pexels-lucas-pezeta-2034892

A csillagászati diákolimpikon, Ludányi Levente nagyratörő tervei

10 év legjobb eredményét érte el a magyar csapat a 14. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián - a sikernek az SZTE Gyakorló Gimnázium végzős diákja, Ludányi Levente is részese volt 2020 szeptemberében. A középiskolás csillagász ezüstérmet nyert a versenyen, és már készül a következő évi megmérettetésre.

Egy évvel a 14. IOAA verseny előtt kezdett asztrofizikával foglalkozni, végül ezüstérmet nyert a 2020-as online Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián Ludányi Levente, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorló gimnáziumának végzős diákja. A fiatal tehetség az első csillagászati szakkönyvet 2019 nyarán vette a kezébe, ekkor tanulta meg az első szakkifejezést is.

 

Kíváncsi az univerzumra


– Tizedikben részt vettem az országos Szilárd Leó fizikaversenyen. A modern és az atomfizikát nagyon érdekesnek találtam, éppen ezért neveztem be a versenyre, amin országos második helyezett lettem. Örültem, hogy elértem ezt az eredményt a nagy presztízsű megmérettetésen. Ezután pedig szerettem volna a fizikának egy teljesen más részét is megismerni, nemcsak a kis dolgokkal, hanem a nagy dolgokkal, így a csillagokkal, bolygókkal, galaxisokkal, vagy akár az egész univerzummal foglalkozni. Végül azért jelentkeztem a nemzetközi versenyre, hogy a fizika minél több szegmensét megismerjem, hogy minél több mindenhez értsek – válaszolta Ludányi Levente arra a kérdésre, hogy miért kezdett a csillagászattal foglalkozni.


Szinte minden középiskolai tantárgyból szerveznek nemzetközi olimpiát. A fizika versenyből idővel kinőtte magát a csillagászati vetélkedő. 2007-ben rendezték az első Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát (IOAA). A 13. International Olympiad on Astronomy and Astrophysics (IOAA) vetélkedőt 2019-ben Magyarország rendezte – tudtuk meg Szalai Tamástól. Az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék munkatársa aktívan részt vesz a diákok versenyre való felkészítésében, támogatásában. Az IOAA versenyre az ország legtehetségesebb csillagászai kerülhetnek be.


image_6487327


Amikor az IOAA nemzetközi versenyt idegen országban tartják, ötfős csapatot lehet delegálni. 2019-ben azonban Keszthelyen rendezték meg a nemzetközi versenyt, így akkor a magyar csapatot tíz fiatal alkothatta. Így 2020-ra már kialakult az induló csapat: a tavalyi tíz diák közül öten végzősök lettek, így idénre összeállt a kész ötfős csapat. Ez hatalmas nyomást helyezett a fiatalok teljes felkészülésére.

 

Kolumbia helyett a virtuális térben vetélkedtek


– Idén Kolumbiában lett volna a verseny, de a koronavírus-járvány miatt online tartották meg. Éppen ezért idén az öt helyett tíz személyt nevezhettek az országok – emlékezett vissza a tehetséges középiskolás.


A háromfordulós hazai verseny végén, a döntőn dőlt el a végleges tízfős keret, akik megkezdhetik a 15 hetes közös felkészülést a nemzetközi versenyre. A tréning végén egyhetes edzőtáborban vesznek részt a csapattagok. Így alakul ki, hogy ki kerül be az ötfős keretbe.


– Az egyéni verseny 2020. szeptember 25-27. között három fordulóból állt, minden nap egy fordulót tartottak meg. Először az elméleti, majd az adatfeldolgozás, végül pedig az észlelés, az égbolt ismereti fordulóban kellett helytállni – avatott be a részletekbe Ludányi Levente.


Az egyéni verseny mellett a fiatalok csapatban is megmérettették magukat. A csapatokat véletlenszerűen állítják össze, így a teamtagok több nemzethez tartoznak.


image001
A magyar csapat tagjai a 14. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián


– Nekem egy indiai, egy indonéz, egy grúz és egy perui csapattársam volt, akikkel egy hétig kellett közösen dolgozni két hosszú problémán – mesélte az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákja.

 

Oxford vagy az amerikai MIT?


Az ezüstérmes csillagászpalánta, Ludányi Levente az IOAA versenyre a felkészülését nagyrészt egyedül oldotta meg.


– Mivel az iskolában nem tanulunk csillagászatot, egyetemi szintű könyveket olvastam a csillagászaton belül, év közben pedig egy szegedi csillagászhoz, Bókon Andráshoz, az SZTE TTIK Kísérleti Fizika Tanszékének munkatársához jártam, aki segített a felkészülésben. Az iskolánkban működik ugyan csillagász szakkör is, de én a foglalkozásokon nem vettem részt – összegezte a versenyző, hogy miként készült fel az IOAA nemzetközi versenyre.


Versenysikerei ellenére Ludányi Levente nem a csillagászattal szeretne foglalkozni a jövőben, hanem maradna az elméleti fizikánál.


vizum_2


– A csillagászatot csak hobbiként tartanám meg. Szeretnék bekerülni egy magas presztízsű egyetemre, ahol elméleti fizikát, matematikai fizikát tanulhatok. A jelentkezésemet Oxfordra és a londoni Imperial College-ba adtam be, továbbá Amerikában egyelőre az MIT-ra, illetve majd még a Harvardra, Princetonra, Stanfordra fogom. Természetesen magyar egyetemre is jelentkezem – vázolta fel jövőbeni nagyratörő terveit Ludányi Levente.


A fiatal tehetség egyelőre nem búcsúzik még el a csillagászattól, hiszen már megkezdődött a válogatás a következő évi olimpiára, melyen ismét elindul Ludányi Levente is, aki ismét szeretne bekerülni a csapatba, és az IOAA versenyről egy ezüst vagy aranyéremmel hazatérni!

 

*


Ezüst és bronz


Magyarország 2011 óta vesz részt a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiákon. A magyar csapat 2020-ban az elmúlt 10 év legjobb eredményét érte el.


A csillagász tanoncok 2020- évi nemzetközi seregszemléjén két SZTE-s kötődésű hallgató is részt vett, s mindketten kiválóan szerepeltek a nemzetközi mezőnyben. Az ezüstérmes team tagjai: Ludányi Levente, Mátéfy Ádám, Tordai Tegze, Varga Vázsony. Bronzérmet és dicséretet is kaptak további magyar versenyzők.


A nemzeti csapatot segítő szakemberek közé tartozik – többek között – dr. Hegedüs Tibor is, az SZTE Bajai Obszervatóriumából. A 14. IOAA versenyen 34 ország vett részt, 184 versenyző ért el értékelhető eredményt.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Ludányi Levente


Korábban írtuk:

Nemzetközi csillagászati diákolimpia az SZTE szervezésében

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket