Nyito_KKonyvtar_KDS

Az SZTE könyvtár digitális oktatóanyaga: interaktív egyetem- és várostörténet (nem csak) diákoknak

Újszerű megközelítésben ismerteti az SZTE egyetemi könyvtár Klebelsberg Kuno életét és munkásságát, az idén száz éves Szegedi Tudományegyetem történetét, valamint három kiemelkedő szegedi tudományos műhely eddigi tevékenységét. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapjáról a nagyközönség számára most megnyitott három interaktív weboldal digitális oktatóanyag és játék is.

Több hónapos kutatómunka és fejlesztés eredményeként készült el az SZTE Klebelsberg Könyvtár új digitális oktatóanyaga, amellyel a tudományos élet iránt nyitott diákok érdeklődését szeretné felkelteni.


KKonyvtar_KDS

 

 

Három téma

 

Az egyetemi és a szegedi kulturális örökség iránt érdeklődők autentikus, forrásértékű tartalmakkal ismerkedhetnek meg. Három témát dolgoztak fel a könyvtár munkatársai: Klebelsberg Kuno élete és munkássága, Egyetem Szegeden, Szegedi tudósok hálózatban (utóbbin belül: matematikusok, belgyógyászat, sebészet és a magyar őstörténeti kutatói műhelyek).


Felsobb_iskolat_Szegednek__SZTE_Klebelsberg_Konyvtar

 

Olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például: milyen küzdelmes út vezetett odáig, hogy Szeged egyetemet kapjon? S amikor végre megvalósult, milyen nehézségekkel nézett szembe, míg végül elfoglalhatta helyét a városban? Az egyetemhez kapcsolódó hagyományok hogyan változtak az idők folyamán? Milyen épületekben milyen egységei működtek eddig az SZTE-nek? Az Egyetem Szegeden című oldal linkje:


https://edu.ek.szte.hu/egyetem-szegeden-nyitooldal/


 

Klebelsberg_Kuno_elete_es_munkassaga__SZTE_Klebelsberg_Konyvtar

Klebelsberg Kuno munkásságának köszönhetően az óvodák és iskolák mellett sport- és szabadidős tevékenységet szolgáló létesítmények, játszóterek jöttek létre Szegeden. Mindezt interaktív térképen követhetjük nyomon. Klebelsberg nyomdokaiban ráadásul szó szerint is járhatunk, hiszen szegedi emlékeit városismereti séta keretében is bebarangolhatjuk. A Klebelsberg Kuno élete és munkássága témakörről az alábbi linken olvashat:


https://edu.ek.szte.hu/klebelsberg-kuno-elete-es-munkassaga/


 

Belklinika__halozat__SZTE_Klebelsberg_Konyvtar


A szegedi orvostudósok két hálózata, a sebészet és a belgyógyászat nem csak az egyetemtörténet szempontjából érdekes terület, hiszen szegediek generációi tapasztalhatták meg gyógyító tevékenységük gyakorlati oldalát. A szegedi matematikusok évtizedes munkássága világszerte elismert, amit ugyancsak kreatív módon mutat be az oldal. A magyarság eredetét kutató Szegedi Őstörténeti Munkaközösség munkásságán keresztül pedig számos más társterületre (régészet, történettudomány, nyelvtudomány, archeozoológia és antropológia, néprajztudomány) is rálátásunk nyílhat. További részletek a Szegedi tudósok hálózatban című oldalról itt:


https://edu.ek.szte.hu/szegedi-tudosok-a-halozatban/

 

Félszáz kreatív játék

 

Az új oldalak a középiskolai tananyag kiegészítésére, háttértudás fejlesztésére, illetve a tanórák igényes színesítésére is alkalmasak.

 

Egyetem_Szegeden__Jatekra_fel__SZTE_Klebelsberg_Konyvtar


A közel ötven játék kreatív közvetítésével megismerhetővé válik például nagyszüleink korából a népiskolák világa, továbbá: térképen járhatjuk be az egyetemi épületeket vagy idővonalakon követhetjük végig Klebelsberg Kuno munkásságát, az egyetem és klinikái történetét.

 

Vizuális formában is áttekinthetők a szegedi tudósok kapcsolati hálói. Egy-egy fejezet elolvasása után rövid kvízekkel ellenőrizhetjük tudásunkat.

 

Hétezer fotó

 

A könyvtár állománya újonnan digitalizált tartalmakkal is bővült.

 

A frissen hozzáférhetővé tett dokumentumok között főleg régi, nehezen elérhető szegedi kiadású könyvekbe is belekukkanthatunk.

 

Immár az SZTE Klebelsberg Könyvtár állományában megtalálható, mintegy hétezer hagyományos fénykép digitális változata vált elérhetővé a nyilvánosság számára.

 

KKonyvtar_KDS2


A digitális oktatóanyagok a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretein belül meghirdetett pályázat támogatásával valósultak meg. A projekt célja a digitalizálás eredményeként létrejövő tartalmak közoktatásban való hasznosíthatóságának növelése. A munka pedagógus szakértők bevonásával zajlott, akik részt vettek az elkészült oktatási anyagok ellenőrzésében és tanártársaik számára készített módszertani ajánlások megfogalmazásában.

 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai a létrehozott tartalmak további bővítését is tervezik. Például egy látványos, virtuális egyetemi tabló elkészítését, amin olyan személyiségek sorakoznak majd mint Radnóti Miklós, Sík Sándor, József Attila…

 

SZTEinfo

Illusztráció: SZTE KK

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket