Nyito_Kisujszallasiak_a_Nobel-heten_Stockholm_Nobel_S-21

Szerencsés kutatói korszakának tartja Pardi Norbert a Karikó – Weissman kutatópárossal való együttműködést

„Mindkét mentorom Nobel-díjat kapott” – fogalmazott Pardi Norbert. A Szegedi Tudományegyetem alumnusa Karikó Katalin hívására és mentorálásával került a Pennsylvania Egyetemre, ahol már önálló laboratóriummal rendelkezik. A fiatal kutatót, Pardi Norbertet a stockholmi Nobel-héten az univerzális influenza-vakcináról is kérdeztük.

Stockholm_Nobel_S-19

Hazánk stockholmi nagykövetsége 2023. december 9-én ünnepségen köszöntötte a két magyar Nobel-díjast, ahol Karikó Katalinnal és Krausz Ferenccel az SZTE alumnus Pardi Norbert (balról), a Pennsylvania Egyetem Pardi Lab vezetője is találkozott. Fotó: Sahin-Tóth István

– A 2023. évi fiziológiai Nobel-díjat elnyert Karikó Katalinnal és Drew Weissmannal egyaránt munkakapcsolatban áll. Melyik kutatói kapcsolat miért fontos az ön számára?

– Szerencsésen alakult a karrierem, mert 2011-ben, amikor az Amerikai Egyesült Államokba költöztem és elkezdtem posztdoktori pályafutásomat, Karikó Katalin és Drew Weissman laboratóriumában is dolgozhattam, velük együtt. Akkor még mindketten kicsi laboratóriumban dolgoztak, sokkal kevésbé elfoglalt kutatók voltak, így kitüntetett figyelem jutott rám, nagyon sokat tudtunk beszélgetni, például a tudományról, a kutatási módszerekről. Ez az időszak számomra a tanulást jelentette. Karikó Katalin és Drew Weissman személyisége és szakterületük is különböző, így aztán mindkettőjüktől mást tanulhattam. Katalin fantasztikus RNS-biológus, míg Drew Weissmantól a vakcinológia és az immunológia témakörében kaptam képzést.

Stockholmi_nagykovetseg_fogadasan_Csak_L._Pardi_N._Krausz_F._Kariko_K._Stockholm_Nobel_S-20

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Pardi Norbert, a Pennsylvania Egyetem Pardi Lab vezetője és a két magyar Nobel-díjas: Krausz Ferenc és Karikó Katalin a stockholmi magyar nagykövetségen

– Miként kapcsolódott Philadelphiában a Karikó és a Weissman labor munkájába?

– Néhány év tanulás után a kutatói szerencse is rám köszöntött, sikerült egy fontos problémát megoldani, mégpedig azt, hogy az RNS-t hogyan tudjuk lipid nanopartikulákkal bevinni állatokba, s ott immunválaszt kiváltani. Ezek a felfedezések hozzájárultak ahhoz, hogy hat-hét évvel később nagyon jó minőségű mRNS-vakcinákat tudtak kifejleszteni, melyek jól működtek emberben is. Tehát a Karikó – Weissman kutatópárossal való együttműködés kutatói pályám szerencsés korszaka volt.

SZBK-sok_a_Nobel-dij_atadora_induloban_20231210__044A2770

Karikó Katalin vendégei, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont egykori és jelenlegi munkatársai – Kondorosi Éva, Vígh László, Pardi Norbert, Venetianer Pál és Duda Ernő – a stockholmi Grand Hotelből együtt indultak a Zenepalotába, a 2023. december 10-i Nobel-díj átadó ceremóniára és az azt követő bankettre. Fotó: Sahin-Tóth István

– Két mentora, Karikó Katalin és Drew Weissman megosztva nyerte el a Nobel-díjat. A kitüntetési ceremónia előtt kötelező elem a Nobel-előadás megtartása. Mindkét Nobel-díjas előadó diasorán feltűnt Pardi Norbert neve, mint olyan kutatótársé, akit köszönet illet. Kérem, jellemeze e két előadást!

– Az előadás témaválasztásából kiderült, ki mely területnek a szakértője, miközben persze mindketten otthon vannak az élettudományok egyéb témaköreiben is. Egyértelmű, az előadásból is kiderült, hogy Katalin a messenger RNS, az mRNS-kutatásnak szakavatott értője, 45-50 év tapasztalattal a háta mögött. Drew Weissman mint immunológus a vakcinákról beszélt többet.

Stockholm_sajttaj_20231206_MTI_Koszticsak_Szilard

A 2023. évi fiziológiai Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weissman megosztva kapta. A Karikó - Weissman kutatópáros közös sajtótájékoztatót tartott a stockholmi Nobel-héten. Fotó: Kocsticsák Szilárd/MTI

– A további kutatásokhoz hogyan járul hozzá a két kutató közös tanítványaként?

– Saját laboratóriumom van néhány éve a Pennsylvania Egyetemen. De nem csak ezért változott a kapcsolatunk. Drew Weissman el van foglalva a saját laboratóriumi feladataival és 40-50 munkatársával. A Penn által indított RNS-intézetben együtt dolgozunk, ezért 2-3 havonta beszélünk és egyeztetünk, de mindkettőnknek külön-külön fut a pályája. Tudunk egymás kutatásairól, de ez már régen nem az a szoros kapcsolat, mint az Amerikába érkezésem idején. Ez így is van rendjén. Katalinnal egészen más a viszonyom, mert vele személyesen is nagyon-nagyon jó a kapcsolatom, legalább húsz éve. A mai napig nincs olyan hét, hogy néhány szót ne váltanánk egymással. Igyekszünk egymást tájékoztatni az újabb megjelent cikkekről, megbeszélni bizonyos tudományos problémákat. Tudom, hogy Katalinnal kölcsönösen mindig fordulhatunk egymáshoz, ha valami olyan kérdés merül fel, amiről úgy gondoljuk, hogy a másik tud segíteni.

Nagykovetseg_fogadas_W-43

A stockholmi Nobel-héten sok alkalom kínálkozott a munka- és baráti kapcsolatok erősítésére. Pardi Norbert (középen) és egykori szegedi egyetemi tanárai(balról jobbra) Duda Ernő és Venetianer Pálstockholmi kutatónőkkel is társalogtak. Fotó: Sahin-Tóth István

– A stockholmi Nobel-héten Karikó Katalin vendégeként bekapcsolódott a programokba. Mi ragadta meg a figyelmét?

– A Nobel-díj átadó nagyon nagy presztízsű esemény, amit a szervezők is nagyon komolyan vesznek. Kivételes lehetőség kínálkozik itt arra, hogy az ismerősökkel találkozzunk, beszélgessünk. Érdekes volt itt olyan tanáraim társaságában lenni, akik korábban Karikó Katalint is tanították. Venetianer Pál akadémikus és Duda Ernő professzor mindkettőnket tanított. De olyan kutatókkal is cseveghettünk, akiknek nincs köze a szegedi vagy a pennsylvaniai egyetemhez. Felbukkant itt néhány kollaborátor. Izgatottan vártam a Nobel-díj átadót, hiszen azon kevesek közé tartozom, akinek mindkét mentora Nobel-díjat kapott. A ceremóniát követően találkoztam néhány kollégával a Karolinska Intézetben azzal a reménnyel, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatokat, esetleg új projekteket indítunk.

Penn_-_Pardit_koszonto_tabla_elott_Pardi_Norbert-2

A University of Pennsylvania 2022-ben dicsőségtábláján köszöntötte Pardi Norbertet, aki elnyerte a Penn Karikó Katalin Ösztöndíját is. Fotó: Sahin-Tóth István

– Ön együttműködik, többek között az SZTE Biológia Intézet vezetőjével, a minap Philadelphiában kutatóként vendégül látott Gácser Attilával, illetve a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal, a Biotechnológiai Nemzeti Laboratóriummal. A Penn-beli Pardi Labor az mRNS-kutatásnak mely vonalát viszi tovább?

– Elsősorban vakcinákkal foglalkozunk. Ezek részben olyan fertőző betegségek elleni vakcinák, mint például az influenza, a koronavírusok, a malária. De vannak eredményeink, érdekes, új felfedezéseink az RNS-alapú rák vakcinák területén is.

Penn_Pardi_Lab-ban_Pardi_Norbert-4_-_S-TI

Pardi Norbert munka közben a Penn-beli Pardi Lab-ban. Fotó: Sahin-Tóth István

– Mikor várható, hogy sokak számára fontos eredménnyel lépnek a nyilvánosság elé? Például mikorra várható az összes influenza-vírus ellen védelmet nyújtó vakcina megjelenése az orvosi rendelőkben?

– A humán fázis előtti szakaszban járunk, a preklinikai vizsgálatok 2024-ben lezárulnak. Az akkori eredmények döntik majd el a projekt sorsát, vagyis hogy vissza kell-e még térni az állatkísérletekhez és ki kell-e még jobb vakcinát találni, mint ami jelenleg rendelkezésre áll, vagy egy nagyobb cég át tudja venni a humán szakasz eredményeit és elvégzi a 2-es és 3-as fázisú klinikai vizsgálatokat. Bízunk abban, hogy 2025-ben elkezdődhet a szer humán kipróbálása.

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

A borító fotón: Kisújszállásiak a stockholni Nobel-héten - Pardi Norbert (SZTE, Pennsylvania Egyetem), a Nobel-díjas Karikó Katalin (SZTE, Penn, BioNTech) és Szabó Gábor Tamás (DE, BioNTech). Fotó: Sahin-Tóth István

Korábban írtuk:

A Karikó – Pardi kutatópáros múltját, jelenét és jövőjét is összeköti a Szegedi Tudományegyetem

Videón Pardi Norbertnek a vakcinák és a Covid-19 sztorijáról tartott előadása

Versenyelőnyt jelent a nukleozid módosított mRNS technológia ismerete