honlap-fejlec-35

Az V. Informatikai Szakmai Napon ismét izgalmas témákkal találkozhattak a résztvevők

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete 2022. november 22-én, két év kihagyás után immár ötödik alkalommal rendezett Informatikai Szakmai Napot a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg többek között a legjelentősebb finn cég, a Tuxera alapítójától, valamint HoloLens és egyéb VR-bemutatókon is részt vehettek.

A már hagyományossá vált rendezvénysorozaton neves hazai szakemberek tartottak előadásokat az informatika gyakorlati alkalmazásával, új technológiákkal kapcsolatos témakörökben a hallgatók számára. A pandémia miatti két év kihagyást követően újra jelenléti formában rendezték meg az eseményt. A TTIK Informatikai Intézet Szakmai Napját a Szent-Györgyi Albert Agórában tartották, ahol érdekes és aktuális tartalmat kínáltak az informatikai képzéseken részt vevő hallgatóknak.

Dr._Horvath_Dezso_az_SZTE_TTIK_dekanja

Dr. Horváth Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar dékánja megnyitja az eseményt Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A rendezvényt Dr. Horváth Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar dékánja nyitotta meg. Beszédében kiemelte, a mai generáció már középiskolában készségszinten kezeli az informatikai újításokat. Az egyetemi tanulmányok kezdetén még a tanár-diák viszonyok dominálnak, de ezek a szakmai napok erősítik az együttműködéseket és a diákok és tanáraik partneri kapcsolatait, amit az egyetem végeztével akár közös innovációk is követhetnek. Arról is beszélt, hogy külön öröm számára, hogy már a megnyitón is jelentős érdeklődés övezte az eseményt.

Dr. Nagy Antal egyetemi docens, az SZTE Informatikai Intézet intézetvezető helyettese elmondta, hogy igazán komolyan készültek az eseményre, mert a három évvel ezelőtti nagyon jól sikerült. Hatalmas felelősség az, hogy a partneri hálót mozgósítva, a legkorszerűbb bemutatót tudják a hallgatók számára nyújtani. A legnagyobb öröm, hogy az előadók, a felkérésre azonnal visszajeleztek, a partnerek pedig nagyon várták a sikeres program folytatását.

Dr._Nagy_Antal_egyetemi_docens_az_SZTE_Informatikai_Intezet_intezetvezeto_helyettese.

Dr. Nagy Antal egyetemi docens, az SZTE Informatikai Intézet intézetvezető helyettese elmondta, komolyan készültek az eseményre Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Ennek a szakmai napnak a legfontosabb üzenete, hogy amit szenvedéllyel szeret az ember csinálni, az mindig kifizetődő lesz, mert így válhatnak a hallgatók igazán jó szakemberré, és így vehetik észre a kínálkozó lehetőségeket – zárta gondolatait Nagy Antal, a rendezvény házigazdája.

Az előadások sorát Szakacsits Szabolcs: Ingyenes Linuxtól a legerősebb finn cég felépítéséig című prezentációja nyitotta. Szakacsits Szabolcs, az SZTE-n végzett programtervező matematikusként és jelenleg a legerősebb finn szoftvercég, a Tuxera alapítója és vezetője. A cég Artemis amerikai űrprogrammal való együttműködése is kimagasló, célja „első nő és a következő férfi” eljuttatása a Holdra 2024-ig. A hosszú távú cél egy végleges bázis felállítása a Holdon, aminek létrehozásával a Marsra induló programokat fogják segíteni. A Tuxera pedig az ehhez szükséges szoftveres támogatást biztosítja.

Szakacsits_Szabolcs_a Tuxera alapítója és vezetője ismerteti az Artemis programban való együttműködést

Szakacsits Szabolcs a Tuxera alapítója és vezetője ismerteti az Artemis programban való együttműködést Fotó: Kovács-Jerney Ádám

– Ne azért menjetek el informatikusnak, mert jól fizet, hanem csináljatok olyat, amit szerettek, ehhez, pedig az kell, hogy legyen szenvedély és alázat a munkával kapcsolatban. A többi jönni fog magától – mondta Szakacsits Szabolcs, a Tuxera alapítója.

Az érdeklődők még két előadást hallgathattak meg: „Hazai és nemzetközi kibertámadások, előrejelzések a Covid19 és az orosz-ukrán háború alatt” címmel, amit Török Szilárd kibernetikai szakértő, az SZTE alumnusa mutatott be. Velvárt András Microsoft MVP szakértő, a Microsoft HoloLens 2-t mutatta be, ami egy kiterjesztett valóságon alapuló eszköz, amit az amerikai hadsereg is használ.

Az SZTE informatikus hallgatói mellett más szegedi képzőhelyek hallgatói is részt vehettek a rendezvényen, mivel a szervezők mindenki számára nyitottá tették az eseményt.


Informatikai_Szakmai_Nap_galeria
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Kilenc IT vállalat vett részt a rendezvényen kiállítóként, akik számos információval és ajándékkal halmozták el az érdeklődőket. A hallgatók közelebbről megismerhették a cégek fő profiljait, gyakornoki programjait és az elhelyezkedési lehetőségeket.

A szakmai programot, bemutatókat és céges kiállításokat tombolasorsolással és pizzapartival zárta az SZTE Informatikai Intézet.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Az V. Informatikai Szakmai Napon ismét izgalmas témákat ismertek meg az érdeklődők Fotó: Kovács-Jerney Ádám