3

Fizikai Intézet

Érdekel a körülötted levő világ, és megismernéd pontosabban, hogyan is működik? De bizonytalan vagy, hol kezdd, hogyan fogj neki? Szeretnéd továbbvinni a világ felderítését, új összefüggéseket, jelenségeket felfedezni? Szeretnél alkotni, új dolgokat létrehozni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod: Tanulj fizikát az SZTE-n!

Szerintünk a legjobb kezdet, ha fizika szakra jössz: itt megtanítjuk Neked, hogyan működik a világ (amibe középiskolában éppen csak belepillanthattál), hogyan alkoss a tapasztalataidból, adataidból elméleteket és matematikai modelleket, hogyan oldd meg azokat, hogy meg tudd mondani, hogyan lehet újat alkotni. Mindezeket pedig nem csak konkrétan fizikusként tudod majd alkalmazni: élettudományok, műszaki tudományok, informatika, pénzügyek, management, politika...


A fizika a bennünket körülvevő világ megismerésének alapja, elemi részecskéktől az Univerzumig, az elejtett kavics mozgásától az alagúteffektuson át a kvantumgravitációig. Nem csak ismeretek és szabályok úgy-ahogy rendezett halmaza, hanem a legeredményesebb tudományos módszer a világ megismerésére és meghódítására. A többi természettudomány és műszaki tudomány, ezeken keresztül pedig a technikai civilizációnk is a fizikai ismereteinken alapulnak, a fizika törvényeivel összhangban, az általuk adott keretek között működnek. A jelenünket és jövőnket beárnyékoló/fenyegető lokális és globális problémák megoldása is elképzelhetetlen a fizikai ismereteink felhasználása és továbbfejlesztése nélkül.


Minél matematizáltabb egy (természet)tudomány, annál megbízhatóbb és kvantitatívabb, nagyobb a prediktív ereje / előrejelző képessége. A fizika kiemelkedően sikeres ebben, matematika nélkül elképzelhetetlen, a matematika a fizika nyelve, sok matematikai eredményt fizikai probléma megoldása kényszerített ki / inspirált. Ha szereted a matekot, a fizikán keresztül megtapasztalhatod azt is, mire képes valójában, amikor minden tudásra szükség van, amit csak megismert eddig az ember.


Mit csinál egy fizikus tulajdonképpen?

Rövid válasz: "A fizikusok az élet császárai!"

Kicsit hosszabban:

Fizikusok jellemzően felfedező ill. alkalmazott kutatásokat folytatnak, fejlesztéseket hoznak létre, innovációval foglalkoznak, gyakran más tudományos v. műszaki szakemberekkel együttműködésben. Új természeti törvények, jelenségek felfedezése, ill. már megismert törvényekre alapozva új módszerek, technológiák kidolgozása, új eszközök létrehozása.

Fizikusként szakmai kötelességed lehet a világ bejárása is!


Kutató/tudós legyek vagy mérnök?

Kármán Tódor még úgy hasonlította össze a kutatót/tudóst és a mérnököt, hogy "Scientist study the world as it is, engineers create a wold that has never been." de ez ma már egyáltalán nem különül el ilyen élesen. Sőt, egy kutatói alapozás után könnyebb mégis mérnökké, mégpedig kiváló mérnökké válni, mint fordítva.

Nézd meg saját magad: menő álláshirdetésekben műszaki v. gazdasági/pénzügyi területen gyakran találod azt a végzettségnél a nyilvánvaló szakmérnök v. modellező közgazdász mellett, hogy fizikus.


Részletes információk képzéseinkről, a diplomáinkkal való elhelyezkedési lehetőségekről, valamint a felvételivel kapcsolatos eseményekről, híreinkről: http://www.physx.u-szeged.hu/fizika-intezet/felvetelizoknekesza_felso_250x250