nyito_van-e_hangja4

Kutatók Éjszakája: Van-e hangja az időjárásnak?

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én interaktív foglalkozást tartott kisiskolásoknak Dr. Gulyás Ágnes biológia-földrajz szakos tanár az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén. Az óvodások, az első és második osztályos gyerek az időjárás és az évszakok váltakozását ismerték meg játékos formában.

– Az ilyen interaktív foglalkozások lényege és nagy előnye, hogy a résztvevők úgy sajátítanak el bizonyos alapismereteket egy-egy területről, hogy közben végig jól érzik magukat, hiszen játszanak. Például az egyik feladatban a gyerekek szinte észrevétlenül tanultak meg eddig számukra olyan ismeretlen közmondásokat, amelyekkel az időjárással kapcsolatos ismereteiket is bővítik – tudtuk meg Dr. Gulyás Ágnestől, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék munkatársától.


Motiváció dallal: bemelegítésként a gyerekek Dr. Gulyás Ágnes biológia-földrajz szakos tanárral együtt énekelték a Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van népdalsorokat. Ezután Hópehely, Zimankó és Förgeteg néven csoportok alakultak, és innentől már – szó szerint – babra ment a játék. Először is minden csoport kapott egy-egy borítékot, benne három szóval, mint például éget, csökken, dermesztő, és a csoportoknak be kellett illeszteniük, hogy a négy dolog közül – napsütés, hőmérséklet, csapadék, szél – melyikre vonatkozik, illetve hogy a Mit csinál? vagy a Milyen? kérdésre válaszol. Habár a játék igencsak összetett volt, mindegyik csoport hibátlanul teljesítette a feladatot.


van-e_hangja3


A második játékban időjárással kapcsolatos közmondásokkal ismerkedtek meg a gyerekek, mindezt úgy, hogy el kellett dönteniük, hogy a tanárnő helyesen mondja-e az adott közmondást vagy sem. Erre példa az Egy fecske nem csinál havat. A játék végére már annyira belejöttek a gyerekek, hogy megpróbálták értelmezni a hallottakat, és az alapján döntést hozni.


A legérdekesebb a hangjáték volt: a gyerekek ugyanis csak a fülükre és korábbi tapasztalataikra vagy emlékeikre hagyatkozhattak. Lejátszották többek között a madárcsicsergés, a hófúvás, a tücsökciripelés és a zivatar hangjait, és el kellett dönteni, hogy melyik évszakra a legjellemzőbbek a hangok. Végül pedig egy mérőeszköz segítségével kipróbálták, hogy ki fúj a legnagyobbat.


van-ehangja2


Mindhárom csapat nagyon jól teljesített, így a babok és a sok szóbeli dicséret mellé még külön oklevelet is kaptak. Az első helyen végzett csoportot tiszteletbeli meteorológus oklevéllel tüntették ki, a másik kettő csoport tagjai pedig tiszteletbeli minimeteorológus címet kaptak.


SZTEinfo - Szöveg és fotó: Császár Dorina


Az SZTE 2019. évi Kutatók éjszakája című program-sorozatáról az SZTE NKI egyetemi hallgató gyakornokai tudósítottak:

Laboratóriumi patkányok a Kutatók Éjszakáján

Fogyasztóvédelmi kisokos a Kutatók éjszakáján az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon

A változás mint krízishelyzet – Kutatók Éjszakája az ETSZK-n

Mik azok a poliaminok? – Kutatók éjszakája az SZTE Biológia Intézetében

Minden, amit a daganatkezelésről tudni kell – Kutatók éjszakája az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon

Kutatók Éjszakája: Kik laknak az élelmiszereinkben?

Vakteszttel vizsgálták a Kutatók Éjszakáján a prémium, olcsóbb és kereskedelmi márkás virsliket

Kutatók Éjszakája: Hogyan lehet egészségesebb az internetezés?

Kutatók Éjszakája: Életmentést szimulálva

Kutatók Éjszakája: Milyen a valóságban az igazságügyi orvosszakértők munkája?

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket