Nagy Tibor (Fizika - matematika szakos középiskolai tanár)

1971. november 25.-én születtem Makón. Általános iskolai tanulmányaimat egy Makó melletti kis faluban, Kiszomboron végeztem. Az itt eltöltött évek meghatározóak voltak az egész későbbi életemre, mivel itt oltották belém a fizika szeretetét, köszönhetően az első fizikatanáromnak, az édesapámnak.


NT


A gimnáziumi tanulmányaimat már Szegeden végeztem a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium fizika tagozatos osztályában, ahol 1990-ben érettségiztem. Itt is kiváló tanáraim voltak, s így nem is volt kérdés, hogy tanár leszek. Végig jó tanuló voltam, mégsem fordult meg a fejemben, hogy mérnöknek, vagy orvosnak jelentkezzek, csakis tanár szerettem volna lenni. Legközelebb a fizika állt a szívemhez, mivel azonban akkoriban csak szakpárokra lehetett jelentkezni én a fizika mellé a matematikát választottam. A József Attila Tudományegyetemen (a mai SZTE-n) eltöltött egyetemi éveim egyértelműen életem legszebb évei voltak. Családias légkörben, nagy tudású tanároktól tanulhattuk a fizikát, Szabó Gábor, valamint Bor Zsolt professzor urak mechanika, illetve optika előadásai maradandó élményt jelentettek mindannyiunknak.


Az egyetemi évek vége felé óraadó tanárként taníthattam egykori iskolámban a szegedi Ságvári Gimnáziumban, majd 1996-ban Hódmezővásárhelyre kerültem a Bethlen Gábor Református Gimnáziumba, ahol ma is tanítok fizikát és matematikát. Ebben a patinás iskolában új távlatok nyíltak számomra. Kiváló kollégákkal, baráti légkörben, magas színvonalon tudjuk a fizikát oktatni. Az iskolában működő fizika tagozatnak, a fizika szakköröknek - úgy gondolom - jó hírük van, s a városban, illetve az országban ismertséget, elismertséget hoztak számunkra. Az iskolánkban két fizikaversenyt szervezünk. A Tornyai Sándor Fizikaverseny a református és evangélikus gimnáziumok diákjait 15 éve várja az országból, valamint a határon túlról, míg a Garzó Imre Városi Fizikaversenyen 13 éve mérhetik össze a tudásukat a hódmezővásárhelyi és Vásárhely környéki általános iskolások. Ez utóbbi verseny főszervezője én vagyok.

Számtalan versenyeredmény, sok fizikából érettségizett diák került és remélhetően kerül ki a jövőben is iskolánkból. Ennek a munkának az elismeréseként vehettem át 2006-ban Pakson a Szilárd Leó Tanári Díjat - "A nukleáris nevelés területén elért eredményekért", valamint szintén 2006-ban a fizikatanárok által kapható egyik legnagyobb elismerést, az Ericsson-díjat - "A fizika tehetségeinek a gondozásáért."


2006-ban elkezdtük feldolgozni a Bethlen országosan is egyedülálló, kb. 700 eszközt tartalmazó, majdnem másfél évszázados fizikaszertárának eszközeit. Az így elkészült munkámat az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíjjal jutalmazta. Az érdekesebb, ritkaságnak számító eszközök leírását rendszeresen publikálom a "Fizika tanítása" c. folyóiratban. A cikksorozat már a 12. résznél tart.


Folyamatosan próbálom magam képezni, újítani. Eddig majdnem 1000 óra tanári továbbképzésen vettem részt, amelyek közül is kiemelkedett az SZTE-en 2006-ban megszerzett kísérleti fizika szakirányú pedagógus szakvizsga, valamint a svájci CERN-ben eltöltött egyhetes tanulmányút.


Szerencsés vagyok, mert a munkám során azt csinálhatom, amit nagyon szeretek. A diákok között eltöltött évek pedig remélhetően csak "lassítják az idő múlását".


Családommal Szegeden élünk, s párommal együtt neveljük két kisfiunkat Hunort és Magort. Szabadidőmben szeretem a sportot nézni és űzni, valamint immáron közel 10 éve egy rockzenekar basszusgitárosaként eresztem ki magamból a gőzt.


Tanulmányok:

  • 2008. Érettségi vizsgaelnök; emelt szintű érettségi vizsga tantárgyi bizottság elnöke (fizika)
  • 2006. SZTE - Pedagógus szakvizsga - Kísérleti fizika szakirányú továbbképzés szak
  • 1996. JATE - Fizika - matematika szakos középiskolai tanár

Díjak, elismerések:

  • 2007. MTA Pedagógus Kutató Pályadíj
  • 2006. Ericsson-díj - "A fizika tehetségeinek a gondozásáért."
  • 2006. Szilárd Leó Tanári Delfin Díj - "A nukleáris nevelés területén elért eredményekért"

Képgaléria

08.jpg

Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *

Kövess minket

Facebook YouTube Twitter Google Plus