Puskás Ferenc (fizikatanár)


A nevem Puskás Ferenc, és most nem a fociról szeretnék mesélni nektek, hanem arról, hogy hogyan lett egy egyszerű falusi srácból "termeszettudomány"-tanár az Egyesült Királyságban.


PF


1978. december 23-án születtem Gyulán. Az általános iskolai tanulmányaimat egy kis faluban, Dombegyházán kezdtem el, majd Szegeden fejeztem be, az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskola 1. sz. Gyakorló Általános Iskolában. Abban az igazán szerencsés helyzetben voltam, hogy nagyszerű fizikatanárom volt, aki nem csak tanította a fizikát, hanem megszerettette azt a diákjaival. A kozepiskola négy, igen gyorsan elröppenő évét a Tisza-parti Gimmnázium és Szakközépiskolában (a mai Széchenyi István Gimmnázium és Szakközépiskola) töltöttem el. A tizenkettedik évfolyamban, a pályaválasztás környékén döbbentem rá, hogy nem igazan tudtam, mit is szerettem volna csinálni a továbbiakban. A fizika szeretete azonban segített döntést hozni, és jelentkeztem a József Attila Tudományegyetemre (a mai SZTE), ahol fizikatanár szakos hallgatókent 1997 szeptemberében kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat.


Az egyetemi évek alatt nagyszerű, igen nagy tudású előadóktól tanulhattam, mind elméleti, mind gyakorlati szempontból. Az egyetemi légkör nagyon baráti volt, sok móka és kacagás, szinte mindenki ismert mindenkit, es mindenki számithatott mindenkire. Persze ne felejtsük el, hogy nagyon sok kemény kihívást is jelentett az egyetem, amit teljesiteni kellett a lehető legmagasabb színvonalon. Az igazi élvezetet és kihívást azonban az ötödik évfolyam nyújtotta számomra, amikor megkezdtem a gyakorlótanitást a Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban és végre megízlelhettem sok évnyi kemény munka gyümölcsét, végre taníthattam! Abban az időszakban döbbentem rá igazán, hogy életem legjobb döntését hoztam a pályaválasztásnál, és azóta sem bántam meg egy pillantra sem, hogy fizikatanár lettem.


Az egyetemi évek után Kecskeméten, a Kandó Kálmán Szakközép- és Szakiskolában kamatoztattam az egyetemen megszerzett tudást es tapasztalatot. 2003-tol 2005-ig oktattam fizikát ebben az intézményben, ahol nagyon sok jóbarátra, kellemes élményekre és még több szakmai tudásra tettem szert.


Miutan 2006-ban az Európai Unió megnyitotta a munkaerőpiacát Magyarország felé is, újabb kihívás elé néztem. Az angol nyelv mindig közel állt hozzám, és az egyetem alatt bőven volt lehetőségem, hogy fejlesszem mind a szakmai, mind a társalgási nyelvtudásomat. 2005 juniusában átköltöztem az Egyesült Királyságba , ahol kitartó kutatómunka után - ezalatt a bürokráciát értem - 2006 áprilisában megkezdtemközépiskolai "természettudomány-tanár, fizika szakiránnyal" pályafutásomat. Már ötödik éve oktatok fizikát, kémiát es biológiat 11-18 éves diákoknak a Mascalls Schoolban . Jelenleg a barátnőmmel élek egy patinás kisvárosban, Tunbridge Wellsben. Imádom a rockzenét, imádok gördeszkázni és snowboardozni, na meg persze focizni. Természetesen a jelenlegi pozícióm nem a végállomás számomra, hanem egy újabb kezdet, es újabb kihivások felé kacsintgatok.


Magyar fizikatanárkent Angliában érzem, hogy a szakmai tudás es tapasztalat, amit az egyetemről hoztam magammal, versenyképessé és potenciális munkavállóvá tesz az EU-ban és a világon - bárhol és bármikor. Persze mindez nem történt volna meg velem akkor, ha nem jelentkezem fizika szakos tanárnak az egyetemre! Bárcsak a magyar foci is ilyen jó lenne nemzetközi viszonylatban!