Publicatio Repozitórium és Open Access megoldások

Kedves Kollégák,

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Klebelsberg Könyvtár Publicatio repozitóriumának használatát, melyet Egyetemünk a gyorsan változó nemzetközi gyakorlatot követve hozott létre. Tudományos és oktatási témájú publikációikat tudják ide egyszerűen feltölteni pdf formátumban, szakterülettől függetlenül.

Miért érdemes feltölteni megjelent cikkeiket?


 • A repozitórium a publikciók biztonságos és hosszú távú megőrzését biztosítja, napi 24 órás elérhetőséggel.
 • Az egységes, kereshető tárolóhelyen elhelyezett cikkek jóval könnyebben, szélesebb körben lesznek elérhetők, olvashatók, ami jelentősen növelheti hatásukat, a keresők is könnyebben találhatják meg.
 • Segíti az egyre növekvő szerepű multidiszciplináris kutatómunkát, együttműködéseket, mely az Egyetemünkön belül is sikeresen fejlődik.
 • Segíti a véleményezési munkát pályázatok, fokozatszerzések, egyéni és intézményi teljesítményértékelés esetén is.
 • A legtöbb kiadó megengedi a közlésre elfogadott (post-print) kézirat, néhány akár a kiadói pdf repozitóriumba helyezését és nyílt elérését. A http://www.sherpa.ac.uk/romeo/ oldalon rendkívül egyszerűen ellenőrizhető, hogy egy folyóirat vagy kiadó milyen jogokat biztosít a szerzők számára. Ezáltal, az MTA által is ajánlott módon, jogtisztán tehetjük nyílt elérésűvé közleményeink tartalmát.
 • A post-print esetében néhány kiadó 1-2 év késleltetett nyilvánosságot kér, ez egyszerűen beállítható. Ennek lejárta után a pdf automatikusan nyilvánossá válik.
 • A repozitórium kezeli a post-print verziót és a kiadói pdf-et is, egyedileg beállítható ezek elérhetőségi köre.
 • A cikk adatainak MTMT-be történő bevitelét szenátusi határozat írja elő. Ezt követően tölthető fel maga a cikk a repozitóriumba. Ennek során mindössze a szerzőt és a cikk MTMT azonosítóját kell megadni, valamint a nyilvánosság körét. Több szerző esetén elég ezt az egyik szerzőnek megtenni a társszerzők jóváhagyása mellett. Ezt követően a cikk MTMT rekordjában meg fog jelenni egy link, ami a repozitóriumba visz. Innen akkor tölthető le a teljes szöveg, ha a szerző a megfelelő nyilvánossági opciót állította be.
 • Célszerű a szerző honlapjára az MTMT-ből generálható a „Szerző munkássága” linket kitenni, amiben az egyes cikkek repozitóriumbeli elérhetősége is megjelenik. Ha a szerző egyes cikkek adatait felteszi saját honlapjára, érdemes ehhez is megadni a repozitóriumi linket.
 • A Klebelsberg Könyvtár törekszik arra, hogy minél szélesebb körben jelenjen meg a repozitórium tartalma. Bejegyeztette a BASE Bielefield Academic Search Engine-be, a DOAR-ba (Directory of Open Access Repositories) és a ROAR-ba (Registry of Open Access Repositories) is. A BASE több mint 3000, a DOAR több mint 2600, a ROAR pedig több mint 3700 repozitóriumot indexel.

A repozitórium aktív használatával támogatja kutatási eredményeinek hatékony terjedését, a pályázati, kapcsolatteremtési, fokozatszerzési tevékenységet, Karunk és Egyetemünk megítélésének javítását.

Köszönjük a figyelmét és reméljük, minél szélesebb körben és megelégedéssel használják a repozitóriumot, amiben a Klebelsberg Könyvtár munkatársai és az intézeti könyvtárosok is segítenek!

Gingl Zoltán egyetemi tanár és a Klebelsberg Könyvtár Vezetése

Szeged, 2014.06.23.

Útmutatók:


  Képgaléria

  05.jpg

  Rendezvénynaptár

  Rendezvénynaptár *

  • október 28.
   18:00 - 19:00
   Előadó: Prof. Dr. Csermely Péter Széchenyi-díjas magyar biokémikus, hálózatkutató
   További információ: www.pedagogiaiestek.hu
   A Mentor(h)áló és az IH közös rendezvénye
   Belépőjegy 2300 Ft, SZTE-kártyával, diákigazolvánnyal, pedagógusigazolvánnyal 1600 Ft
  • november 4.
   14:00 - 16:00
  • november 12.
   18:00 - 19:30
   Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
   Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
   Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
   Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
   Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.

  Kövess minket

  Facebook YouTube Twitter Google Plus