2023. március 23., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube
 
 
 
 

10. Savaria Filmszemle - pályázati felhívás

A Savaria Filmakadémia Egyesület a 10. Savaria Filmszemléhez kapcsolódva pályázatot hirdet diákfilmek készítésére.

A pályázat célja:

A Savaria Filmszemle különdíja olyan pályaművet/pályaműveket kíván elismerésben részesíteni, amely/amelyek a hírközlés, a tág értelemben felfogott média és digitális kultúra, illetve a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését mutatják be, vagy ennek fontosságára hívják fel a figyelmet.


Az információs társadalomban a legújabb technológiák a mesterséges intelligenciától kezdve a blokkláncon, az NFT-n keresztül egészen a metaverzumig immár egyszerre társadalomformáló, és médiajelenségek is. A különdíj olyan pályaműveket kíván elismerésben részesíteni, melyek a médiatudatosságot, média írástudást, médiaértést fejlesztik, az online lehetőségek kihasználását támogatják, és ezzel párhuzamosan az online veszélyekkel szembeni küzdelmet erősítik.


Pályázók köre:

Pályázatot nyújthat be minden magyarországi és határon túli 14-24 éves kor közötti középiskolás és egyetemista alkotó, vagy alkotócsoport.


Nevezési feltételek:

Nevezni műfaji megkötés nélkül, bármely technikával, 2021. január 1. után készült filmmel lehet, de a Savaria Filmszemle meghatároz kiemelten támogatott tematikus és műfaji szempontokat:


• Mire jó az on-line tér! – az on-line média tudatos használatának előnyei, és az ebben rejlő lehetőségek, az életet megkönnyítő megoldások bemutatása, a használathoz kapcsolódó értékek, elvek, megközelítések, praktikumok bemutatása


• Az új digitális jövő! – a legújabb technológiák (mesterséges intelligenciá, blokklánc, NFT, metaverzum, stb.) társadalom és személyiségformáló formáló hatásainak, az ehhez kapcsolódó médiajelenségek bemutatása, a technológia és a társadalom egymásra hatásának vizsgálata, ezekkel a jelenségekkel kapcsolatos elképzelések és elvárások felvázolása, kiemelten a gyermek és családvédelem területén


• Veszélyek az on-line médiában! – a gyermekek és fiatalok hétköznapi médiahasználatával kapcsolatos veszélyes vagy ártalmas jelenségek, helyzetek, tendenciák, az ehhez kapcsolódó felhasználó szokások és attitűdök bemutatása, a jelenség mögötti okok és tendenciák feltárása


Kiemelt műfaj: portré – kiemelten támogatott a fenti jelenségeket a személyeken, csoportokon keresztül történő ábrázolása, azok életén, személyiségén, szokásain, hétköznapjain, társas kapcsolatain, társadalmi és szociális hátterén, élettörténetük kontextusán keresztül történő feldolgozása, az on-line média jelenségek összefüggéseinek feltárása más szokásokkal, helyzetekkel, és azoknak a személyek életére történő hatásának megjelenítése.


A pályaműveket két kategóriában várjuk:

• Rövidfilm: (Maximum 3 perc terjedelmű filmes alkotás)

• Film: (3 perc - 20 perc hosszúságú filmes alkotás)


Nevezési határidő: 2023. március 26.


Nevezési díj nincs! A Savaria Filmszemle nagyzsűrije által legjobbaknak talált filmek jutalomban részesülnek.


A jelentkezési űrlap itt érhető el.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

fb-logo in-logo yt-logo