Nemzetközi konferencia az SZTE-n a fenntarthatóság jegyében

Az SZTE szervezésében rendezik meg a II. Sustainable Raw Materials International Project Week and Conference tudományos programot a szegedi Art Hotelben. A fenntartható nyersanyag-gazdálkodás témakörében szervezett nemzetközi konferencián az elismert szakemberek mellett a fiatal kutatók is bemutatják tudományos munkásságukat.

Az utóbbi évtizedben mind a gazdaság, mind a környezet kulcs problémájává vált a fenntarthatóság kérdése. A nyersanyagok mértéktelen felhasználása, a növekvő ipari és mezőgazdasági termelés, illetve a fogyasztás komoly egyenlőtlenséghez vezetett a rendelkezésre álló és a felhasználásra kívánt nyersanyagok mennyiségében. Éppen ezért sürgősen cselekedni kell. A fenntarthatósághoz csökkenteni kell az erőforrások felhasználását, stabilizálni kell a hasznosításukat, biztosítani kell a környezetbarát technológiák alkalmazását és a gazdasági körforgást.


Négy magyar egyetem – a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Soproni Egyetem – egymással együttműködve tematikus kutatói hálózatot hoztak létre a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás területén. A kutatási együttműködés fókuszáltan a nyersanyag-gazdálkodás speciális területein, elsősorban másodnyersanyagok (hulladékok és maradékanyagok) hasznosítása mentén, környezetipari és energetikai alkalmazások fejlesztésére szerveződik. Ennek az együttműködésnek köszönhetően valósul meg a Szegedi Tudományegyetemen május első hetében a nemzetközi projekt hét és konferencia.


A tudományos tanácskozás előadásai a víz, a szennyvíz, és az alacsony széndioxid kibocsátású technológiák köré szerveződnek. Az ötnapos programra szakmájukban elismert tudósok érkeznek a világ minden tájáról. Az idei hét során többek között olyan elismert kutatókkal találkozhatnak a résztvevők, mint a Firenzéből Szegedre érkező Roberto De Philippis, vagy a görög Christos Tsakirouglou, de az érdeklődők a svéd egyetem oktatójától, Mészáros Líviától is hallgathatnak előadást. A neves tudósok mellett a fiatal kutatóknak is lehetősége lesz tudományos munkájuk bemutatására.


A részletes program itt érhető el.


A II. Sustainable Raw Materials International Project Week and Scientific Conference az EFOP-3.6.2-16-2017-00010 projekt keretében valósulhat meg.



Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket