JatsszunkFizikat_honlap_1

Játsszunk fizikát! 2024

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

Ebben az évben 25. alkalommal kerül meghirdetésre a kísérletes verseny. A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános- és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, kéthetenként egy-egy tudománytörténeti kérdést és három-három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb 1-1 A/4 oldalnyi terjedelemben. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. Csak azokat a megoldásokat fogadjuk el, amelyekhez tartozik szöveges leírás, jegyzőkönyv, jelenség-értelmezés is. A versenyre egyéni és csapat (max. 3 fő) jelentkezését várjuk az I. forduló megoldásainak beküldésével.


A tudománytörténeti kérdésekkel Mikola Sándorra, a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium legendás fizikatanárára emlékezünk, aki a kísérleti fizikatanítás úttörője volt. Tanítása során kitűnt, hogy a fizika szerves része a mindennapi életnek, a természetnek, és nem az előadóterem csillogó rézeszközeinek tudománya. Rengeteg, még ma is igen jól használható szemléltető eszközt készített. Igazi kutató tanár volt, tudományos eredményeire Sydneytől Szentpétervárig hivatkoztak. Ezért választották 1921-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, 1942-ben lett az Akadémia rendes tagja. Hogy a Magyar Tudományos Akadémia gimnáziumi fizikatanárt választ tagjai közé, és az új tag ezután is gimnáziumi tanár marad – erre kevés példa van Magyarországon.


mikola


A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesülnek, meghívást kapnak az április 19-én tartandó záró rendezvényre.


A sikeres versenyzők az SZTE TTIK szakjaira jelentkezve ez évtől a felvételi eljárásban többletpontokban részesülnek. Ezért a regisztráció és a megoldások beküldésének felülete a modul-rendszer.


A kitöltőnek a https://modulo.etr.u-szeged.hu/Modulo2/reg/login oldalon kell regisztrálni (vagy bejelentkeznie, ha már van regisztrációja), majd ugyanitt belépve a Beadás csempére kattintva, a TTIK Játsszunk fizikát! lenyíló ablak alatt találják az űrlapot.


Csapatok, illetve egyéni versenyzők jelentkezését is várjuk. Újabb csapattagot a "Csapattag" mezőcsoportnál a + gombbal tudnak hozzáadni, összesen kétszer, azaz maximum háromfős csapatok nevezhetnek. A feltöltött fájlok mérete egyenként legfeljebb 10 MB lehet, a típusa pedig doc, .docx, illetve .pdf. Minden egyes fordulónál újabb űrlapot kell beadniuk a versenyzőknek.


Feladatok tervezett megjelenése a honlapon:

I. forduló: 2024. február 5. - letöltöm a feladatkiírást

II. forduló: 2024. február 19. - letöltöm a feladatkiírást

III. forduló: 2024. március 4. - letöltöm a feladatkiírást


Internetes elérhetőség: www.physx.u-szeged.hu/modszertan

Probléma, kérdés esetén forduljon a verseny szervezőihez; Kopasz Katalin elérhetősége: kopaszka@titan.physx.u-szeged.hu






Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube