MIRAI 2021 - a Magyarországi Japán Nagykövetség által meghirdetett rövid távú ösztöndíj hallgatók részére

A Magyarországi Japán Nagykövetség idén is meghirdeti a MIRAI program nevű, rövid távú ösztöndíját. A MIRAI program a japán állam egyik ösztöndíja, melynek fő célja Japán bemutatása a külföldiek számára, egymás megértésének elősegítése, a tudományos párbeszéd erősítése és a jövő vezetői közötti kapcsolatépítés támogatása.

A program keretében a diákok egy hetet Japánban tölthetnek, ahol változatos programokon - tudományos és turisztikai - vehetnek részt. A program költségeit, így a repülőjegyet, szállást, étkezést, belépőket teljes egészében a japán állam fizeti. Az alábbi linken találnak részletes információt a programról.

https://viewer.kintoneapp.com/public/fe5bd08b068a2077cb41c8ce1adab40186697246c85948f28cc5c7c53e41522b#/

A diákok szakterületük szerint kerülnek csoportokba, így a 4. csoportba a természettudományokkal és mérnöki tudományokkal (Science and Technology) kapcsolatos tanulmányokat folytatók kerülnek. A csoport kiutazási ideje 2021. május 25. - június 2.

A program alatt ellátogatnak Tokióba és még egy japán városba (pl. Kiotó, Hirosima), ahol a főbb látványosságok meglátogatása mellett előadásokat hallhatnak, diskurzusokon vehetnek részt. A diákok a program alatt és után kérdőíveket töltenek ki, a közösségi médián fotókat posztolnak, illetve egy saját projektet, prezentációt is kiviteleznek.

Az SZTE TTIK egy, a karunkon tanuló diákot javasolhat a programra. Ezután a Nagykövetség a karok által ajánlott diákok közül kiválaszt egyet (értesítés 2021 februárjában), aki részt vehet a programban. A sikeres diáknak végül egy elektronikus jelentkezési lapot kell kitöltenie. (Az elektronikus jelentkezési lapot csak a nagykövetség által kiválasztott nyertes hallgatónak kell kitöltenie!)

A jelentkezési határidő: 2021. január 25.

A jelentkezéshez szükséges (elektronikusan, e-mailben):

1. Útlevél szkennelt másolata

2. Esszé (motivációs levél): angolul, egy A4-es oldal, 12-es betűméret

Minimum 500 szó hosszú, melynek tartalmaznia kell, hogy miért szeretne Japánba menni; a kutatási témákat, melyek iránt érdeklődik, vagy melyeket jelenleg kutat az egyetemén; karrierterv, tervek a jövőre, hogyan hasznosíthatná a MIRAI program alatt szerzett tudást és tapasztalatokat; ill. milyen közösségi médiát használ (a résztvevőktől elvárjuk, hogy a program alatt és után a közösségi médián megosszák élményeiket)

3. Hitelesített leckekönyv másolat (összes szemeszter, angolul)

 • Lepecsételt leckekönyv másolat szkennelt verziója
 • Amennyiben még nincs lezárt félév, vagy összesen egyetlen félév áll rendelkezésre, akkor a korábbi tanulmányok leckekönyvét is le kell adni. Pl. első éves mesterszakos hallgató az alapszakos leckekönyvét is adja le.

A jelentkezéseket Dudásné Nagy Marianna TTIK pályázati referens részére dudasne.marianna@sci.u-szeged.hu email címre kérjük beküldeni, a levél tárgyában feltüntetve: “MIRAI program”

Részvételi feltételek:

 • 20 éves vagy idősebb
 • Érvényes útlevél (hazaérkezés után is legyen még érvényes!)
  Amennyiben nincs jelenleg érvényes útlevele, akkor azt január végéig be kell szerezni!
 • Magyar állampolgár
 • BA/BSc, MA/MSc vagy PhD hallgató
 • Nappali tagozatos hallgató
 • Nem töltött 6 hónapnál hosszabb időt Japánban
 • Nem vett még részt japán ösztöndíj programban
 • Kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkezik (a diákok felső 20%-ba tartozik)
 • Képes angolul kommunikálni
 • Egészséges
 • Érdeklődik Japán és a japán kultúra iránt, a jövőben szívesen tanulna Japánnal kapcsolatos témákról
 • A program alatt és után a közösségi médián (főként facebook) fotókat, posztokat oszt meg a programmal és Japánnal kapcsolatban

Fontos változások a 2020-2021-es évre vonatkozóan:

 • Idén a résztvevők „online pre-exchange programon” vesznek részt áprilisban és egy hónappal a kiutazás előtt. (várhatóan 2 nap; orientáció, online előadás, stb.)
 • Fertőző betegségek és egyéb előre nem látható események miatt a programot felfüggeszthetik, elnapolhatják vagy a formátumán változtathatnak.
Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

Facebook YouTube