Sikeresen befejeződött a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem közös projektje a CEFAIC

Sajtóanyag letöltése (PDF formátum)HUN_SERB_IPA EU_projekt

CEFAIC HUSRB/1203/221/020

CENTER OF EXCELLENCE FOR ADVANCED AND INTELLIGENT CONTROL

KIVÁLÓSÁGI KÖZPONT A FEJLETT ÉS INTELLIGENS VEZÉRLÉSÉRTA Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül lezajlott Kiválósági központ a fejlett és intelligens irányításért című projekt (HUSRB 1203/221/020, CEFAIC) jelentős hatással volt az akadémiai és szakmai közösségre mind Szerbiában, mind pedig Magyarországon.


van_neki_valmi_neve


Számos kutató bevonásával a közös munka eredményeként az Újvidéki Műszaki Tudományok Kara Számítástechnikai és Automatizálási Tanszéke, és a Szegedi Tudományegyetem Műszaki Informatika Tanszéke valamint Számítógépes Optimalizálás Tanszéke különbözői irányítási algoritmust fejlesztett a fejlett és intelligens szabályozások megvalósításáért. Emellett, különböző hibadetektáló algoritmusok fejlesztése és tesztelése is megtörtént. A két intézmény együttműködéseként nyolc kurzushoz készítettünk tananyagokat, többek között az FPGA alapú digitális szabályozások, a PLC és SCADA rendszerek laboratórium, a Valós idejű mérések és szabályozások, a PLC verseny felkészítő laboratórium, a Modern méréstechnika laboratórium, a Valós idejű szabályozások és a Fejlett és intelligens vezérlések. Négy csereprogam keretében számos diák és oktató látogatta meg a két résztvevő intézményt. Több mint 20 oktató vett részt a különböző képzési programokban, a workshopokon és a szemináriumokon.


A rendezvényeken az oktatók mellett további 70 személy vett részt, közöttük hallgatók, mérnökök és egyetemi alkalmazottak. Ezen képzéseken a nemlineáris és fejlett szabályozások egyik vezető kutatója, Alessandro Pisano is emelte a színvonalat. Öt energiahatékonysági vizsgálat segítségével került bemutatásra, hogy milyen megoldásokkal lehet csökkenteni az energiafogyasztást. Egyik jelentős eleme ezen vizsgálatoknak a széndioxid kibocsájtás csökkentésének a kérdése, amit intelligens vezérléssel, optimálisabb energiafelhasználással lehet elérni. A projekt keretében számos berendezés beszerezése valósult meg, melyek a kiválósági központ létrehozását segítik. Az Újvidéki Egyetemen létrehozott CEFAIC labor számára a következő folyamatmodellek beszerzése valósult meg: nemlineáris daru laboratóriumi modell, szervo motor laboratóriumi modell, különböző technológiai folyamatokat szimuláló felszerelések, egy quadrocopter és különböző robotok. Ezek mellett beszerzésre kerül egy intelligens otthon energiahatékonysági kit, valamint két, nagy teljesítményű programozható ipari vezérlő (PAC) és 13 darab, a legmodernebbek közé tartozó programozható logikai vezérlő (PLC). Szegeden 12 fizikai modell kit készült el, melyek segítségével számos különböző folyamat modellezhető, valamint különböző kísérletek végrehajtására is alkalmas. Ezek mellett a Szegedi Tudományegyetemen létrehozott CEFAIC labor számára két nagy tudású programozható ipari vezérlő (PAC) és 6 darab PLC kit került beszerzésre. A projekt időtartama alatt 6 olyan hallgató védte meg szakdolgozatát vagy diplomamunkáját, akik a CEFAIC által biztosított felszereléssel, továbbá a kifejlesztett algoritmusokkal dolgoztak. Közülük ketten Szerbiában élő magyar hallgatók voltak, ezáltal biztosítva az egyenlő esélyeket, mivel magyar nyelvű konzultációban is részesültek. Egy mesterszintű képzés sikeres akkreditálását is elvégezte a Műszaki Tudományok Kara (FTN). A közös fejlesztések, együttműködések és promóciós tevékenységek nehézségek nélkül zajlottak le, ezzel nagyon hasznos betekintést nyújtva a jövőbeli lehetséges együttműködések és fejlesztések irányába, mind a két projekt partner, mind pedig a két ország között.


Számos, a magyar-szerb kétnyelvűséget erősítő dokumentum is született, közöttük szórólapok, brosúrák, oktatási segédanyagok. A hallgatóknak szánt képzéseken és tréningeken mind a két nem képviselői jelen voltak, ezzel biztosítva az arányosságot.

Összességében a projekt egy nagy előrelépés volt a SZTE és FTN közötti együttműködésben, kiváló kilátásokkal a jövőre nézve.


Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben aSzegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.


Jo_szomszedok


Képgaléria

08.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 13.
  14:00 - 16:00
 • november 14.
  10:00 - 16:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézete pszichológiatörténeti konferenciát szervez abból az alkalomból, hogy Szegeden 90 éve jött létre Magyarország első tartósan működő egyetemi lélektani intézete Várkonyi Hildebrand Dezső vezetésével. A konferenciára várunk minden érdeklődőt! A konferencia programja megtekinthető a konferencia honlapján, az előadások összefoglalóival: https://www.szegedikonferencia2019.com

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus