Lang Ágota (matematika-fizika szakos középiskolai tanár)

Lang Ágota 1965-ben született Szegeden, itt érettségizett a Radnóti Miklós Gimnáziumban. 1988-ban Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet. 1998-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott tanulmányai befejeztével pedig számítástechnika szakos diplomát is kapott. 1987-től a soproni Széchenyi István Gimnáziumban tanít, elsősorban fizikát, de informatikát és matematikát is. A tanárnő munkájának köszönhetően az iskola fizika előadóterme, amely a hetvenes években jól felszerelt teremnek számított, tovább korszerűsödött: került a terembe TV, videó, számítógép. Mindezeket az eszközöket rendszeresen használja az óráin, saját készítésű számítógépes szimulációkkal, interaktív oktatóprogramokkal teszi érdekesebbé a fizikaórákat. Nagy súlyt fektet a tanórai kísérletezésre is.


LA


Lang Ágota tanárnő amellett, hogy mindhárom szakját (matematika, fizika, informatika) tanítja magas óraszámban, arra is a lehető legtöbb időt és energiát próbálja fordítani, hogy tanítványai minél több tudományos versenyen és rendezvényen mutathassák meg tehetségüket. A Természet Világa Diákpályázatán 1996 óta vesznek részt tanítványai, minden évben díjazott dolgozatokat produkálva, Lang Ágota pedig több alkalommal megkapta a legjobb felkészítő tanárnak odaítélt jutalmat. Diákjai hasonlóképp jól szerepelnek a KöMaL pontversenyein, a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke által kísérleti fizikából meghirdetett országos pályázatokon, valamint számos egyéb országos és helyi szintű fizika-, matematika-, informatika- és csillagászati versenyen. Az utóbbi években diákjaival különös hangsúlyt fektet a robotikai fejlesztésekre (HUSAR-HUNVEYOR bolygókutató robotmodellek, programozható LEGO-robotok), melyekkel többek között a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján, az Innovációs Ifjúsági Tehetségkutató Versenyen és a First Lego League (Közép-Európai Döntő) szerepeltek sikerrel, de még az Európai Űrügynökség (ESA) egyik konferenciáján is bemutatkozhattak munkájukkal.


Lang tanárnő nem csak a tehetséggondozás területén, hanem különböző művészeti és sporttevékenységekben is otthonosan mozog. Ennek egyik bizonyítéka az által írt és rendezett "Az Élet, a Világmindenség meg Minden... Douglas Adams után szabadon: egy kis barangolás a reáltudományok történetében a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjainak előadásában" című, közel egy órás színpadi produkció, melyben megelevenednek a fizika és a természettudomány nagy alakjai, külön hangsúlyt fektetve a neves magyar elődökre. Megismerhetjük, hogyan jutottak el elődeink a zsiráfok nyakától a DNS térbeli szerkezetéig, a számoló masinériától a nanotechnológiáig, az atombomba feltalálásától a távoli világűrig. A színészek lelkes középiskolás diákok, a szöveget pedig különböző vetített szövegek és számítógépes animációt teszik érdekessé.


Bár ebben a darabban csak egy percre tűnik fel a Tanárnő, de szívesen szerepel a Diáknapokon bemutatásra kerülő tanári produkciókban is és az iskola Tanárszínpadáak előadásain is.


Lang Ágota fejéből pattant ki a 2005 óta szervezett Fizikatúra nevű verseny ötlete is, melyen az ország egész területéről részt vesznek a Soproni-hegységben való túrázást játékos fizikai feladatok megoldásával összekötő versenyzők. Többször képviselte már hazánkat a Science on Stage európai "tudományshow" döntőjében, egy alkalommal az ESA különdíját is elnyerte.


Lang tanárnő a felsoroltakon túl konferenciák és tanári ankétok szervezőjeként és ismeretterjesztő írások szerzőjeként is aktív. Számos elismerésben részesült (köztük az Ericcson-díjban). Legjellemzőbb hobbija az utazás - azonban, ha tudja, ezeket is összeköti valamilyen módon a fizikával.