IMG_0909-2

Dékány Imre akadémikusé, az SZTE professzoráé a Szegedért Alapítvány fődíja

Harminckettedik alkalommal adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit. A Szegedi Nemzeti Színházban 2021. október 9-én, szombaton este rendezett gálaműsoron – a hagyományoknak megfelelően – négy díjazott vehette át az elismerést. Az alapítvány fődíját a Szegedi Tudományegyetem professzora, Prof. Dr. Dékány Imre akadémikus kapta.

„Az elmúlt harmincegy évben összesen 124 díjazott munkáját ismerhette el az alapítvány, ők Szeged elmúlt évtizedeinek kiemelkedő értékeit képviselik – emlékeztetett Bódi György, a Szegedért Alapítvány soros elnöke. Megnyitó beszédében elmondta: „Idén is azokat ünnepeljük, akik dicsőséget szereztek városunknak: a vegyész, a matematikus, a karnagy és a civil aktivista itt él közöttünk, és most miattuk érezhetjük, hogy jó szegedinek lenni.”


Szegedert2021_galeria
Képgaléria a díjátadóról


A Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának Gregor József-díját Rozgonyi Éva karnagy, zenepedagógus kapta. Rozgonyi Éva méltatása ide kattintva olvasható.

 

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke vehette át. Martinkovics Katalin méltatása ide kattintva olvasható.


A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Prof. Dr. Totik Vilmos matematikus, akadémikusnak, az SZTE TTIK Matematikai Tanszékcsoport – Halmazelmélet és Matematikai Logikai Tanszék egyetemi tanárának ítélték. Prof. Dr. Totik Vilmos méltatása ide kattintva olvasható.


IMG_0925


A Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Prof. Dr. Dékány Imre kémikus, akadémikus, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, valamint az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Vegytan Intézet emeritus professzora, aki a kémiai környezetvédelem és a nanotechnológia területein folytat kiemelkedően sikeres kutatási-fejlesztési és feltalálói tevékenységet. Prof. Dr. Dékány Imre méltatása ide kattintva olvasható.


IMG_0935


A hetvennégy éves, Széchenyi-díjas professor emeritus tanulmányait szülővárosában, Szegeden végezte, a Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett 1965-ben, felsőfokú tanulmányokat a JATE Természettudományi Karának vegyész szakán folytatott. 1970-ben nyert egyetemi vegyész oklevelet.

A szegedi egyetem Kolloidkémiai Tanszékén 1972-ben tett egyetemi doktori vizsgát, 1980-ban érte el a kandidátusi fokozatot, 1989-ben megvédte akadémiai nagydoktori disszertációját. Tudományos előmenetelének megfelelően 1980-ban docensi, 1990-ben egyetemi tanári kinevezést nyert.


1989-től a szegedi egyetemen a Kolloidkémiai Tanszék vezetésével bízták meg, közben dékánhelyettesi, s rektorhelyettesi teendőket is ellátott, 2003-tól az egyetem tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesi pozícióját vállalta el. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Doktori Iskola vezetője, iskolateremtő kémikus.


A Magyar Tudományos Akadémia 2001-ben levelező, 2007-ben rendes tagjai sorába választotta.


IMG_0715

 

A Szegedért Alapítvány gálaestjén fellépet Borovics Tamás színművész és Szokolay Dongó Balázs Artisjus és Prima Primissima Díjas népzenész.


IMG_1069


A díjátadást követően a Szegedi Kortárs Balett Concerto című új táncestjét nézhette meg a gála közönsége. Juronics Tamás koreográfiáját a Gyüdi Sándor által dirigált Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével adták elő.


IMG_1179


Első alkalommal rendeztek jótékonysági aukciót a gálát követően. A nyilvános árverést a színház nagytermében tartották, Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánjának vezetésével. Az aukción kortárs képzőművészeti alkotásokat kínáltak megvételre, amelyeket az alapítvány javára ajánlottak fel művészek.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

 

Prof. Dr. Dékány Imre kutatásairól korábban írtuk:

 

Megállíthatja az új típusú koronavírus terjedését is a szegedi egyetemről indult találmány

 

Trójai falóként hatol át a vér-agy gáton az SZTE-n fejlesztett nanomedicinás kapszula

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket