Nevtelen_terv6

Előkelő helyeken az SZTE a THE legújabb szakterületi rangsoraiban

Több tavalyi helyezésén is javított a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2021-es tudományterületi rangsorain. Az informatikatudomány és az élettelen természettudományok területén a legjobb vidéki egyetem az SZTE. Az egészségtudományok területén előrelépett az intézmény, és idén először pszichológia szakterületen is bekerült a legjobb egyetemek közé.

A Times Higher Education 2021-es szakterületi rangsorait az összesített világranglistáéhoz hasonló szempontok alapján állították össze: az oktatási és kutatási környezet, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció alapján mérték (diszciplínánként eltérő súlyozás mentén) a felsőoktatási intézmények teljesítményét.

 

Az idei tudományterületi listák összeállításakor a Times Higher Education rekordszámú, 1512 intézményt vizsgált 11 tudományterületen. A tavalyi évhez képest 522 új felsőoktatási intézmény került be a rangsorokba, az egyre bővülő mezőnyök ellenére továbbra is remekül szerepel az SZTE.

 

Az egészségtudományokhoz kapcsolódó listán javított helyezésén a Szegedi Tudományegyetem: a 401-500. helyre lépett előre a tavalyi 501-600. helyről, és holtversenyben a második a hazai egyetemek között. Ez a rangsor az orvosi, a fogorvosi, illetve gyógyszerészeti és más egészségtudományi területeken folyó tudományos és képzési tevékenység értékelése alapján áll össze.

 

Idén először felkerült az SZTE a THE pszichológia szakterületi listájára. A rangsor a pszichológia és alkalmazott területein (klinikai, sport stb.) végzett nemzetközileg releváns munkát folytató intézményeket értékeli, a Tisza-parti universitas az 501+ helyet tudhatja magáénak, és ezzel dobogós helyezést ért el Magyarországon.

 

Az informatikatudományi listán tavaly szerepelt először az SZTE, idén pedig megőrizte pozícióját annak ellenére, hogy idén csaknem nyolcvannal több a rangsorolt felsőoktatási intézmények száma. 827 intézmény között a 601-800. helyet foglalhatja el a Szegedi Tudományegyetem, Magyarországon ezzel az eredménnyel megosztott első helyen szerepel, és a legjobb vidéki egyetem.

 

Az élettudományok szakterületi listáján a világ top 895 felsőoktatási intézménye közül ugyancsak a 601-800. helyen áll az SZTE. A lista összeállításakor – többek között – a mezőgazdasági, biológiai és sporttudományi területeken végzett tudományos és oktatómunkát értékelték.

 

Az élettelen természettudományok listája a matematika és statisztika, a kémia, a fizika és csillagászat, a földrajz és földtudományi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe. Ezen megtartotta tavalyi helyezését a Szegedi Tudományegyetem: idén is az 501-600. helyre került a tavalyinál csaknem százzal több (1149) rangsorolt intézmény közül. Ezzel magyar viszonylatban a második helyezést tudhatja magáénak, és a legjobb vidéki egyetem lett.


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


nogradi-eszterNógrádi Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

Ha szeretnéd, hogy diplomád bárhol a világon megállja a helyét, az SZTE-t csak ajánlani tudom! Sokat kell tanulni, de megéri. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség vár és a közösségi élet is szuper. A képzés rendkívül hallgató-központú, kellemes és segítőkész mindenki, az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek.




Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.