SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány bemutatkozása

SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2020-ban

SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2019-ben

SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2018-ban

SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2017-ben

SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2015-ben
SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2014-ben
SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2013-ban

SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2012-ben

SZTE Sófi Alapítvány ösztöndíjasai 2011-ben


Óriási megtiszteltetés és nagy elismerés az SZTE Sófi Alapítvány számára, hogy tízéves évfordulóját az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának 90 éves jubileumi rendezvényén ünnepelheti.


sofi_01_a


Sófi József, az SZTE Sófi Ösztöndíj alapítója a Kármán Tódor díj kitüntetéssel 2008


I. A Szegedi Tudományegyetem Sófi Ösztöndíj létrehozása


Sófi József, az alapítvány alapítója 1990-ben szerzett molekuláris biológus és biotechnológus diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán. Már az egyetemi évek alatt sikeres molekuláris genetikai kutatásokat végzett a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjában, Dr. Udvardy Andor és Dr. Hadlaczky Gyula tudományos tanácsadók laboratóriumában. Professzora, Dr. Benedeczky István és Dr. Somogyi Péter támogatásának köszönhetően 1989-ben egy éves tanulmányútra meghívták kutatni és tanulni az Oxfordi Egyetemre, amely anyagi okok miatt sajnos meghiúsult. A diploma megszerzése után rákos megbetegedések gyógyításával szeretett volna foglalkozni, azonban el kellett hagynia a kutatói pályát, azért, hogy rokkantnyugdíjas és beteg szüleit támogatni tudja. Ennek érdekében kényszerből került az üzleti életbe, és testvérével együtt létrehozott egy sikeres családi vállalkozást. Tíz év kitartó munkájával elérte, hogy Magyarország legjobb élelmiszer-és vegyiáru kereskedői között emlegették a nevét. Később ingatlan-és pénzügyi befektetésekkel kezdett foglalkozni, és ezen a területen is kiemelkedő eredményeket tudott felmutatni.


Sófi József, személyes sorsából kiindulva 2001. január 2-án létrehozta a Sófi József a Szegedi Tehetségekért közhasznú alapítványt, amely ösztöndíjakkal támogatja a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit. Saját pénzéből 60 millió forintot áldoz erre a célra, és több céget is sikerült megnyernie, hogy további pénzösszegekkel álljanak e nemes ügy mellé. Fontos társadalmi ügynek tekinti, hogy a tehetséges diákok ne kerüljenek olyan helyzetbe, amilyenbe ő került 1990-ben. Vagyis anyagi okok miatt ne kényszerüljenek pályájuk elhagyására, vagy ne távozzanak végleg külföldre. Kutatói vagy oktatói pályán maradhassanak, és külföldi tanulmányutak után hazatérjenek, hiszen tehetségükkel és szorgalmukkal így tehetnek a legtöbbet Magyarország jövőjéért. Az SZTE Sófi Alapítvány létrehozásával fontos célja volt az is, hogy köszönetet mondjon a szegedi egyetemnek és tanárainak, akiktől mind tudásban, mind emberileg oly sokat kapott. Valamint ezáltal is szeretné tiszteletét kifejezni középiskolai osztályfőnökének, Dr. Bajkán Barnabásnak, aki kiváló pedagógusként emberségre és a tudomány szeretetére nevelte.


II. Az alapítvány célja és tevékenysége


Az alapítvány célja a Szegedi Tudományegyetem, tehetséges hallgatóinak anyagi támogatása és jövőbeni pályafutásuk elősegítése. Jelenleg több mint 600 tehetség támogatása folyik, melynek létszáma minden évben növekszik az új pályázók csatlakozásával. Közöttük szép számban vannak határon túli magyar hallgatók. Az elmúlt tíz évben az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány jelentős fejlődésen ment keresztül. Ennek köszönhetően egyedülálló tevékenységével a magyar felsőoktatás kiemelkedő, nagy presztízsű ösztöndíj alapítványa lett. A Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere 2008. december 17-én a repüléstudomány és rakétatechnika kiváló magyar származású tudósáról elnevezett Kármán Tódor díjjal tüntette ki az alapítványt, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb magyar állami kitüntetés. Az alapítvány alapítója, Sófi József 2007 óta a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja, és ebben az évben megkapta a Szegedi Tudományegyetem Mecénás-díját.


sofi_01_b


Kármán Tódor díjátadó ünnepség az Oktatási Minisztériumban 2008


A tehetséggondozás a következő módon valósul meg:


1. Anyagi támogatás ösztöndíjak által


Az alapítvány tízéves működése során több mint 8 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta a legjobb hallgatókat, mely támogatás összegét növelni szeretnék a jövőben. Kezdetben biológushallgatók, majd 2006 óta az egyetem minden hallgatója elnyerheti az alapítvány anyagi támogatását. A Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb professzoraiból álló kuratórium eddig 71 tehetséges egyetemi hallgatónak ítélte oda az alapítvány ösztöndíjait.


2. A hallgatók kiemelkedő tudományos és tanulmányi teljesítményének erkölcsi elismerése


sofi_01_c


Sebestyén Márta világhírű népdalénekes adta át a Sófi ösztöndíjakat 2009-ben


Az ösztöndíjak átadása a Szegedi Tudományegyetem rendezvényein (tanévnyitó, diplomaosztó) ünnepélyes keretek között történik. Nagy megtiszteltetés a díjazott hallgatók és az alapítvány számára is, hogy az egyetem rektora és a támogató cégek vezetői mellett a magyar kulturális és tudományos élet kiemelkedő személyiségei adják át a díjakat:
2004: Prof. Dr. Benedeczky István, a szegedi egyetem korábbi tanszékvezető professzora
2005: Dr. Botka László, Szeged M. J. V. polgármestere
Prof. Dr. Móczár László, a szegedi egyetem korábbi tanszékvezető professzora
2006: Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház akkori Főigazgatója
Prof. Dr. Alföldi Lajos Széchenyi-díjas akadémikus, az SZBK korábbi Főigazgatója
2007: Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas filmrendező
2008: Törőcsik Mari, a Nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas színművésznő
2009. június 28.: Sebestyén Márta, Kossuth-és Liszt-díjas népdalénekesnő
2009. december 3.: Juronics Tamás, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, rendező
2010. július 9. : Szabó István Oscar-és Kossuth-díjas filmrendező
2010. december 9.: Király Levente, a Nemzet színésze, Kossuth-díjas színművész


sofi_01_d


Szabó István Oscar-és Kossuth-díjas filmrendező volt a 2010. évi díjátadó ünnepség díszvendége


Egyedülálló, hogy az alapítvány élő, személyes kapcsolat kialakítására törekszik a pályázó egyetemistákkal. A találkozók során megkérdezték a hallgatókat, hogy milyen típusú segítségre, támogatásra lenne szükségük. Az SZTE Sófi Alapítvány sikerének az a titka, hogy pontosan olyan kedvező lehetőségeket és szolgáltatásokat nyújt, amire a hallgatóknak szükségük van. Az elhangzott kéréseknek, ötleteknek megfelelően a következő támogatási formákat működtetik:


3. A hallgatók értesítése ösztöndíj és egyéb pályázati lehetőségekről


4. Bevezetés tudományos műhelyekbe, bemutatás témavezetőknek


5. Szakmai együttműködés koordinálása a különböző tudományterületeken tevékenykedő hallgatók között. Interdiszciplináris projektek szervezése.


6. Kiállítások, koncertek szervezése a tehetségek bemutatkozásának érdekében


Az SZTE Sófi Ösztöndíj nemcsak a tudományos tevékenységet végző hallgatókat támogatja, hanem a művészetek, zene és sport területén tehetséges diákokat is. Több koncertet szerveztek az SZTE, Zeneművészeti Kar fiatal zenészeinek Budapesten, a Művészetek Palotájában. Továbbá fellépési lehetőséget biztosítottak számukra a Magyar Televízió élő műsoraiban.


sofi_01_e


Tóth-Fekete Nóra és Pálfi László koncertje a Művészetek Palotájában, amit a Sófi Ösztöndíj szervezett

Képzőművészettel foglalkozó fiatal tehetségek számára a következő helyszíneken rendeztek kiállításokat:
A. MTA Szegedi Biológiai Központ, Szeged
B. SZTE Tanulmányi és Információs Központ, Szeged
C. Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt téri Székháza, Budapest
D. SZTEage kulturális centrum, Szeged
E. Cambridge Williams Art Galéria (Egyesült Királyság)


sofi_01_f

Bubla Éva, Márkus Róbert és Szakács Nóra Cambridge polgármesterével 2010


2010. augusztusban Cambridge város polgármestere nyitotta meg az SZTE Sófi Alapítványnak köszönhetően létrehozott kiállítást, amelyen az alapítvány által támogatott tehetséges fiatal alkotóművészek (Bubla Éva festőművész, Márkus Róbert fotóművész, Szakács Nóra fotóművész) nagy sikert arattak.
A támogatott tehetségek munkáját több, rangos nemzetközi díjjal is elismerték. Ezek közül a legnagyobb kitüntetés a Márkus Róbert által elnyert, Holland Királyi Tudományos és Művészeti Akadémia 200 éves fennállásának évfordulója alkalmából kiírt pályázat I. díja 2008-ban.


7. Gyakornoki lehetőségek a tehetséges hallgatóknak (Brüsszel: Európai Parlament és Európai Bizottság, szegedi cégek)


8. Részvételi lehetőség kereskedelmi bankok által szervezett befektetési programokban


9. Részvételi lehetőség a Sófi Tehetséggondozó Kör rendezvényein, különböző látogatások (Brüsszeli Európai Parlament és Európai Bizottság, Országház és Magyar Nemzeti Bank Bp.)


sofi_01_g


A hallgatók magyar EP képviselők előadásán a brüsszeli Európai Parlamentben 2009


A pályázó hallgatók javaslatára létrehozták a Sófi Tehetséggondozó Kört, melynek automatikusan tagjává válnak a pályázatot benyújtó hallgatók. Így már 600 tagja van a Tehetséggondozó Körnek, melyhez folyamatosan csatlakoznak a jövőben pályázó egyetemi hallgatók. A közösség tagjaivá válva internetes levelezőrendszeren tartják egymással a kapcsolatot, és a következő szolgáltatásokkal segítik őket, hogy a mindennapi életben is boldogulni tudjanak:


10. A tehetséges diákok számára kedvezményes, illetve ingyenes belépőjegyek biztosítása színházi előadások, múzeumok és más kulturális és sportesemények megtekintéséhez


A. Az SZTE Sófi Ösztöndíj által támogatott hallgatók kedvezményes jegyekkel és bérletekkel nézhetik meg a Szegedi Nemzeti Színház előadásait.
B. Több budapesti színházzal (Vígszínház, Pesti Színház, Nemzeti Színház (Bp.), Madách Színház is megállapodást kötöttek, melynek értelmében kedvezményes áron nézhetik meg az előadásokat a Tehetséggondozó Kör Tagjai.
C. A hallgatók kedvezményes áron vásárolhatnak jegyeket a Szegedi Szabadtéri Játékokra és bérleteket a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) rendezvényre.
D. Együttműködés szegedi és budapesti kulturális intézményekkel.
E. Ingyenes jegyek és bérletek szegedi sporteseményekre.


11. Kedvezményes könyvvásárlási lehetőség biztosítása a hátrányos helyzetű, tehetséges hallgatók részére


12. Ajánlások állások, ösztöndíjak megpályázásakor


13. Kiemelt VIP banki ügyfelek lehetnek az alapítványt támogató kereskedelmi bankoknál. Kedvezményes számlavezetés, hitelek, lakáshitelek, kedvező befektetések.


Az Tehetséggondozó Kör tagjai a kiemelt VIP banki ajánlatokról rendszeresen e-mailben kapnak tájékoztatást, és személyes kapcsolatok kiépítésére is lehetőség nyílik a bankok rendezvényein.


14. Ingyenes jogi tanácsadás, kedvezményes ügyvédi szolgáltatás az alapítvány ügyvédje által


15. Tanácsok és segítség vállalkozás megalapításához a diploma megszerzése után.


III. Az alapítvány adatai


Név: Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány
Típusa : közhasznú alapítvány
Az alapítvány közhasznú tevékenysége: Az 1997. évi CLVI. törvény 26.§ c./3. pontjában leírt: tudományos tevékenység, kutatás támogatása.
Nyilvántartási szám: 1057. majd a módosítás után 1386. (Csongrád Megyei Bíróság, Szeged)
Határozat száma: Pk.60.029/2001/4. majd a módosítás után Pk.60.1386/2007/4.
Székhely: 6722, Szeged, Ady tér 10., Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ
Adószám: 18478798-1-06
Az alapítvány képviselői:
Prof. Dr. Kevei Ferencné Egyetemi tanár, a Kuratórium Elnöke (Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék)
Prof. Dr. Kovács Kornél Tanszékvezető egyetemi tanár, a Kuratórium Társelnöke (Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Biotechnológiai Tanszék)
Bankszámlaszám: 10401268-00021158-00000009
Kapcsolattartó: Sófi József, az SZTE Sófi Ösztöndíj alapítója, E-mail címe: jozsefsofi@tvn.hu és jozsefsofi@gmail.com
Telefonszám: 20-431-6013

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket