2digitalisoktatasss

Online Oktatás Okosan – Hallgatói tájékoztató a digitális oktatásról

Hallgatóknak szóló körlevélben foglalta össze a digitális oktatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat az SZTE Oktatási Igazgatóság. A második körlevélben újabb tanácsokat adnak a CooSpace használatával kapcsolatban, összegyűjtötték az SZTE Klebelsberg Könyvtárral kapcsolatos legfontosabb információkat, bemutatták a Coursera for SZTE oktatási platformját és az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ igénybe vehető szolgáltatásait.

A CooSpace a digitális oktatás elsődleges platformja


A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet eredményeként a Szegedi Tudományegyetem március 23-án távoktatási rendszerre állt át, melynek elsődleges és hivatalos platformja a CooSpace lett. Az egyetem hallgatói elsősorban az egyes kurzusok színterein tudnak tájékozódni a megváltozott követelményekről és teljesítendő feladatokról. A CooSpace színterei összekapcsolják az adott kurzus hallgatóit és oktatóit, melynek köszönhetően a kapcsolattartás és a közös munka is könnyebb lesz. A CooSpacere a Neptun, vagy a korábbi ETR azonosítóval lehet belépni.


A Klebelsberg Könyvtár online is elérhető


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár is bezárta kapuit a veszélyhelyzet miatt, azonban rengeteg forrás, könyv és tartalom érhető el a könyvtár honlapjáról.

Azok, akik még nem jelentkeztek be a könyvtárba most online is megtehetik ezt, ugyanis a távoktatásra való tekintettel lehetőség van a távoli beiratkozásra is. Azoknak az SZTE-s hallgatóknak, akik korábban már beiratkoztak, jelenleg nincs teendőjük. Ők a korábban megszokott módon tudják igénybe venni az online szolgáltatásokat.

Az SZTE-n elérhető digitalizált tartalmak otthoni használatához az útmutató itt érhető el. A honlapon részletes leírás és tájékoztató videó is elérhető a proxy-beállításhoz és az EduID regisztrációhoz is.


Az SZTE-n keletkezett és keletkező elektronikus tananyagok gyűjtőhelye itt érhető el, az SZTE-hez köthető tudományos és szépirodalmi művek adatbázisa pedig itt.

Szakdolgozók számára összegyűjtött módszertani segédanyagok és forrásgyűjtéshez készített javaslatok itt érhetők el.


A forrásgyűjtéshez lehetnek hasznosak az alábbi oldalak is:

Szaktárs: a legnagyobb adatbázis, ahol magyar nyelvű e-könyveket találhatunk. Több szakkönyv-kiadó (pl. L’Harmattan, Osiris, Gondolat, stb.) művei elérhetők itt.

MeRSZ: az Akadémiai Kiadó elektronikus alapműveinek gyűjteménye itt érhető el.

Az Akadémiai Kiadó szótárai és lexikonjai itt érhetők el.

A Typotex Kiadó gondozásában megjelent szakkönyvek, felsőfokú tankönyvek itt érhetők el elektronikus formában.

Teljes szövegű (idegen nyelvű) tartalmak az Ebsco Discovery Service-n (EDS) érhetők el, ugyanis ez az oldal az előfizetett e-könyvek, online folyóiratok és cikkek közös keresője.

Az Arcanum Digitális Tudástár gyűjteményében tudományos szakfolyóiratokat, újságokat, és lexikonokat lehet keresni. Az oldal itt érhető el.

További elérhető lehetőségek pedig itt.


Mivel a könyvtár jelenleg nem látogatható a kölcsönzés, a könyvek visszavétele egyelőre nem lehetséges. Azonban nem kell aggódni, késedelmi díjat a bezárási időszakra nem számítanak fel. Bővebb tudnivalók és friss információk a könyvtár honlapján, a www.ek.szte.hu oldalon érhetők el.

A könyvtár munkatársaitól online is segítséget lehet kérni: chaten hétfőtől péntekig 10-14 óra között, valamint e-mailben az info@ek.szte.hu címen. A könyvtár honlapján és közösségi oldalán megjelenő friss információkat érdemes folyamatosan követni.


Digitális tananyagok a Coursera-n


A Coursera a világ legnagyobb online oktatási platformja, ahol 11 tudományterületen, 19 nyelven, a világ 190 egyetemétől és nagyvállalatától (pl.: Yale és IBM), 4 000 kurzus érhető el ingyen az SZTE polgárai számára.

További információ a regisztrációról itt.

A Coursera for SZTE programban a kurzusok bármikor felvehetők és leadhatók, a regisztrálók bármennyi kurzust felvehetnek. Ha nem sikerül a vizsgateszt, bármennyiszer újra lehet próbálkozni.


Online életvezetési / pszichológiai tanácsadás online az SZTE minden hallgatójának


Minden SZTE-s hallgató számára 5 alkalmas, online életvezetési - pszichológiai tanácsadást biztosít az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. Az e-mailen keresztül történő tanácsadás során lehetőség van a problémák megfogalmazására, amelyekre a hallgatók tapasztalt szakembertől, külső szemlélőtől kapnak visszajelzést. A szolgáltatás ingyenes és anonim.


Amennyiben pszichológus szakemberrel szeretnének beszélgetni a hallgatók, Neptun azonosítójukat, telefonszámukat és a lehetséges időpontokat – amikor ráérnek – kell elküldeni az alábbi e-mail címre: tanacsado@rekt.szte.hu. Az Életvezetési Tanácsadó Központ szakembere ezután felveszi a kapcsolatot az 5 alkalmas ingyenes Skype-os tanácsadás menetével kapcsolatban. További információk itt érhetők el.


Amennyiben e-mail alapú levelezés útján, heti levélváltások során beszélnének szakemberrel a hallgatók, a Léleknavigátor (leleknavigator.hu/online-tanacsadas) tanácsadására jelentkezhetnek.

A hallgatók nemcsak lelki problémákkal fordulhatnak a központhoz, hanem a tanulásban is kérhetnek támogatást. Ebben az esetben a hatékony tanulás elsajátításában segítenek a szakemberek. További információ itt. Természetesen a Speciális Képzési Igényű hallgatóknak is segítséget nyújtanak a távoktatás idején.


Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ munkatársai továbbra is elérhetőek e-mailben, illetve a Facebookon (Facebook csoport: SZTE SANSZ 2019, Messenger: Sansz Nagy Kata). Információkat, tanácsokat az alábbi e-mail címen lehet kérni: eselyiroda@rekt.szte.hu. További tájékoztatók az alábbi linken érhetők el.


A fogyatékossággal élő hallgatók esetében most különösen fontos az oktatásban részt vevő felek együttműködése! A tanulmányi és vizsgakötelezettségek teljesítése során az oktatókkal közösen kell megtalálni a megoldásokat az esetleges nehézségek leküzdésére. Az optimális konszenzus megszületésében segíthet az SZTE Oktatási Igazgatóság is.

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket