SZTE FI 2024. február

2024. február 19.

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

2024. február 09.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára. Hat héten keresztül, kéthetenként egy-egy tudománytörténeti kérdést és három-három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. Az első forduló kiírása már elérhető IDE kattintva, melyre a megoldásokat február 19-ig várjuk.

2024. február 05.

Zsúfolásig megtelt az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet konferenciaterme február 3-án délelőtt, hiszen nem mindennapi élményben volt részük a fizika iránt érdeklődőknek: Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus körülbelül háromnegyed órás élő bejelentkezésében közérthető és átfogó képet adott a kutatásairól, bemutatta az általa vezetett németországi "Max Planck Institute of Quantum Optics" laborját és a közönség kérdéseire is válaszolt. A résztvevők Szabó Gábortól megtudhatták miért éri meg fizikusnak lenni, Varjú Katalin az ELI ALPS-ban folyó kutatásokba engedett betekintést, Paragi Gábor a molekulák számítógépes modellezéséről beszélt, Czirják Attila a kvantumfizika témájában tartott egyetemi mintaórát, Ignácz Ferenc pedig látványos fizikai kísérleteket mutatott be. Az előadások mellett a standos bemutatók során a résztvevők megismerkedhettek az SZTE Fizikai Intézet kutatócsoportjainak munkájával és a fizika ipari alkalmazásának lehetőségeivel is, így nagyobb rálátást szerezhettek a fizika elképesztő sokszínűségére. Az érdeklődők vezetett látogatások során körbejárhatták az ELI ALPS épületét, izgalmas és interaktív fizikai játékokat próbálhattak ki, és még arra is fény derült, milyen fejlesztések tesztelésére használják a motorfékpadot. A Budó verseny 11. és 12. osztályos helyezettjei pedig egy „beöltözős” laborlátogatást kaptak ajándékba Varjú Katalin tudományos igazgató vezetésével, ahol egy órára igazi ELI-s kutatónak érezhették magukat.

2024. február 05.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.





Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube