Novenybiologia_kep1

Sikeresen zárult a PLANTTRAIN program

2016. június 30-án zárul Dr. Tari Irma egyetemi docens (SZTE Növénybiológiai Tanszék) által vezetett, az Európai Unió által támogatott, Magyarország-Szerbia IPA határon átnyúló együttműködési program (PLANTTRAIN, ID: HUSBR/1203/221/173).


Melynek elsődleges célja volt, hogy új és korszerű elemekkel gyarapítsa az Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszéke és az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának oktatómunkáját és PhD képzési rendszerét.


A két együttműködő intézmény vállalásai többek között olyan feladatokra irányultak, melyek megalapozzák a korszerű növénybiológiai kutatásokat. Ehhez az elméleti alapot az SZTE Növénybiológiai Tanszék kutatómunkája, a mezőgazdasági gyakorlattal való kapcsolatot a Novi Sad-i Egyetem Mezőgazdasági Karának tudományos tapasztalatai biztosították.


Novenybiologia_kep_3 Novenybiologia_kep_2A másfél éves közös munka azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a két intézmény oktató- és kutatómunkájában sok a kapcsolódó szakterület. A projekt céljai közé tartozott továbbá az egyetemisták és fiatal kutatók mobilitásának elősegítése a két intézet között. A projektnek köszönhetően a hallgatók jobban megismerhették a Fruska Gorában élő őshonos növényfajokat és az organikus növénytermesztés módszereit a Vajdaságban. Mivel Magyarország déli részén és a Vajdaságban szinte azonos éghajlati és hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, a növényvilág is hasonló, ezért a két egyetem közötti tapasztalatcsere és a közös munka nagyon fontos és hasznos lehet a növénytermesztés és növénybiológiai alapkutatások összekapcsolódása során. Az együttműködés keretében a részvevők több agrárkutató- és fejlesztő intézetet is meglátogattak. 2015. tavaszán Szegeden, 2016 májusában pedig Újvidéken rendeztek közös tudományos konferenciát, ahol a résztvevő oktatók és kutatók bemutathatták a projekt időtartama alatt és a közös témákban elért legújabb eredményeiket. A PhD hallgatók a program keretében tartott szemináriumok, műhelymunkák és tanulmányi kirándulások alkalmával bővíthették ismereteiket és módszertani tárházukat. A csereprogramnak köszönhetően a hallgatók hasznos gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek a két intézmény kutatási témáiban.


Novenybiologia_kep_4

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

Facebook YouTube