RólunkA Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben kezdte meg működését, amikor Szeged városa befogadta a Kolozsvárról áttelepült tudományegyetemet. Az eltelt 85 év alatt az eredetileg még Matematikai és Természettudományi Kart alapító nagyhírű professzorokat méltó utódok követték a tanszékek, illetve a kar élén. Itt csak azokat a professzorainkat nevezzük meg, akik 1921-től 2013-ig a TTIK dékáni székében válto(ga)tták egymást: Riesz Frigyes, Haar Alfréd, Ortvay Rudolf, Győrffy István, Pfeiffer Péter, Széki Tibor, Szentpétery Zsigmond, Gelei József, Fröchlich Pál, Kiss Árpád, Farkas Béla, Kerékjártó Béla, Szőkefalvi-Nagy Gyula, Bartuch Lajos, Ferenczi István, Greguss Pál, Koch Sándor, Bruckner Győző, Rédei László, Szabó Zoltán, Wagner Richárd, Budó Ágoston, Szőkefalvi-Nagy Béla, Grasselly Gyula, Szalay László, Leindler László, Tandori Károly, Bartók Mihály, Gécseg Ferenc, Hatvani László, Mészáros Rezső, Varga Károly, Mezősi Gábor, Csirik János és Hernádi Klára.


Dékánjaink közül kilenc a matematika, öt a biológia, öt a fizika, hét a földrajz, hét a kémia és kettő az informatika tudományának (volt) nemzetközileg elismert, kimagasló művelője.


A 60 tagú professzori kar méltó utóduk, hiszen közülük tizenketten tagjai a Magyar Tudományos Akadémiának, s többen részesültek a közelmúltban Széchenyi-díjban. A közel 300 fős oktatói gárdából több, mint 220-an tudományos fokozattal rendelkeznek.

A Természettudományi és Informatikai Kar oktatási és kutatási tevékenységét tudományterületi alapon felosztotta intézetei között. Hét intézet működik, amelyek mindegyike részben önálló kutató és oktató intézetként is felfogható:


  • Biológia Intézet

  • Bolyai Intézet

  • Fizikai Intézet

  • Földrajzi és Földtudományi Intézet

  • Informatikai Intézet

  • Kémiai Intézet

  • Környezettudományi és Műszaki Intézet

A hallgatókról


A Szegedi Tudományegyetemnek több, mint harmincezer hallgatója van. Autonómiájuk legfontosabb szerve a Hallgatói Önkormányzat, melyet a hallgatók saját soraikból maguk választanak. Jelen vannak az egyes karokon és az intézmény legfőbb irányító szervében, a Szenátusban, ahol képviselik a hallgatók érdekeit.
A Minisztériumtól kapott keretből a rászorulókat szociális, az arra érdemeseket tanulmányi alapon támogatják. Segítséget nyújtanak a hallgatók kutatási tevékenységének finanszírozásához, valamint kulturális és sportrendezvények lebonyolításához.


A hallgatókat az egyetemen belül és kívül is gazdag kulturális programkínálat várja. A JATE Klub - mely nevét az egyetem integrációja után is megőrizte - egész évben működik. Az egyetemnek saját amatőr színháza, néptáncegyüttese és énekkara van. A városi színházak, mozik, klubok, éttermek, strandok, parkok és sportpályák változatos lehetőséget biztosítanak a szórakozásra.


A városról és az egyetemről


Szeged a Dél-Alföld kulturális és gazdasági központja, közel 180 ezer polgárral. Virágzó iskolaváros, ahol a Szegedi Tudományegyetem a legnagyobb oktatási intézmény.

Az SZTE tizenkét karból áll: állam- és jogtudományi, általános orvosi, fogorvosi, bölcsészettudományi, egészségtudományi és szociális képzési, mérnöki, gyógyszerésztudományi, gazdaságtudományi, mezőgazdasági, pedagógusképző, zeneművészeti, valamint természettudományi és informatikai. Az egyetem diplomáit és képzését a Magyar Akkreditációs Bizottság és az Európai Rektori Konferencia nemzetközi mértékben is igen jónak minősítette. Az immár harmadik alkalommal elkészült nemzetközi felmérés szerint pedig a Szegedi Tudományegyetem továbbra is előkelő helyen áll a világ felsőoktatási intézményeinek rangsorában.


A Shanghai Jiao Tong Egyetem 2002 óta évente készülő értékelésében a világ vezető 500 felsőoktatási intézménye közé a szegedi mellett ismét csupán egyetlen magyar került, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Az Európai egyetemek rangsorában csak az SZTE került be a legjobb 100-ba. Ilyen előkelő helyezést más magyar egyetem nem ért el, és Közép-Kelet-Európa felsőoktatási intézményei közül is csak egy, a prágai Károly Egyetem.

Az Egyetemi Könyvtár a régió legjelentősebb általános gyűjtőkörű tudományos könyvtára, másfél millió könyvvel, folyóirattal és egyéb dokumentummal. Itt működik az ország legmodernebb, nemzetközi hálózatokhoz kapcsolódóegyetemi könyvtári számítógépes adatbázisa. 2004-ben megnyílt az új központi épület (József Attila Tanulmányi és Információs Központ - SZTE TIK), melyben európai szintű egységek várják a hallgatókat.


Bővebb felvilágosítás a Kar honlapján (www.sci.u-szeged.hu) olvasható, de az SZTE TTIK Tanulmányi Osztályán is lehet érdeklődni.

Nyílt nap: 2016. január 16.

A Természettudományi és Informatikai Kar címe: 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.

A Tanulmányi Osztály telefonszáma: (62) 544-172, 544-203, 544-507.
E-mail: ttkto@sci.u-szeged.hu