2024. április 18., csütörtök
 
Facebook Instagram YouTube TikTok
 
 
 
 

137606793_110191767676798_8198492708675653817_n

A fizika, a földtudományok és a matematika ifjú kutatói versenyét is az SZTE szervezte

A számok nyelvén foglaljuk össze a 2021. április 6-9. között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) által rendezett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Fizika, Földtudományok és Matematika (FiFöMa) Szekció rendhagyó, online programsorozatának főbb történéseit.

– A verseny, a bemutatkozás lehetősége adott. Az ifjú kutatók számára a kapcsolatok kialakítása bonyolultabb, mint személyes találkozás esetén, de így is betölti hivatását a 35. OTDK – köszöntötte a résztvevőket Prof. Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke FiFöMa Szekció nyitó ünnepségén, a virtuális térben.


FiFoMa_kozossegi_j


Minden korábbinál aktívabban jelent meg a virtuális térben a 35. OTDK FiFöMa Szekció. A hivatalos honlap mellett létrehozták az Instagram és az önálló oldalukat is.


 

Vallomások az egyetemről

 

„Ismerd meg Szegedet!” címmel közel húsz bejegyzés és legalább negyven fotó mutatta be a diákkörösöknek az online konferencia virtuális központját.

– Gasztro helyként az ország második legjobb városa Szeged – emlékeztett egy korábbi közönségszavazásra a 35. OTDK FiFöMa Szekciót köszöntő szegedi alpolgármester. A városfejlesztésért felelős Nagy Sándor, az SZTE alumnusa is, így nem csoda, hogy kifejtette: Szeged legfontosabb értéke maga az egyetem. Ugyanakkor az egyetem egyik fontos vonzereje a maga a város.


Ismerd_meg_az_egyetemet_poszt_j

 

„Találkozzunk virtuálisan!” – javasolta a FiFöMa-csapat. A tudományos weboldal fotósorozattal és rövid ismertető szöveggel vitte el az érdeklődőket az SZTE legjobb helyeire, ahol oktatnak és kutatnak, gondolatok és felfedezések születnek.

Rövidfilmeket gyúrtak eggyé, így mutatták be az SZTE Fizika Intézet 5 laboratóriumát.

 

Kik a „celebek” egy konferencián? A „FiFöMa Anno” portré-sorozatban a korábbi OTDK-k dobogós helyezettjei közül „szólaltattak meg” néhányat. Például a 2019-es OTDK hatásáról idézték Csuma-Kovács Rita (SZTE) sorait, de az egy évtizeddel azelőtt, 2009-ben sikeres Dudás Gábor tapasztalatai is hasznára válhatnak a mai és leendő diákkörösöknek.

 

 

Infoözön a virtuális térben

 

Mi az online megnyitó előnye? Az, hogy utólag is megtekinthető, amit már 650 érdeklőd látott. Például, hogy miként köszöntötte a csapatot az OTDT FiFöMa Szekció Szakmai Bizottság elnöke, dr. Horváth Ákos egyetemi docens (ELTE). Hangsúlyozta, hogy a verseny eszköze a motivációnak, a kutató gondolkodásmódot szeretnék fejleszteni a diákokban.

A szekció ügyvezető elnöke, dr. Mucsi László egyetemi docens (SZTE) – többek között – arra hívta föl a figyelmet, hogy a Kolozsvárról száműzött magyar tudományegyetem első szegedi tanévét idén, a 100 évvel ezelőtti szeptemberben ünnepeljük.

Külön csemegének számított a startnál a 35. OTDK-n a Roska Tamás Tudományos Előadás. A FiFöMa Szekcióban Kincses Dániel fizikus (ELTE) úgy beszélt az ősrobbanás megértéséhez vezető atommagütközésről, hogy közben a kutatómunka, a diákkörözés, a konferenciázás élvezetességét érzékeltette saját élettörténetével. Még könyvajánlót is adott, mikor elmondta: „Leon Lederman: AZ ISTENI A-TOM – Mi a kérdés, ha a válasz a Világegyetem? című könyvében szórakoztató módon írja le a kísérleti részecskefizika történetét”.


Roska_Tamas_ea_Kincses_Daniel

A 35. OTDK FiFöMa Szekció nyitó ünnepségének további részleteire kíváncsi érdeklődők a videót megtekinthetik itt is.

 

Miként kapcsolódik össze az SZTE és a 35. OTDK FiFöMa Szekció? A választ 2021. április 6-9. között a program-sorozatra regisztráló 1072 részvevő megkapta.

A tudományos előadások az első és a harmadik napon 13.30 és 19.00 óra között, míg 7-én 9.00 és 19.00 óra között hangzottak el. A tudóspalántákat 376 témavezető segítette a felkészülésben, míg az előadásokat 20-40 érdeklődő hallgatta.

A FiFöMa belső arányait mutatja a 4 alszekció dolgozatszámban megmutatkozó „erősorrendje”: 120 fizikai (41%), 66 földtudományi (23%), 53 matematikai (18%), 52 társadalomföldrajzi (18%) prezentáció került képernyőre.

 

Milyen számokkal és arányokkal jellemezhető a 35. OTDK FiFöMa Szekció résztvevőinek köre? Kutasó a legkisebb település, ahonnan bekapcsolódtak e rendezvény menetébe. Ha e 89 lakosú Nógrád megyei település alapján mindenhonnan ilyen arányban érkeztek volna résztvevők a konferenciára, akkor 100 ezernél is többen zsúfolódtak volna egyszerre a virtuális térben. A legnagyobb város, amely megjelent a konferencián, az egyiptomi Kairó. A házigazda, a Szegedi Tudományegyetem CooSpace rendszerébe a legtávolabbi pont, ahonnan bejelentkezett résztvevő: Durham (UK).

A 26 középiskolás közül 5 (19%) 3 szegedi intézményt képviselt.

A zsűri függetlenségét is kifejezi, hogy például a Fizika alszekcióban minden csoportban egy-egy külföldi szakembert is bekapcsoltak a minősítésbe. E körben a legtávolabbi hely Új-Zéland, ahonnan figyelték a 35. OTDK FiFöMa Szekció Fizika tagozatok munkáját.

 

Aki a témák változatosságára is kíváncsi, már beleolvashat a dolgozatok sűrítményét tartalmazó, úgynevezett absztrakt kötetbe itt. Ez és számos további információ található a 35. OTDK FiFöMa Szekció honlapján.

 

 

Csapatépítés, online

 

Hogyan lehet közösséggé szervezni a Covid19 járvány miatt a virtuális térben számítógépekkel és mobiltelefonokkal hálózatba szervezett diákkörösöket?

30-40 érdeklődő hallgatta meg a konferencia szüneteire időzített tudományos előadásokat, melyek témája a Marstól kezdve, az Andokon át az elnéptelenedő aprófalvakig, vagy a klímaparáig terjedt. Hasonló kört vonzott a Covid-tagozat, ahol az új típusú koronavírus-járványhoz kapcsolódó prezentációkat gyűjtötték csokorba.

10-30 résztvevő között alakult ki élénk beszélgetés a Science Caféban, ahol 2 fizika és 1 földtudományi téma került terítékre. Ennyien csevegtek kötetlenül az adott konferencianap eseményeiről a FiFöMa chat szobában.

 

10-20 „fifömás” nézte meg az SZTE különböző részlegeit és laboratóriumait, illetve az SZTE új szakjait bemutató filmeket. A szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézetbe – online – 25 érdeklődő lépett be.


FiFoMa_kaloriaegetes_j

 

A kalóriaégetésbe, vagyis kétféle sportprogramba 20-20, míg a logikai játékokkal generált versenybe 10 ifjú tudós szállt be.

 

Az OTDK és az SZTE kapcsolathálóját dátumokhoz kötődően vázolta a záróünnepségen dr. Bajmócy Péter, a 35. OTDK FiFöMa Szekció ügyvezető titkára.

 

 

Jutalomözön a tudóspalántáknak

 

Alszekciós prezentációs díjat kapott az adott részleg legjobb előadásáért: Pataki Katalin – Vajdovich Noémi Annamária (ELTE, társadalomföldrajz alszekció), Komoróczki Eszter Mária (ELTE, földtudományok), Csépai András (ELTE, matematika), Farkas Borbála (ELTE, fizika).

 

A Doktoranduszok Országos Szövetsége különdíját Tóth Kristófnak (fizika, ELTE) ítélték.

A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága különdíja Csépai Andrásé (ELTE, matematika).


FiFoMa_Kozossegi_szavazas_Kiss_Rebeka_j

 

A középiskolások közül minden szegedi elismerést kapott. A Fizika / Matematika tagozatban Bronz minősítést ért el Mohácsi Abigél (Karolina Általános Iskola és Gimnázium). Itt Arany minősítéssel zárta a megmérettetést „Az elméleti fizika célja egy középiskolás szerint” című dolgozatával Ludányi Levente (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, felkészítő tanára: dr. Kopasz Katalin). A Földrajz szekcióban Arany minősítést nyert Koszta Benedek, illetve a Szőllősy András és Gyuris Csaba páros (Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium).


35-ik_OTDK_Fizika_Foldtudomanyok_es_Matematika_Szekcio_j

 

A tudós zsűri minden második dolgozatot jutalmazott. E körben összesen 166 díj és jutalom talált gazdára a 35. OTDK FiFöMa Szekcióban.

A záró ünnepségen elhangzott az I. díjat nyert 41 ifjú tudós neve mellett a 40 II. és a 16 III. díjazott neve. A konferencia támogatóinak köszönhetően 49 különdíj és mintegy 20 egyéb jutalom ösztönözi további kutatómunkára a fiatalokat.

A 35. OTDK FiFöMa Szekció alszekciói szerint az I. helyezettek névsora:

A Fizika alszekció tagozataiban: Öcsi Rebeka (ELTE), Világos Blanka (ELTE), Hajas Tamás Zoltán (BME), Kreinicker Gábor és Sipos Bence (BME), Kálmán Szilárd (SZTE), Csörnyei Géza (ELTE), Balázs Péter (BME), Pipics János (ELTE), Szuszik Csanád (DE), Németh Róbert (ELTE), Facskó Benedek (ELTE), Farkas Borbála (ELTE), Illés Gergő, Mészáros Anna, Sarkadi Balázs Róbert (PTE), Takács Roxána (ELTE), Pesznyák Dávid (ELTE), Krasznai Anna (BME), Csörnyei Géza (ELTE).

A Földtudományok alszekció tagozatainak I. helyezettjei: Bauer László (ELTE), Cserép Barbara (ELTE), Vári Tamás Zsolt (SZTE), Komoróczki Eszter Mária (ELTE), Egey Bence (ELTE), Jó Viviána (ELTE), Szalay Roland (BBTE), Incze Dóra (ELTE), Csomai Dávid (BBTE), Németh Gergő (PTE).

A Matematika alszekció tagozatai I. helyezettjei: Szabó Kristóf (ELTE), Gyenti Bálint (BME), Kátay Tamás (ELTE), Imolay András (ELTE), Csáji Gergely (ELTE), Keliger Dániel (BME), Csépai András (ELTE).

A Társadalomföldrajz alszekció tagozatainak I. helyezettjei: Dratsay Dénes (SZTE), Pataki Katalin Vajdovich Noémi Annamária (ELTE), Brindza Ágnes (SZTE), Holányi Ákos (University of Durham), Vámos Ramóna (SZTE), Igari András (ELTE), Virág Martin (EKE).

 

Az online program személytelenségét azzal a kezdeményezéssel is csökkentették a 35. OTDK FiFöMa Szekció szervezői, hogy közönségszavazást indítottak. A nyertesek: a Fizika alszekcióból Tóth Kristóf (ELTE), a Földrajz / földtudományok alszekcióból: Szabó Zita (ELTE), a Matematika alszekcióból Kiss Rebeka (SZTE), a Társadalomföldrajz alszekcióból Papp Zoltán (NYE).

 

A díjesőről, a 35. OTDK FiFöMa Szekció értékeléséről, a záróünnepségéről készült videofelvétel megtekinthető itt.

 

 

Folytatás szeptemberben, majd Beregszászon

 

OTDK Plusz” programra hívják a különböző szekciók tagozataiban első helyezést nyert ifjú kutatókat. A szervezők így szeretnék személyes jelenlétűvé fejleszteni a 35. OTDK-t a Covid19 járvány elmúltával.

A teljesítmények összehasonlítására is alkalmas jelenléti konferenciát 2021. szeptember 3-4. között, a Szegedi Tudományegyetemen tartja a 35. OTDK FiFöMa Szekció.


Rakoczi_35_OTDK_Fizika_Foldtudomanyok_es_Matematika_Szekcio_Facebook

 

Egerből érkezett Szegedre az OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika (FiFöMa) Szekció. A stafétát az SZTE képviseletében a rendezvény ügyvezető elnöke, dr. Mucsi László egyetemi docens fölmutatta a záró ünnepségen és ezzel szimbolikusan átadta dr. Fodor Gyulának, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettesesének. A 36. OTDK FiFöMa Szekció programjainak – a több mint 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először – az ukrajnai Beregszász városa ad otthont 2023-ban.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Montázs: FiFöMa


Korábban írtuk:

 

A 35. OTDK 3 szekcióját is a Szegedi Tudományegyetem rendezi

 

Kezdetét vette a 35. Orvosi OTDK a Szegedi Tudományegyetemen

 

Az SZTE a virtuális térben szervezi közösséggé a 35. OTDK FiFöMa Szekcióját

 

Minden eddiginél több pályamunka érkezett a 35. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójára

 

Élőben közvetíti a 35. Orvosi OTDK megnyitóját a Szegedi Tudományegyetem

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket