weboldal_nyito_proofof

Innovatív ötleteket megvalósító kutatókat és hallgatókat támogat az SZTE és az NKFI Hivatal közös programja

Szakmai és financiális támogatást nyújt a Szegedi Tudományegyetemen keletkezett technológiák és ötletek piaci hasznosítására a Proof of Concept Pályázat. Az SZTE – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével – az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt részeként hirdette meg ezt a pályázatot. A szegedi egyetemi polgároktól 2020-ban érkezett 31 innovatív ötlet közül 11 projekt összesen 60 millió forint támogatást nyert.

Új kezdeményezés a Proof of Concept Pályázat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal először 2020-ban hirdetett meg. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy az SZTE kutatói és hallgatói összesen 31 pályázattal jelentkeztek. A program vonzerejét növelte, hogy hallgatói projekt esetén maximum 3, míg kutatói elképzelés esetén legfeljebb 7 millió forintra pályázhattak az egyetemi polgárok.

 

A rendelkezésre álló 60 millió forint 76 százalékát, közel 46 millió forintot osztott ki az SZTE az első alkalommal 2020. július 15-én meghirdetett Proof of Concept Pályázaton. A 14 projektterv közül 8 projektet támogattak. A fennmaradó 14 millió 523 ezer forintos keretre 2020 őszén 17 pályázati regisztrációs adatlap érkezett, amelyet az SZTE Innovációs Bizottság előzetesen megszűrt. Az ezt követő 10 pályázat közül 3 projekt nyerte el az SZTE és az NKFI Hivatal támogatását.

 

A projektek beérkezését követő döntésben szerepet játszó SZTE Innovációs Tanácsadó Testület tagjainak 60 százaléka külsős, piaci szakértő. A végleges sorrendet, a pályázatot meghirdető tudományos és innovációs rektorhelyettes, Prof. Dr. Kónya Zoltán hagyta jóvá. Az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság munkatársai, valamint a sokrétű szakmai tapasztalattal rendelkező, piaci szereplőkből és egyetemi oktatókból álló SZTE Virtus Program mentori team személyre szabott segítséget nyújtott a tehetséges hallgatóknak és kutatóknak a pályázat kidolgozásában.

 

A 11 nyertes projekt címe: „Farmakológiai hatásvizsgálatokhoz új, nyelvi alapú kimeneteli változók vizsgálata S-GAP teszt applikációval.” „A hüvely normál flóráját fenntartó, fertőzések ellen jól védő lactobacillusok izolálása.” „Újszerű és költséghatékony Alzheimer-kór diagnosztikai eljárás.” „Lövésdetektor rendszer integrálása GPS nyomkövető nyakörvbe.” „Dysarthriával élők beszédminőségének eszközös javítása.” „Műtéti tervezés optimalizálása brachyterápiához.” „Kottalapozó alkalmazás.” „Hangalapú adatgyűjtő műszerek és adatfeldolgozók.” „Fa- és vegyestüzelésű berendezések hatékonyságának növelésére és füstgázának tisztítására alkalmas téglák.” „Két kompartmentes nanorészecske formuláció applikátor.” „Elektromos vezérlésű soft-aktuátorral ellátott végtag.”

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az SZTE közös Proof of Concept Pályázatának 2021-es felhívása részletein még dolgoznak a szakemberek. Ugyanakkor az SZTE folyamatosan várja a hallgatók és kutatók innovatív ötleteit az SZTE Virtus Programba, valamint az ipari együttműködések megvalósításához. Az érdeklődő egyetemi polgárok további információt kérhetnek, jelentkezhetnek a virtus@szte.hu címen.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket