Programok

2021.04.06. (Kedd)
Időpont Program Kinek Jelentkezés Max. létszám
9:00-11:00 Nyítórendezvény Mindenki számára - -
11:00-11:30 Középiskolás nyitórendezvény Középiskolásoknak - 120
12:45-13:15 Zsűri tájékoztató Zsűritagoknak - -
13:30-19:00 Tagozatok Mindenki számára - 60
19:00-20:00 Szeged városnézés (film) Mindenki számára Jelentkezek -
Sajnos idén nem tarthatunk nektek személyes szegedi városnéző bemutatót, de szeretettel ajánljuk Szeged bemutatkozó kisfilmjét, ami bemutatja, hogy mit érdemes Szegeden megnézni, hova érdemes ellátogatni.
20:00-23:00 Logikai játékok Mindenki számára Jelentkezek 30
Kötetlen közös játékra invitálunk mindenkit, aki szeret logikai játékokkal bütykölni, legyen az egy Rubik-kocka, egy zsinórós-golyós ördöglakat, egy szekvenciális mozgatáson alapuló játék, vagy egy a Szuezi-csatornába beszoruló konténerhajó.
20:00-22:00 Science café 1 (TDK-tól a PhD-ig a kísérleti részecskefizikában) Mindenki számára Jelentkezek 60
TDK-tól a PhD-ig a kísérleti részecskefizikában: Kincses Dániel, az idei Roska Tamás díjas fiatal kutató beszél az életpályájáról, annak tapasztalatairól. A felvetető előadás után kötetlen beszélgetésre lesz lehetőség az előadóval.
21:00-23:00 Science café 2 (Fizika, innováció, üzleti siker) Mindenki számára Jelentkezek 60
Fizika, innováció, üzleti siker: a tudományos eredmények gyakorlati hasznosíthatóvá tételéhez vezető folyamat bemutatása az SZTE Fizikai Intézetének munkatársai által elért eredmények bemutatásán keresztül. Kerekasztalbeszélgetés Prof. Bozóki Zoltánnal és Dr. Geretovszky Zsolttal.
21:00-23:00 FiFöMa chat Egyetemi hallgatóknak, oktatóknak Jelentkezek 120
Levezetésként beszéljük meg a nap történéseit, és csatlakozzatok egy nagy Honfoglalót, Kahootot, Among Ust is tartalmazó lazítós programba.
2021.04.07. (Szerda)
Időpont Program Kinek Jelentkezés Max. létszám
8:15-8:45 Zsűri tájékoztató Zsűritagoknak -
9:00-14:00 Tagozatok, Középiskolás tagozatok Mindenki számára - 60
12:45-13:15 Zsűri tájékoztató Zsűritagoknak -
13:30-19:00 Tagozatok Mindenki számára - 60
19:00-19:45 Hogyan keressünk vizet a Marson? Mindenki számára Jelentkezek 60
Interaktív előadás napjaink egyik legizgalmasabb csillagászati kalandjáról, a Mars expedícióról
Ősi folyónyomok és mikroszkopikus vízréteg napjainkban... Bár szokatlan formában jelenik meg, de a Mars egykori és az esetleges mai vize földtudományi és fizikai módszerekkel mégis vizsgálható. A vörös bolygó kutatása extrém sport a szakembereknek: hasonlít a megszokottra, de a természet szinte mindenhol kicsit túltolta a biciklit. Az előadás aktuális kérdéseket tekint át az égitest múltjából és jelenéből, amelyek talán az élet lehetőségének tisztázásában is segítenek.
Előadó: Dr. Kereszturi Ákos bolygókutató, az MTA Csillagászai és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, aki kutatócsoportjával közreműködik az Európai Űrügynökség első marsjárójának küldetésében
Moderátor: Dr. Szalai Tamás csillagász
19:45-20:30 A klímaváltozás nyomában: hogyan bírjunk szóra egy extrém földi helyet? Mindenki számára Jelentkezek 60
Interaktív előadás a Föld egyik legextrémebb sivatagának kutatásáról
A tudományos fehér foltok eltűntetése mindig rendkívül izgalmas kaland. Ezúttal egy olyan klímaérzékeny helyszínt vizsgálunk - messzemenően kalandos körülmények között - amely a Földön az egyik legextrémebb: hideg, csontszáraz és viharos. Hogyan született, miként működik és mit jelez a bolygónkon legmagasabban, 6000 méter fölött is működő (nyilvánvalóan magyar) örökfagy-mérőrendszer és mihez kezdjünk az onnan érkező több milliónyi adattal?
Előadó: Dr. Nagy Balázs (geográfus, az ELTE Természetföldrajzi Tanszék egyetemi docense, aki 2012 óta vezeti a Földgömb-Atacama Klímamonitoring Expedíciót, amely többek között a térség vízbázisát jelentő felszín alatti jég változását vizsgálja)
Moderátor: Dr. Szilassi Péter geográfus
19:30-20:00 ELI-ALPS lézeres kutatóközpont Mindenki számára Jelentkezek 60
Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont ügyvezető igazgatója, Szabó Gábor professzor úr mutatja be a Szegeden megépült kutatási nagyberendezést és az ott folyó kutatási lehetőségeket.
20:00-21:00 Intervallumonként szigorúan nem monoton munkavégzés Bogival Mindenki számára Jelentkezek 60
Ezen program keretében egy 30 perces, eszköz nélküli, magas intenzitású intervallumos edzésen (HIIT) vehették részt, melyet otthon a szobában a TV előtt, vagy akár az udvaron, a szabadban is elvégezhettek. Az edzésmunka igazán hatékony, a váltásoknak köszönhetően nem lesz unalmas, és az edzésed hamar megvan, így nyugodtan elvégezheted a tagozatok meghallgatása után is. Az edzést egy volt OTDK-zó, az SZTE Gazdaság-és Társadalomföldrajz Tanszékének végzős PhD hallgatója, Kincses Boglárka tartja, aki tanulmányai mellett elvégezte az edzői képzést is.
21:00-0:00 FiFöMa chat Egyetemi hallgatóknak, oktatóknak Jelentkezek 120
Levezetésként beszéljük meg a nap történéseit, és csatlakozzatok egy nagy Honfoglalót, Kahootot, Among Ust is tartalmazó lazítós programba.
2021.04.08. (Csütörtök)
Időpont Program Kinek Jelentkezés Max. létszám
8:15-8:45 Zsűri tájékoztató Zsűritagoknak - -
9:00-14:00 Tagozatok Mindenki számára - 60
15:00-17:00 Főzsűri ülés Zsűritagoknak - -
15:00-16:00 Alszekciós kisfilmek Mindenki számára Jelentkezek 120
Az alszekciós kisfilmek bemutatják az adott alszekció szegedi munkáját. A kisfilmekben megszólalnak szegedi kutatók, oktatók, közben pedig a nézők megismerkedhetnek Szeged ikonikus épületeivel, az oktatás és kutatás helyszíneivel.
16:00-16:30 SZTE Geoinformatika bemutatkozó kisfilmje Mindenki számára Jelentkezek 60
Geoinformatika –“Tudomány a rendszer mögött”. A geoinformatikai rendszer, és a belőle kifejlődő új tudományág eredményei napjaink részévé váltak, a navigációtól, a műholdfelvételek kiértékelésén át a digitális Föld szemléletének kialakulásáig. A Szegedi Tudományegyetemen több mint 30 éve folynak geoinformatika, távérzékelési kutatások és a geoinformatika oktatásának, kutatásának egyik jelentős hazai központja jött létre egyetemünkön. A diákköröző hallgatóink többször végeztek a Geoinformatika, távérzékelési tagozatok élén, és szereztek később egyetemi diplomát, vagy tudományos fokozatot. Az SZTE kezdeményezésére létesült 2020-ban a Geoinformatika mesterképzési szak. A filmünk bemutatja az egyetemen folyó, geoinformatika területéhez kapcsolódó oktatási, kutatási tevékenységet.
16:00-16:30 Elnéptelenedő falvak Magyarországon Mindenki számára Jelentkezek 60
Az előadás során a résztvevők megismerkednek a magyarországi aprófalvakat érintő folyamatokkal, illetve a legrosszabb helyzetű, elnéptelenedés közelébe került településekkel. Az elnéptelenedés sokszor "természetes úton" ment végbe, máskor viszont a falu helyén bauxitbánya vagy medvevadász-terület jött létre, esetleg árvíz vitte el a települést. Múlt, jelen, jövő, Gyűrűfű, Mónosokor, Derenk, Püspökszentlászló, Gosztola: talán mást is jelentenek majd az előadás végére. (Ilcsikné Makra Zsófia, tudományos munkatárs, SZTE)
16:00-16:30 SZTE Fizikai Intézet laborjainak bemutató filmjei Mindenki számára Jelentkezek 120
A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetében működő kutatólaboratóriumok rövid bemutatkozása.
16:30-18:00 COVID-tagozat Mindenki számára Jelentkezek 120
Ha már a COVID-járvány határozza meg az OTDK-t... Dr. Pál Viktor (társadalomföldrajz) és Dr. Dénes Attila (matematika) felvezető előadásai után felvételről megtekinthetik a konferencia három legjobb COVID témájú hallgatói előadását.
18:00-19:30 Science café 3 (Jogos-e a klímapara?) Mindenki számára Jelentkezek 60
Jogos-e a klímapara?
Interaktív beszélgetés a klímaváltozás legfrissebb híreiről
Miközben a világ a covidra koncentrál, a háttérben tovább munkál napjaink legnagyobb környezeti kihívása az éghajlatváltozás. Hol tartunk most a folyamatban, mire számíthatunk? Mik a legfrissebb kutatási információk a témában? Hatott-e a járvány a folyamatra? Miért jó, hogy készül a magyar IPCC jelentés? Minden, amit a klímaváltozással kapcsolatban tudni szeretne, de eddig nem volt kitől megkérdezni!
Beszélgető partnerek: Dr. Radics Kornélia meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Elnöke és Dr. Ürge-Vorsatz Diana fizikus, klímakutató, CEU Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központjának (3CSEP) igazgatója, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke
Moderátor: Dr. Gulyás Ágnes SZTE, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék
19:30-20:30 Stand-up bemutató (Csenki Attila) Mindenki számára - -
Csenki Attila népszerű stand-upos online humorestje
20:30-21:00 Kalóriaégető bajnokság eredményhírdetés Mindenki számára Jelentkezek 120
Az OTDK ideje alatt zajló kalóriaégető bajnokság eredményhirdetése. Vajon lenyomjuk a tesiseket?
21:00-0:00 FiFöMa chat Egyetemi hallgatóknak, oktatóknak Jelentkezek 120
Levezetésként beszéljük meg a nap történéseit, és csatlakozzatok egy nagy Honfoglalót, Kahootot, Among Ust is tartalmazó lazítós programba.
2021.04.08. (Péntek)
Időpont Program Kinek Jelentkezés Max. létszám
9:00-12:00 Záróünnepség, eredményhírdetés Mindenki számára - -


Április_6
Április_7_de
Április_7_du
Április_8
Április_9

Közösségi média