5

Informatikai Intézet

Az informatika napjainkban a legdinamikusabban fejlődő terület. Az élet minden területén egyre nagyobb szükség van a jól képzett informatikus szakemberekre. Az SZTE Informatikai Intézet az informatika képzési terület országosan leggazdagabb képzési portfóliójával vár, legyen szó alap- vagy mesterképzésről.

Nálunk megtalálható a gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és programtervező informatikus alap- és mesterszak, villamosmérnök alapszak, üzemmérnök-informatikus alapképzés és az info-bionika mérnöki mesterszak. Képzéseinkről általánosságban elmondható, hogy gyakorlatorientált és projekt szemléletű tudás elsajátítását biztosítja a hozzánk jelentkezőknek. Amennyiben érdekel ez a terület és abban az intézményben szeretnél tovább tanulni, ami a hazai informatikai felsőoktatás bölcsője, ahol 1957-ben – Magyarországon elsőként – indult informatikus képzés, valamint ahol a HVG Diploma 2022 rangsora szerint a képzési területen a legkiválóbb oktatóktól tanulhatsz, akkor válaszd az SZTE informatikai képzéseit!

Mit fogsz tanulni gazdaságinformatikusként Szegeden?

Informatikai és közgazdász területek kombinálása, különös tekintettel az informatika alkalmazásaira és az elemző munkára. Az alapképzés során egy olyan szakmát tanulhatsz meg, mely képessé tesz a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására; az üzleti problémák IT-vel támogatott megoldására; informatikai fejlesztéseket végző munkatársakkal való hatékony együttműködésre és kommunikációs készség birtokában, nem jelent majd gondot a kapcsolattartás gazdasági és közgazdasági szakemberekkel. A mesterképzés során alkotó tudást szerezhetsz, mely alkalmassá tesz az információtechnológia korszerű lehetőségeinek kihasználására, szervezetek üzleti intelligenciájának a növelésére; az IT-támogatott üzleti alkalmazások vállalati szintű, modellszemléletű tervezésére; szakmai, emberi és etikai szempontokat mérlegelve önálló irányítói feladatok ellátására; az infokommunikációs technológiák együttműködésének megtervezésére, különböző modell-nézetek generálására.

 

Mi az info-bionika és mire alkalmazható?

Az info-bionikában két csúcstechnológia, az információtechnika és a biotechnológia területei találkoznak. A bionika tudománya a természetből ellesett megoldásokat ülteti át a műszaki gyakorlatba. Az info-bionika az idegrendszer és az elektronikus készülékek kapcsolatát kutatva hoz létre bio-nano mérőeszközöket, képalkotókat és protéziseket. Összekapcsolja az élőt és az élettelent. Az info-bionikus szakemberek az orvosi, a gyógyszerészeti, a biotechnológiai, a bio-elektronikai, a nanotechnológiai és még számos további terület kutató- és fejlesztő intézeteiben, valamint ipari vállalatainál helyezkedhetnek el.

 

Milyen szakterület a mérnökinformatikus?

Informatikai és villamosmérnöki területek kombinálása, az informatika műszaki alkalmazása. Az alapképzésen megismered a szoftverek, modern informatikai és műszaki rendszerek használatát, működtetését. A szak elvégzése után sokféle problémára műszaki informatikai megoldásokat tudsz adni; készen állsz az ipari részvételre, az ipar működtetésére. A mesterképzés ideje alatt jóval komolyabb szaktudást szerzhetsz meg, amely által kreativitást igénylő, izgalmas munkahelyed lehet. Komolyabb, önálló fejlesztéseket végezhetsz és hamar vezető beosztású lehetsz. Jól tudsz együttműködni informatikusokkal, mérnökökkel, fizikusokkal, vegyészekkel, orvosokkal, közgazdászokkal.

 

Mi a programtervező informatikus képzés célja?

Számtalan olyan eszközzel, berendezéssel találkozhatunk, amelyek alapvető működését valamilyen program (szoftver) biztosítja. Ma már nemcsak a számítógépet, hanem a videó lejátszót, a tévét, a mosógépet, és a fényképezőgépet is beépített szoftverek működtetik. A programtervező informatikus képes szoftverek létrehozására, továbbfejlesztésére, karbantartására egyénileg vagy csoportmunkában. Az alapképzés képessé tesz vállalati információs rendszerek, döntéstámogató rendszerek, szakértői rendszerek, és multimédia alkalmazások tervezésére, fejlesztésére és működtetésére. A mesterképzés felkészít a komplex rendszerek fejlesztési, alkalmazási, működtetési tevékenységének önálló és csoportokban történő magas színvonalú ellátására; a megszerzett tudás alkalmazására és gyakorlati hasznosítására, a problémamegoldó technikák felhasználására vállalati információs rendszerek tervezésében és készítésében valamely korszerű modellező eszköz felhasználásával; a tudományágban megszerzett szakmai tapasztalatból származó információk, felmerülő új jelenségek feldolgozására; döntéstámogató rendszerek tervezésére, készítésére, működtetésére, ilyen területen irányító feladatok ellátására; a megoldandó problémák megértésére és megoldására, eredeti ötletek felvetésére, az informatika fennálló modelljeinek alkalmazására; önművelésre, önfejlesztésre, az egyéni tudás, ismeret elmélyítésére, bővítésére a multimédia eszközeinek felhasználásával is.

 

Milyen a villamosmérnök képzés Szegeden?

A mai eszközök egyre nagyobb része elektronikus és benne szoftver fut. Hamarosan mind ilyen lesz. A szegedi villamosmérnök képzés az elektronika és szoftver területre összpontosítva lett kialakítva, amely jövő kihívásainak felel meg. A sikeres múltra visszatekintő mérnökinformatikus-képzést is nyújtó szegedi informatika vezető helyen van az országos rangsorokban. A képzés során számos izgalmas területtel ismerkedhetsz meg, mint a műszaki matematika és fizika, elektromágnesség, anyagismeret, analóg és digitális elektronika, mikroelektronika, elektronikai technológia, programozás, alkalmazásfejlesztés, intelligens eszközök hardverei és szoftverei, mesterséges intelligencia, ipari elektronika, műszerek és mérések, robotika, villamos energetika, megújuló energiaforrások, hálózatok, távközlés, vagy az információbiztonság.

 

Új üzemmérnök-informatikus képzés Szegeden

A képzésben résztvevő hallgatók a legmodernebb szoftverfejlesztési technológiák és paradigmák világába nyernek széles körű betekintést. Az ipari igényekhez igazítva a képzés gyakorlatorientált, vagyis kisebb az elméleti tárgyak aránya, több a gyakorlati óra, és nagyobb hangsúlyt kapnak a projekt munkák, valamint a cégeknél megszerezhető szakmai gyakorlat. A képzés során nemcsak a mai igényekhez igazított tudást sajátíthatod el, hanem biztos alapokat nyújt a fejlődéshez, képessé tesz a holnap technikáinak elsajátítására is. Az üzemmérnök-informatikus szak elvégzése után megfelelő gyakorlati ismeretekkel fogsz rendelkezni az azonnali elhelyezkedéshez. Specializációinkat az ipari igényekhez igazítottuk, így bármelyiket is választod, a hazai, vagy külföldi pozíciókra való jelentkezéskor mindenképpen előnyt fog jelenteni számodra.esza_felso_250x250
Friss hírek RSS

Friss hírek

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo