2024. március 28., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

pexels-pixabay-236111

Verset írtak a szegedi orvostanhallgatók és fizikusok

Kihirdette a költészet napjához kapcsolódó pályázatok eredményeit a Szegedi Tudományegyetem. A „Tiszta szívvel” verspályázatra rekordszámú pályázati anyag érkezett, az alkotási vágy a gyógytornásztól kezdve a közgazdászon át egészen a fizikusig megmutatkozott.

A szegedi felsőoktatás centenáriumához kapcsolódva írta ki 2020 végén a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája a „Tiszta szívvel” című verspályázatot, melyre – műfaji vagy formai megkötés nélkül – olyan verseket vártak, amelyek címe ugyanaz, mint a 95 éve Szegeden publikált József Attila-versé. A pályázó által írt mű egyaránt lehetett személyes újraértelmezés, illetve az eredeti szöveg gondolatvilágától teljesen független alkotás.


IMG_9743-001

 

A „Szerelem Covid idején” című blogpályázatra olyan szövegeket vártak a szervezők, amelyekben a szerző arról számol be, hogyan változtatta meg a pandémia az életét, hogyan hatott a kapcsolatára, gondolkodásmódjára.

 

A verspályázati felhívás minden eddiginél sikeresebbnek bizonyult: 11 kar 125 hallgatója küldte el művét. A bölcsészkaron tanulók mellett kiemelkedő számban vettek részt orvostanhallgatók is a versenyben. A zsűri tagjai Dr. Bencsik Orsolya író, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék oktatója, Bene Zoltán író, szerkesztő, valamint az SZTE NKI Kulturális Iroda munkatársai voltak.

 

A szervezők hangsúlyozták: rendkívül fontosnak tartják, hogy a járványhelyzet idején sikerült olyan lehetőségeket nyújtaniuk a hallgatóknak, amelyek által megfogalmazhatták érzelmeiket, vágyaikat, gondjaikat és gondolataikat.

 

Az eredményhirdetés online formában zajlott, ahol Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a pályázókat és az érdeklődőket. - Folyamatosan keressük a világban a szépséget, az egyedit, a különlegest, és ha sikerül kincset találnunk, próbáljuk azt megmutatni a többieknek is. Mindezzel nem elsősorban magunknak, hanem inkább embertársainknak szerzünk örömöt. József Attilát idézve: „A mű nem annyira a művész, mint inkább azok által él, akik szeretik a művészetet, és azért szeretik, mert keresik az emberséget.” Azt hiszem, most éppen olyan időszakot élünk, amikor ez a gondolat különösen aktuális - halottuk Prof. Dr. Rovó Lászlótól.


A díjnyertes versek közül Dr. Kosztolányi József egyetemi docens és Tajti Gabriella, a Kulturális Iroda vezetőjé szavalt el kettőt az online díjátadón.


A „Tiszta szívvel” című egyetemi verspályázat eredményei:


I. Fodor Barbara, JGYPK képalkotás

II. Kovács Leila, JGYPK gyógypedagógia

II. Biszak Borbála Eszter, BTK pszichológia

III. Fuchs Dorina, BTK kommunikáció- és médiatudomány

III. Ferenc Ákos, BTK pszichológia


Különdíj:


Vankó Lili, GTK gazdálkodási és menedzsment

Lázár Tímea, ÁOK általános orvos

 

A „Szerelem covid idején” című egyetemi blogpályázat eredményei:


I. Lőrincz Krisztina Vivien, ÁOK általános orvos

II. Ács Edvin, BTK anglisztika

III. Bakos Alexandra, ETSZK egészségügyi gondozás és prevenció alapszak, védőnő


Különdíj:


Dragic Marianna, GTK gazdálkodási és menedzsment

Tóth Szilvia, TTIK programtervező informatikus

Kószó Luca, BTK pszichológia

 

Az eseményről készült felvétel itt megtekinthető:







Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket