Gombafajok DNS alapú azonosítása

Sajtóanyag letöltése (PDF formátum)


Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) április 17-i száma címlapfotója a nemzetközi „Fungal Barcoding Consortium” közleményére hívja fel a figyelmet. A cikk szerzői között vannak a SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék kutatói is.

A nemzetközi összefogással megvalósult kutatásban, melynek célja a gombafajok azonosítására általánosan, mintegy „vonalkódként” használható DNS szakaszok meghatározása volt, Magyarországról a SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék öt (Nagy László, Nyilasi Ildikó, Papp Tamás, Petkovits Tamás és Vágvölgyi Csaba), valamint az ELTE TTK Biológiai Intézet Növényszervezettani Tanszék két kutatója (Kovács M. Gábor és Knapp G. Dániel) vett részt.

A kutatás jelentőségét átfogó volta adja. A valódi gombákat szinte teljesen felölelő vizsgálat számos gén, illetve lókusz (az egyes gének fizikai helye a kromoszómán) összehasonlításával a gombák univerzális vonalkódjaként a sejtmagi riboszómális RNS-t kódoló komplex ITS régióját jelölte meg. A szegedi kutatók két nagyobb gombacsoport, az Agricales és a Mucoromycotina elemzésében vettek részt.

Coprinellus_micaceus

Coprinellus micaceus (Nagy László felvétele)


A kutatócsoport az utóbbi időben több jelentős eredményt ért el a molekuláris filogenetika és evolúció területén. Elsőként írtak le robbanásszerű adaptív radiációt (fajképződést) gombákban (Nagy és mtsai., 2012), melyet a hasonlóan rangos Systematic Biology folyóiratban közöltek. Egy nemrég lezárt, az OTKA és a német DFG kutatási alap által is támogatott nemzetközi együttműködés keretében elvégezték a Mucoromycotina egyik legnagyobb csoportjának átfogó filogenetikai elemzését (Petkovits és mtsai., 2011). A létrehozott adatsorok általános érvényű biológiai kérdések tanulmányozását is lehetővé tették, pl. a létező, de még le nem írt fajok számának becslésére vonatkozóan (Nagy és mtsai., 2011).

További információk:
Dr. Papp Tamás egyetemi docens (SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék)
E-mail: pappt@bio.u-szeged.hu


Kapcsolódó publikációk:

Nagy GL, Házi J, Szappanos B, Kocsubé S, Bálint B, Rákhely G, Vágvölgyi Cs, Papp T (2012) The evolution of defense mechanisms correlate with the explosive diversification of Coprinellus mushrooms (Agaricales, Fungi). Syst. Biol. doi: 10.1093/sysbio/sys002 IF: 9.532 http://sysbio.oxfordjournals.org/content/early/2012/01/31/sysbio.sys002.short?rss=1


Nagy GL, Petkovits T, Kovács MG, Voigt K, Vágvölgyi Cs, Papp T (2011) Where is the unseen fungal diversity hidden? A study of Mortierella reveals a large contribution of reference collections to the identification of fungal environmental sequences. New Phytologist 191, 789-794 IF: 6.516 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-8137.2011.03707.x/abstract

Petkovits T, Nagy GL, Hoffmann K, Wagner L, Nyilasi I, Griebel T, Schnabelrauch D, Vogel H, Voigt K, Vagvolgyi Cs, Papp T (2011) Data partitions, Bayesian analysis and phylogeny of the zygomycetous fungal family Mortierellaceae, inferred from nuclear ribosomal DNA sequences. PLoS One 6(11): e27507. IF: 4.411 http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0027507

 

Képgaléria

09.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

 • november 12.
  18:00 - 19:30
  Újabb 21. századi, mindannyiunkat érintő és érdeklő téma, újabb kivételes felkészültségű előadó a nagysikerű Pedagógiai esték színpadán - vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató, marketing szakember!
  Steigervald Krisztián 1999 óta foglalkozik a generációkkal, szakdolgozatát is ebből írta a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. Nyolc évig dolgozott vezetőként a piackutatással foglalkozó GfK-ban, majd 2011-ben megalapította saját tanácsadó és piackutató cégét, az Emocionális Marketing Kft-t. A cég az elmúlt 7 évben több mint 100 multinacionális cég sikeres partnere volt.
  Krisztián egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik üzleti szinten is, a cégeknek marketing és HR témában ad tanácsokat, tart intergenerációs tréningeket, fókuszcsoportokat, előadásokat és csapatépítő napot. Kedvenc területe a marketing-kutatás és a marketing-pszichológia új irányú használata és összekapcsolása.
  Krisztián emellett a Lánchíd Rádió marketing szakértője volt, az Üzlet&Pszichológia marketing-témájú szerzője, állandó meghívott előadó a Corvinuson és a pécsi Közgázon, oktató a BKF-en, valamint egyéni coach, okleveles brief-coach, life-coach. Végül és nem utolsósorban: nagyszerű előadó!
  Steigervald Krisztián előadását minden szülő, nagyszülő, pedagógus számára "KÖTELEZŐ" programként javasoljuk, de jó szívvel ajánljuk a fiatalabb generációk képviselőinek figyelmébe is.
 • november 13.
  14:00 - 16:00
 • november 14.
  10:00 - 16:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézete pszichológiatörténeti konferenciát szervez abból az alkalomból, hogy Szegeden 90 éve jött létre Magyarország első tartósan működő egyetemi lélektani intézete Várkonyi Hildebrand Dezső vezetésével. A konferenciára várunk minden érdeklődőt! A konferencia programja megtekinthető a konferencia honlapján, az előadások összefoglalóival: https://www.szegedikonferencia2019.com

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus