nyito

Érdekes videókkal, látványos kísérletekkel neveztek a középiskolások az SZTE TTIK pályázataira

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatának részeként, 100. évfordulóját ünnepli a Természettudományi és Informatikai Kar. 2021-ben középiskolás diákok számára hirdettek pályázatot az SZTE TTIK intézetei. Fotók, filmek mémek születtek a tudomány témakörében.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar intézetei: a Biológia, a Bolyai, a Fizikai, a Földrajzi és Földtudományi, az Informatikai és a Kémiai Intézet a kar centenáriuma alkalmából középiskolások számára hirdetett pályázatot. A felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a fiataloknak, hogy a számukra szimpatikus tudományterületben jobban elmélyedjenek és összemérhessék tudásukat, korosztályuk többi tagjával.

KÜLÖNLEGES PÁLYÁZATOKAT IHLETETT A SZTE 100 ÉVE

Az SZTE Kémiai Intézete egy maximum három perces videófilm készítésére kérte a jelentkező középiskolásokat, amelyben egy szabadon választott kísérletet kellett bemutatniuk, és ezt megmagyarázniuk. A film mellett egy munkanaplót is készíteniük kellett, amelyben rögzítették a tanulók az egyes munkafázisokat. Az első helyezést az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium két fős csapatának pályaműve nyerte el ami, az analóg fotózást és a filmelőhívást mutatta be. A második és a harmadik díjat megosztva az SZTE Gyakorló Gimnázium két három fős csapata nyerte el.

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete három kategóriában hirdette meg versenyét: ,GeoArt fotópályázat, GeoTudós kisfilm pályázat, és GeoMeme pályázat. Az intézet pályázatait az ihlette, hogy a világban bármerre járva, akár közvetlen (lakó) környezetüket, vagy a nagyvilág pontjait földrajztudósok, földtudósok mindig egy picit máshogy szemlélik. Az intézethez összesen 43 pályamunka érkezett, amit 12 iskola középiskolás tanulói küldtek.

Az SZTE Bolyai Intézete három kategóriában hirdetett feladványt. A matematikához kapcsolódó képzőművészeti, vagy iparművészeti és számítógépes alkotást, a képzőművészetben, valamilyen matematikai tényszerűséget közvetítő, és önálló képzőművészeti értékkel bíró munkát vártak. Az iparművészeti kategória olyan összefüggés bemutatását feltételezte, ami nem pusztán a szépségre törekszik, hanem a működőképesség, az összefüggés demonstrációja a cél. A harmadik kategóriában pedig egy matematikai problémára kellett fókuszálni, egy számítógépes megoldással.

ELBÍRÁLÁS ALATT

Az SZTE Biológia Intézete a középiskolások analitikai erősségét szerette volna feltérképezni. A pályázati kiírásban nagy hangsúlyt kapott az önállóan elvégzett kísérletes eredmények bemutatása és a biológiai jelenségek megfigyelése, leírása és elemzése. Az SZTE Fizikai Intézete pályázatában a kísérleti és az elméleti fizika iránt érdeklődő nebulókat próbálta megszólítani. A kísérleti fizika iránt érdeklődőktől érdekes kísérletek bemutatását, míg az elméleti oldal iránt érdeklődőktől a mindennapjainkban megfigyelhető jelenségek leírását, várták. A pályázatok beadása 2022. január 31-én lezárult, jelenleg az elbírálási szakaszban tart.

MÉG MARADT LEHETŐSÉG

Az SZTE Informatikai Intézete bármilyen informatikai témájú problémát vagy feladat megoldásával kapcsolatos munkát vár. Az Informatikai Intézet pályázatára február 21-ig van még lehetőség jelentkezni. Pályázni két szekcióban lehet, műszaki informatikai, ahol egy működő rendszert kell prezentálni és informatikai, ahol egy szoftvert kell tetszőleges programozási nyelven elkészíteni, ennek platformja és célja nincs megkötve.

Informatika

A jubileumi évet követően is további versenykörök meghirdetése várható. A pályázatokról Dr. Vinkó Tamás, az SZTE TTIK közkapcsolati dékánhelyettese elmondta, hogy a centenáriumhoz kapcsolódó évben, illetve tanévben számos olyan programot szervez a kar, amelyekben a TTIK hangulata, a tudományos szemlélet az egyetem falain kívülre lép. A középiskolások között ott vannak a jövő tudós generációjának tagjai, akiknek a szavára, gondolataira fontos, hogy figyelmet fordítsunk. A pályázat ezt a hozzáállást hivatott elősegíteni.

SZTEinfo - Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Bobkó Anna

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket