Jelentkezés doktori képzésre, felvételi eljárás

A Szegedi Tudományegyetemen nappali tagozatos, teljes idejű doktori képzésre lehet jelentkezni. 2016 szeptemberétől a képzés 2+2 éves.

Jelentkezés a doktori képzésre

A doktori iskolák által meghirdetett kutatási témákra lehet jelentkezni május 15-ig, pótfelvételi eljárás esetén augusztus 20-ig, keresztfélévben december 31-ig. Az elektronikus jelentkezés a határidő előtt egy hónappal kezdődhet meg.


Jelentkezés


A jelentkezés feltételei
 • mesterszintű (MA, MBA, MD, MJr, MPharm, MSc) diploma vagy utolsó éves mesterszakos/osztatlan képzéses hallgatói státusz
 • „C” típusú középfokú államilag elismert – középfokú (B2 szintű) általános nyelvi, komplex – vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga
 • A 2001. évi LXII. törvény (Kedvezménytörvény) hatálya alá tartozó (horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai) magyar személyek azonos feltétellel vehetnek részt a doktori felvételi eljárásban, így magyar állami ösztöndíjat is kaphatnak, ha elérik a ponthatárt. A Szabályzat IV. fejezetének 25. pontja értelmében az EU polgárait a magyar állampolgárokkal azonos jogok illetik meg.Felvételi vizsga

A jelentkezők a felvételi vizsga időpontjáról júniusban kapnak értesítést.

A felvételiző pontokat kap

 • a diplomája érdemjegye alapján,
 • az eddigi tudományos eredményeire (például tudományos diákköri eredmények, közlésre elfogadott publikációk),
 • a szóbeli felvételi vizsgára (aminek fő célja a szakmai tájékozottság, a doktori tevékenységre vonatkozó tevek és a nyelvtudás megismerése).
 • Többletpontok kaphatók megadott további idegen nyelvek ismeretére.


A pontszámítás részletei a doktori iskolák és karaik szabályzataiban találhatók.


Felvételt nyert hallgatók

A felvételt nyert pályázók — jogszabályban rögzített esetek kivételével — nappali tagozatos hallgatói jogviszonyba kerülnek. A képzés megkezdéséhez az adott karon be kell iratkozniuk, melynek módjáról és határidejéről értesítést a karoktól kapnak.


A sikeres felvételi vizsgát tett jelentkezők ösztöndíjban részesülhetnek vagy önköltséges képzésben vehetnek részt.

 • Az ösztöndíj összege 2016. szeptemberétől 140.000 Ft az első két évben, 180.000 Ft a második két évben.
 • A önköltség a magyar nyelvű képzésben félévente 80.000 Ft és 500.000 Ft között lehet, függ a választott iskolától/programtól, valamint attól, hogy a képzés során milyen mértékben veszik igénybe az SZTE infrastruktúráját.
 • A önköltség összege csökkenthető egyéni kérelem alapján annak mértékében, hogy a fizetésére kötelezett doktorandusz hallgató milyen mértékben vesz részt az egyetem oktató- és kutató munkájában.


További információk

Hasznos információk találhatók a Szabályzat IV. fejezetének "Felvétel a szervezett doktori képzésbe" részében.

További tájékoztatás a doktori iskoláktól, a kari ügyintézőktől és a Doktori Intézettől is kapható.

Képgaléria

01.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  "Már az újszülöttekre is hatnak a digitális eszközök, ezért nem lehet elég korán kezdeni a nethasználattal kapcsolatos szülői tudatosságot. Persze a problémák jó részével csak akkor találkozik a szülő, ha a gyereke már kamasz lett, de azért akkor sem vagyunk teljesen eszköztelenek, ha segíteni szeretnénk. A támogatási és beavatkozási lehetőségekről, az "elég jó digitális szülőségről", kortárs online zaklatásról és iskolai netes konfliktusokról is szól majd az előadás."
  Jegyinformációk: http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/GYURKO200317
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus