Japán ösztöndíj lehetőség (MIRAI programme)

A Magyarországi Japán Nagykövetség idén is meghirdeti a MIRAI program nevű, rövid távú ösztöndíját. A MIRAI program a japán állam egyik legújabb ösztöndíja, melynek fő célja Japán bemutatása a külföldiek számára, egymás megértésének elősegítése, a tudományos párbeszéd erősítése és a jövő vezetői közötti kapcsolatépítés támogatása.

Idén két program közül választhatnak a jelentkezők, személyesen vagy online.


Személyes program: Application Guidelines (Visiting Japan Program)

A személyes program keretében a diákok egy hetet Japánban tölthetnek, ahol változatos - tudományos és turisztikai - programokon vehetnek részt. A résztvevők „online pre-exchange programon” vesznek részt a kiutazás előtt. (Várhatóan 1-3 nap; orientáció, online előadás, stb.) A program költségeit, így a repülőjegyet, szállást, étkezést, belépőket teljes egészében a japán állam fizeti. A fenti linken található egy rövid összefoglaló, egyéb más részletes információk a szükséges dokumentumokról, a résztvételi feltételekről stb.Online program: Application Guidelines (Online Program)

Az online (zoom meeting) program pedig körülbelül 10 egymást követő napon VAGY október 1. és október 20. között kijelölt időpontokban kerül lebonyolításra. A diákok vizuálisan látogatást tesznek a kutatóintézetekben, részt vesznek workshopokon és beszélgetésekben. A fenti linken található egy rövid összefoglaló, egyéb más részletes információk a szükséges dokumentumokról, a résztvételi feltételekről stb.


A személyes program esetében a diákok szakterületük szerint kerülnek csoportokba. A csoport kiutazási ideje 2024. februárban egy hét. A személyes program alatt ellátogatnak Tokióba és még más japán város(ok)ba (pl. Kiotó, Hirosima), ahol a főbb látványosságok megtekintetése mellett előadásokat hallhatnak, diskurzusokon vehetnek részt.


Az online programokban részt vevő diákok szintén csoportokba kerülnek, és a regionális és kulturális megismerés (Discovering Regions and Cultures) témakörébe tartozó programokon vesznek részt.


Erősen javasolt, hogy a diákok a személyes- vagy online program alatt és után kérdőíveket töltsenek ki, a közösségi médián fotókat posztoljanak, illetve egy saját projektet, prezentációt ismutassanak be.


Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, keresd Dr. Vinkó Tamást a kkdh@sci.u-szeged.hu e-mail címen!