IMG_9575-002

Indul a Mentor(h)áló Pedagógiai esték tavaszi sorozata!

2020-ban is várja az érdeklődőket a Mentor(h)áló Pedagógiai Esték tavaszi évadával! Január 21-től június 9-éig 11 olyan előadót hallhatnak a résztvevők, akik szakmájukban igazi óriások. Idén a hangsúly a szavak erejére, a személyes történetekre és a példamutatás köré szerveződött, így a nézők találkozhatnak többek között Dr. Somody Imrével, Nyáry Krisztiánnal, Dr. Gyurkó Szilviával, de visszatér a színpadra Görög Ibolya is!

Kilencedik szemeszteréhez érkezett a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték sorozata. 2020 tavaszán, 11 nagyszerű előadással, az eddig megszokott minőségben és színvonalon folytatódik a program.


Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Porkoláb Mihály, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársa, az SZTE Mentor(h)áló megálmodója sajtótájékoztatón ismertette a 2020-as tavaszi félév előadásait és értékelte a korábbi évadokat.


IMG_9568


– Az SZTE és az IH Rendezvényközpont közös szervezésű programja, a Mentor(h)áló Pedagógiai Esték öt évvel ezelőtt, 2015. január 28-án indult útjának, mely azóta a dél-alföldi régió egyik legsikeresebb előadássorozatává nőtte ki magát. Ezalatt az idő alatt a 93 nagyszerű előadáson mintegy 35 ezer vendég vett részt, 33 alkalommal pedig teltházas estét zárhattunk – mondta Jávorszky Iván.

– Öt évvel ezelőtt a fő célkitűzésünk az volt, hogy egyetemi oktatóknak, hallgatóknak és pedagógusoknak kínáljunk tartalmilag számukra izgalmas előadásokat – kezdte Porkoláb Mihály. – Azóta közönségünk, a legnagyobb örömünkre, kibővült, és most már egy igazán sokszínű hallgatóságot köszönthetünk az előadásokon. Idén egyelőre 11 előadással várjuk a vendégeket, de ez a szám még reményeink szerint bővülni fog, ugyanis 1-2 előadás még egyeztetés alatt áll.


IMG_9605


Porkoláb Mihály kiemelte, hogy 2020 tavaszán az érdeklődők több olyan előadást is meghallgathatnak ahol a szavak erejéről, a személyes történetekről és az ezeken keresztüli példamutatásról lesz szó.


A Pedagógiai Esték 2020-as tavaszi évada Nyáry Krisztiánnal indul, aki Magyarország egyik legnépszerűbb írója, irodalomtörténésze. Most azonban rendhagyó kalandozásra hívja a nézőket, ugyanis többek között olyan kérdésekre ad választ, hogy mitől vált nemzeti himnusszá a Himnusz? Mi volt a himnusz a Himnusz előtt? És, hogy mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz? Január 21-én, a magyar kultúra napjának alkalmából egy izgalmas kultúrtörténeti kalandozásra invitálja az érdeklődőket.


Február 4-én Boldizsár Ildikó meseterapeuta, mesekutató és meseíró is visszatér a Pedagógiai Esték színpadára. Előadásában olyan mesékre hívja fel a figyelmet, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak. Az érdeklődők pedig arra is választ kaphatnak, hogy hogyan lehet ezeket a meséket használni a környezettel kapcsolatos tudatosításban.


IMG_9599

Dr. Somody Imre, a kivételes tapasztalatokkal rendelkező üzletember, közgazdász, február 17-én saját élettörténetének hullámvasútját, karrierjének magasságait és mélységeit meséli el. A vendégek olyan életúttal találkozhatnak, amelyből mindenki sokat meríthet.

Február 25-én Dr. Lubics Szilvia, a magyar amatőr ultramaratonista futónő, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese érkezik a Pedagógiai Esték színpadára. Minden korosztály számára „receptre felírt” előadással, az ultrafutás különleges világával várja a résztvevőket.

Dr. Mérő László matematikus, pszichológus is visszatér március 4-én. Előadásában két fontos pszichológiai alapfogalmat: a varázsigék és a változás természetét és egymással való kapcsolatait mutatja be.


Mit tesz a net a gyerekkel? című előadásában március 17-én, Dr. Gyurkó Szilvia egy kikerülhetetlen és nagyon aktuális témát jár körbe. Szó lesz a digitális szülőségről, a kortárs online zaklatásról és az iskolai netes konfliktusokról is.


Mi a te történeted? - teszi fel a kérdést Györffy Kinga, a hazai storytelling úttörője, előadásában április 15-én. Egy este, amely arra biztat, hogy a személyes történeteknek egyedi és egyszeri, megismételhetetlen és utánozhatatlan ereje van.


IMG_9593


Április 21-én Prof. Dr. Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus a tanulás és evolúció kapcsolatáról beszél majd.

Prof. Dr. Duda Ernő biológus, immunológus, genetikus a GMO, azaz a génmódosítás hasznosságáról és fontosságáról beszél majd előadásában május 5-én. Kiderül, hogy van-e jövő a GMO-val vagy nélküle.


Kepes András író, újságíró, televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár a Pedagógiai Esték idei nagy visszatérője. Május 18-án előadásában a szavak hatalmáról beszél majd, illetve arról, hogy hogyan irányíthatják tudat alatt ezek az embert. Kepes András azokról a szavakról, mondatokról mesél, amelyek életére nagy hatással voltak, amelyekre mások is ráismerhetnek, illetve amelyek másoknak is tanulságosak lehetnek.


Június 9-én, a tavaszi évad utolsó előadását, a Pedagógiai Esték eddigi történetének talán legsikeresebb előadója, Magyarország protokoll nagyasszonya, vagyis Görög Ibolya tartja. A résztvevők kivételes esti feltöltődésre, igazi energiabombára, és humorral fűszerezett ismeretterjesztésre számíthatnak.


Valamennyi előadás helyszíne az IH Rendezvényközpont (Szeged, Felső Tisza-part 2.)

További információ: www.pedagógiaiestek.hu és http://www.ihrendezvenykozpont.hu/


 

SZTEinfo: Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket