IMG_6993_jpg-001

Új távlatokat nyit az implantátumok, akkumulátorok, katalizátorok vizsgálatában az SZTE spektrál CT-je

A világon mindössze három olyan készülék működik, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja a közelmúltban beszerzett. A spektrál CT új távlatokat nyit a kompozit anyagok, implantátumok, akkumulátorok, katalizátorok vizsgálatában, így képes lesz kiszolgálni az SZTE széles kutatói körét és ipari partnereit. A berendezést Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes adta át.

A spektrál CT berendezés működésének lényege, hogy a mintáról röntgenfényképek sorozatát készíti, amelyekből szoftveresen képes a teljes térbeli szerkezetet rekonstruálni. Az így létrejött 3D modellek felbontása olyan jó, hogy rajtuk az emberi hajszál átmérőjének tizedénél kisebb pontokat is meg lehet egymástól különböztetni.

- Fantasztikus eredménynek tartom a beszerzést. Ez egy olyan infrastruktúra, amely az egyetem kutatási-ipari együttműködési képességeit még magasabb szintre emeli – fogalmazott Dr. Fendler Judit. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja kiemelte: a spektrál CT berendezés által nyújtott magas szintű szolgáltatás kiajánlható és kollaboratív kutatásokra is alkalmas. Óriási lehetőséget jelent az ipari együttműködésekhez és a szegedi egyetem kutatóinak arra, hogy cserealapot biztosítsanak különböző nemzetközi kutatási együttműködésekhez.

IMG_7050_jpg

- A Szegedi Tudományegyetemen célunk, hogy a kutatásokhoz a lehető legmodernebb infrastrukturális hátteret biztosítsuk. Ebbe a szándékba illeszkedik ennek a gépnek a beszerzése is, amelyből a világon mindössze három van, az egyik mostantól a szegedi egyetemen – hallottuk Prof. Dr. Kónya Zoltántól. Az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, az SZTE IKIKK szakmai vezetője elmondta, hogy a szegedi egyetem kutatói olyan eszközzel gazdagodtak, amely előrevetíti, hogy a következő néhány évben olyan publikációk és olyan tudás szülessen, amely az egész világon egyedülálló, s amely ráadásul az egyetemi oktatásba is beépül.

- A komputertomográfia ma már annyit fejlődött, hogy elkezdődött a beépülése az alap mérési technikákba. Ugyanakkor ez a készülék nagyságrendekkel többet tud egy alap komputertomográfnál és teljesen új távlatokat nyit – tudtuk meg Prof. Dr. Kónya Zoltántól. Ismertette, hogy szinte bármely tudományterületen igénybe vehető az új berendezés és néhány példát is említett. Többek között a repüléstechnikában használt kompozit anyagok vizsgálatát, amelyben meg lehet mérni, hogy változnak a rétegek külön-külön valamilyen fizikai behatás következtében. De az akkumulátorokba is bele tudnak nézni az eszköz segítségével anélkül, hogy feltárnák, így a hiba detektálásában és a minőségellenőrzésben is kiemelt szerepe lehet. A gyógyszeripartól kezdve az élelmiszeripar vagy akár a mezőgazdaság is profitálhat belőle, hiszen vizsgálhatóvá válnak a növények már a talajban növekedés közben.

spektralCT
A spektrál CT új távlatokat nyit a kompozit anyagok, implantátumok, akkumulátorok, katalizátorok vizsgálatában. Fotók: Bobkó Anna és Breznay Rubina

- A TESCAN gyártmányú, Unitom XL Spectral típusú mikro-CT nagyon gyors képalkotásra képes. A szokásos 45-120 perces felvételkészítési idő itt 30 másodpercnél rövidebb lehet, ezért dinamikus folyamatok időbelisége is jól vizsgálható vele. A háromdimenziós szerkezetet úgy képezi le, hogy a tárgy alakján túl az azt alkotó nehéz kémiai elemeket is egyértelműen azonosítja. Végeredményként a mintáról olyan 3D rekonstrukciót kapunk, ami az anyagi minőség szerint ki van színezve – magyarázta Prof. Dr. Kukovecz Ákos. Az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Intézetének vezetőjétől, az SZTE IKIKK kutatójától megtudtuk: már most is vannak érdeklődők az additív gyártástechnológia, a műanyag feldolgozás és a fém fröccsöntés területéről a műszer iránt. Valamint komoly fantáziát látnak az akkumulátorgyártókkal, újrahasznosítókkal és hulladékfeldolgozókkal való kapcsolatban is, hiszen az intézetben egyébként is folynak akkumulátorokkal kapcsolatos kutatások. A járműipar területéről különböző kompozit anyagok vizsgálatát is végzik és arra is számítanak, hogy a magyarországi és környező országok járműipari beszállítói is megtalálják majd a szegedi egyetem kutatóit és infrastruktúráját. Az olajipari együttműködések segítése mellett a műszer alkalmas lesz még a biomassza feldolgozó ipar és az elektronikai fejlesztéssel foglalkozó cégek számára is K+F szolgáltatások nyújtására, minták elemzésére.

A készüléket a „Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen” című GINOP-2.3.4-15-2020-00006 projekt 100 százalék vissza nem térítendő támogatásával szerezte be az SZTE IKIKK. Ebben a projektben az intézmény több mint 3 milliárd forintért vásárolt világszínvonalú új műszereket, amelyből a spektrál CT ára 828 millió forint volt. Üzemeltetését az SZTE TTIK Kémiai Intézet, Alkalmazott és Környezeti Kémiai tanszék szakemberei végzik, akik sokéves anyagtudományi CT gyakorlattal, és a területen több mint 40 tudományos publikációval rendelkeznek.

Fotó és szöveg: Bobkó Anna





Kövess minket




Friss Hírek

IMG_6993_jpg-001

A világon mindössze három olyan készülék működik, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja a közelmúltban beszerzett. A spektrál CT új távlatokat nyit a kompozit anyagok, implantátumok, akkumulátorok, katalizátorok vizsgálatában, így képes lesz kiszolgálni az SZTE széles kutatói körét és ipari partnereit. A berendezést Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes adta át.

2024 januárjában Dr. Szabó Tamás és munkatársai a Kémiai Intézetben készült, rangos tudományos folyóiratban megjelent közleményét beválasztottak az MTA Kémiai Tudományok Osztálya kiemelt januári publikációi közé.