Sikeresen befejeződött a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem közös projektje a CEFAIC

Sajtóanyag letöltése (PDF formátum)HUN_SERB_IPA EU_projekt

CEFAIC HUSRB/1203/221/020

CENTER OF EXCELLENCE FOR ADVANCED AND INTELLIGENT CONTROL

KIVÁLÓSÁGI KÖZPONT A FEJLETT ÉS INTELLIGENS VEZÉRLÉSÉRTA Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül lezajlott Kiválósági központ a fejlett és intelligens irányításért című projekt (HUSRB 1203/221/020, CEFAIC) jelentős hatással volt az akadémiai és szakmai közösségre mind Szerbiában, mind pedig Magyarországon.


van_neki_valmi_neve


Számos kutató bevonásával a közös munka eredményeként az Újvidéki Műszaki Tudományok Kara Számítástechnikai és Automatizálási Tanszéke, és a Szegedi Tudományegyetem Műszaki Informatika Tanszéke valamint Számítógépes Optimalizálás Tanszéke különbözői irányítási algoritmust fejlesztett a fejlett és intelligens szabályozások megvalósításáért. Emellett, különböző hibadetektáló algoritmusok fejlesztése és tesztelése is megtörtént. A két intézmény együttműködéseként nyolc kurzushoz készítettünk tananyagokat, többek között az FPGA alapú digitális szabályozások, a PLC és SCADA rendszerek laboratórium, a Valós idejű mérések és szabályozások, a PLC verseny felkészítő laboratórium, a Modern méréstechnika laboratórium, a Valós idejű szabályozások és a Fejlett és intelligens vezérlések. Négy csereprogam keretében számos diák és oktató látogatta meg a két résztvevő intézményt. Több mint 20 oktató vett részt a különböző képzési programokban, a workshopokon és a szemináriumokon.


A rendezvényeken az oktatók mellett további 70 személy vett részt, közöttük hallgatók, mérnökök és egyetemi alkalmazottak. Ezen képzéseken a nemlineáris és fejlett szabályozások egyik vezető kutatója, Alessandro Pisano is emelte a színvonalat. Öt energiahatékonysági vizsgálat segítségével került bemutatásra, hogy milyen megoldásokkal lehet csökkenteni az energiafogyasztást. Egyik jelentős eleme ezen vizsgálatoknak a széndioxid kibocsájtás csökkentésének a kérdése, amit intelligens vezérléssel, optimálisabb energiafelhasználással lehet elérni. A projekt keretében számos berendezés beszerezése valósult meg, melyek a kiválósági központ létrehozását segítik. Az Újvidéki Egyetemen létrehozott CEFAIC labor számára a következő folyamatmodellek beszerzése valósult meg: nemlineáris daru laboratóriumi modell, szervo motor laboratóriumi modell, különböző technológiai folyamatokat szimuláló felszerelések, egy quadrocopter és különböző robotok. Ezek mellett beszerzésre kerül egy intelligens otthon energiahatékonysági kit, valamint két, nagy teljesítményű programozható ipari vezérlő (PAC) és 13 darab, a legmodernebbek közé tartozó programozható logikai vezérlő (PLC). Szegeden 12 fizikai modell kit készült el, melyek segítségével számos különböző folyamat modellezhető, valamint különböző kísérletek végrehajtására is alkalmas. Ezek mellett a Szegedi Tudományegyetemen létrehozott CEFAIC labor számára két nagy tudású programozható ipari vezérlő (PAC) és 6 darab PLC kit került beszerzésre. A projekt időtartama alatt 6 olyan hallgató védte meg szakdolgozatát vagy diplomamunkáját, akik a CEFAIC által biztosított felszereléssel, továbbá a kifejlesztett algoritmusokkal dolgoztak. Közülük ketten Szerbiában élő magyar hallgatók voltak, ezáltal biztosítva az egyenlő esélyeket, mivel magyar nyelvű konzultációban is részesültek. Egy mesterszintű képzés sikeres akkreditálását is elvégezte a Műszaki Tudományok Kara (FTN). A közös fejlesztések, együttműködések és promóciós tevékenységek nehézségek nélkül zajlottak le, ezzel nagyon hasznos betekintést nyújtva a jövőbeli lehetséges együttműködések és fejlesztések irányába, mind a két projekt partner, mind pedig a két ország között.


Számos, a magyar-szerb kétnyelvűséget erősítő dokumentum is született, közöttük szórólapok, brosúrák, oktatási segédanyagok. A hallgatóknak szánt képzéseken és tréningeken mind a két nem képviselői jelen voltak, ezzel biztosítva az arányosságot.

Összességében a projekt egy nagy előrelépés volt a SZTE és FTN közötti együttműködésben, kiváló kilátásokkal a jövőre nézve.


Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben aSzegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.


Jo_szomszedok


Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

Facebook YouTube