Középiskolásoknak

  Kedves Diákok! Kedves Kollégák!  2023. április 12-15 között a Szegedi Tudományegyetem szervezi a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémia és Vegyipari Szekció-ját.
  Az Országos Tudományos Diákköri Tanács új stratégiájában elhatározta, hogy az OTDK rendszerét kinyitja a középiskolás tehetséggondozás felé is. Célunk ezzel az, hogy a közel 70 éve működő OTDK-mozgalom tapasztalataira építkezve segítsük a tehetségek mielőbbi felismerését, kibontakozását, a diákok érdeklődési köréhez igazodó, felfedezésen alapuló tehetségfejlesztését.  Ezért a Szegedi Tudományegyetem OTDK Kémia és Vegyipari Szekciójának szervezőiként az alábbi pályázatot hirdetjük meg a 10-12. osztályos diákok számára:
  download


  Várjuk

  • a kémia bármely területe iránt érdeklődő diákokat
  • továbbá középiskolai tanáraikat, akik foglalkoznak vagy foglalkozni szeretnének tehetséggondozással

  A részvétel feltétele, hogy a diáknak, illetve diákok 2-3 fős csapatának (tanári segítséggel) egy posztert kell elkészíteniük a következő tématerületek egyikében (a megadott kulcsszavak csak ötletek, nem kötelező ragaszkodni hozzájuk, illetve akár altémaként is kidolgozhatóak):


  • Űrkémia (kémiai folyamatok a világűrben, mikrogravitáció tér és hatása a kémiai folyamatokra, kristályosítás az űrben, hasznos és elérhető reakciók a Marson/Holdon, bányászat a Földön kívül)
  • Biolumineszcencia - világító tengervíz (fény kibocsájtására képes anyagok típusai, előfordulásuk az állat és növényvilágban, előállításuk és hasznosításuk)
  • A fényképezés kémiája (fotokémia, fényérzékeny anyagok, ezüst-bromid-negatív-fixirsó, fekete-fehér illetve színes fényképek)
  • Szén-dioxid a légkörben (a szén-dioxid keletkezése, szerepe, környezeti hatásai, tárolási, felhasználási és továbbalakítási lehetőségei)


  Mivel a pályamunkákat csak digitális formában kell benyújtani, segítségképpen mellékelünk egy templát ppt fájlt.

  A részvételi szándék jelzése az alábbi e-mail címen: otdk36kemia@chem.u-szeged.hu  Fontos határidők:

  2023. február 15.
  A részvételi szándék jelzésének határideje


  2023. március 15.
  A pályamunka benyújtása
  ??? :-)


  Egy-egy pályamunka maximum háromszerzős lehet!

  Értékelés, bemutatás:

  Minden beérkezett posztert kinyomtatunk és eljutattjuk a pályázó(k) iskolájának.

  A beérkezett pályamunkákat a szervezők értékelik, és eldöntik, mely pályamunkák szerzői vehetnek részt a konferencián. A kiválasztott posztereket megtekinthetővé tesszük az OTDT összes résztvevője számára konferencia ideje alatt. A bemutatott posztereket a zsűri értékeli és rangsorolja. Az eredmények az ünnepélyes eredményhirdetésen kerülnek kihirdetésre.


  download


  Miért érdemes jelentkezni:

  A pályázók számára reméljük érdekes kihívást jelent a nagy hagyományú Tudományos Diákköri munkában való részvétel! A konferencia alatt hozzáférést biztosítunk a diákoknak és tanáraiknak minden szakmai fórumra és szabadidős programra, illetve a kifejezetten az ő számukra szervezett programjainkra is. A középiskolák és a felsőoktatási intézmények között ily módon kialakult szorosabb kapcsolatok hosszabb távon is segíthetik a középiskolai tanárok áldozatos tehetséggondozási munkáját.  További információért forduljanak Dr. Jakusch Tamáshot az otdk36kemia@chem.u-szeged.hu email címen.


  Szeged, 2022. december 12.


  Tisztelettel:
  Dr. Jakusch Tamás
  OTDK ügyvezető titkár


  Dr. Kukovecz Ákos

  OTDK ügyvezető társelnök

  Kövess minket

  facebook instagramm

  Intézményi támogatóink


  Otdt
   
  Kulturális és Innovációs Minisztérium
  NKFIH
  Logo_101_MAV-START
  gysev_anno_szines_emblema