Szte_fulkerson_dij

Fulkerson díjat kapott a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének oktatója

2021-ben újra van magyar kitüntetettje a tekintélyes Fulkerson-díjnak. A díjat háromévente a Mathematical Optimization Society (MOS) és az American Mathematical Society (AMS) közösen adja át. Az idei évben Dr. Csaba Béla, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének oktatója vehette át az elismerést.

A Mathematical Optimization Society (MOS) és az American Mathematical Society (AMS) közös díját háromévente ítélik oda a legjelentősebbnek vélt publikációk szerzőinek. A jelölésnél maximum 3 publikációt indítanak.

Csaba Béla és szerzőtársai a közel 170 oldalas írásban a ’70-es ’80-as években felvetett három nehéz sejtést oldanak meg a reguláris gráfok párosításokra bontásával, illetve a nagy minimális fokszámú gráfokba pakolható Hamilton-körökkel kapcsolatban. Olyan módszert dolgoztak ki, amely lehetővé tette e problémák egységes kezelését, és amely eszközzel azóta újabb jelentős problémákat is sikerült kezelni. A módszer egy tisztított gráf előállításából, majd az erre használt, úgynevezett abszorpciós technika alkalmazásából áll. Az abszorpciós technika szintén magyar eredetű, a megalapozása Szemerédi Endre nevéhez fűződik.

Csaba_Bla


Ez a díj elég komoly elismerés a kutatási területemen, kiváló matematikusok kapták meg eddig. A magyar matematika különösen erős diszkrét matematikában, Lovász László, Beck József, Tardos Éva, Szegedy Balázs is a nyertesek között van. Ez egy igen-igen illusztris névsor, így természetesen nagyon örültem, hogy én is megkaptam a díjat – mondta Dr. Csaba Béla. A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének oktatója diplomamunkáját Csendes Tibor vezetésével készítette globális optimalizálás témakörben. Későbbi szegedi doktori tanulmányai során témát váltott, Hajnal Péternél kombinatorikával, elméleti számítástudománnyal kezdett foglalkozni. Szegedről a Rutgers Egyetemre ment tanulni, az ottani PhD témavezetője Szemerédi Endre volt, aki a terület egyik, a világon legelismertebb, legnagyobb hatású és tudású szakértője. 2000-ben doktori disszertációját gráfbeágyazási problémákból készítette. 2012 ősze óta a Szegedi Tudományegyetemen a Bolyai Intézetben dolgozik és főként kombinatorika, algoritmusok bonyolultsága témában kutat.

A Fulkerson díjas Csaba Béláról itt olvashatnak.

SZTEinfo

Fotó: Pluhár András

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket