nyito_erasmus

Orientációs hét az ERASMUS hallgatóknak az SZTE-n

Megérkeztek az ERASMUS+ és a Makovecz Program külföldi hallgatói a szegedi egyetemre. A több mint 220 ösztöndíjas hallgató beilleszkedését szeptember 2. és 6. között Orientációs Héttel segíti a Szegedi Tudományegyetem.

A 2019/2020. tanév 1. félévében az ERASMUS+ és a Makovecz Program támogatásával 221 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az ERASMUS programmal 218 hallgató tanul az SZTE-n, akik 16 ország 83 város 95 egyeteméről érkeztek az SZTE karaira. A legtöbben Spanyolországból, Törökországból, Franciaországból és Olaszországból. A legnépszerűbbek a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar valamint az Általános Orvostudományi Kar képzései, de sokan érdeklődnek az orvosi, pedagógusképzési és mérnöki szakok iránt is – tájékoztatott az SZTE NKI Nemzetközi Mobilitási Iroda.


erasmus_orientacio2


A diákok beilleszkedését a szeptember 2. és 6. között megrendezett Orientációs Héten segítik az SZTE NKI Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársai és az ERASMUS Student Network önkéntesei. A hét célja, hogy a külföldről érkezett hallgatóknak segítsenek eligazodni Szegeden és az SZTE-n. A gólyák – többek között – megismerkednek a Neptun használatával, diákigazolvány-igénylésének menetével, megtudhatják, hogyan kell beiratkozni, kurzusokat felvenni, hogyan kereshetnek albérletet, hol étkezhetnek és szórakozhatnak Szegeden.


A külföldi hallgatókat szeptember 3-án Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója köszöntötte. – A Szegedi Tudományegyetem kiváló eredményekkel szerepel a nemzetközi rangsorokban, melyek közül talán a legismertebb a QS World University Rankings. Ebben a rangsorban az SZTE a világ egyetemeinek top 2 százalékába tartozik, ez pedig méltán tükrözi, hogy jól döntöttek a hallgatók, hogy Szegedet és az SZTE-t választották – fogalmazott. Hozzátette: az SZTE kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi mobilitásra, jelenleg az egyetem hallgatóinak 18 százaléka külföldi. Ennek a magas számnak köszönhetően pedig egy igazán multikulturális közeg várja a Szegedre érkezőket.


erasmus_BT


A Szegedi Tudományegyetem 539 ERASMUS+ partnerintézménnyel áll kapcsolatban, így a programra jelentkező SZTE hallgatók a külföldi intézmények széles skálájából választhatnak. Az Erasmus program célja, hogy lehetővé tegye oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatok megszerzését egy másik programországbeli felsőoktatási intézményben. A tanulmányi célú mobilitás elősegíti a hallgatók tanulmányi előmenetelét és személyes képességeinek fejlesztését. A programról bővebb információ az SZTE Erasmus oldalán érhető el.


A Makovecz programnak köszönhetően idén 3 hallgató érkezett Romániából az SZTE-re, akik a Bölcsészet-és Társadalomtudományi és a Gazdaságtudományi Karon tanulhatnak. A Makovecz program célja a magyarországi és külhoni magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények közötti kölcsönös hallgatói mobilitások rendszerének megteremtése, az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakítása. A programban szülőföldjükön tanulmányokat folytató külhoni magyar felsőoktatási hallgatók és oktatók, valamint magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói és oktatói vehetnek részt.


E_orientacio
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Az SZTE-n nemcsak a hallgatói mobilitás kiemelkedő intenzitású. Az ERASMUS programban európai szinten első helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a 2016-os kiküldött oktatói mobilitási adatok alapján. A közel 370 kiutazással az európai mobilitási projektek több mint egy százalékát az SZTE valósította meg. A legtöbb oktató a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról utazott ki, a legnépszerűbb célországok Románia, Olaszország, Németország és Franciaország volt.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Friss hírek RSS

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket