. Európa Kulturális Fővárosa program.

10. Az uniós bővítéspolitika új fejleményei (új tagjelölt államok és a csatlakozási feltételeik, a Granadai Nyilatkozat, az Európai Tanács döntései).

11. Regionális együttműködés Európában és annak hatása az Európai Unióban.

12. Az őshonos nemzeti közösségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban (különös tekintettel az identitás kérdésére Európában, vagy az őshonos közösségekhez kapcsolódó polgári kezdeményezésekre).


A pályázat beküldésének határideje: 2024. március 11. (hétfő)


További részletek

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket