20220208_nanoplazmonika

Nívós eredmények a Nanoplazmonika Kutatócsoporttól

A kutatócsoport tagjai és szakmai együttműködő kollégáik a széles körben alkalmazható nemesfém-nanorezonátorok hatásainak optimalizálási lehetőségeit vizsgálták.

Januárban két nívós folyóiratcikk is megjelent az Intézetünk Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén működő Nanoplazmonika Kutatócsoport munkatársainak eredményeiből. Az elméleti tanulmányok tárgya 10-100 nm nagyságrendű nemesfém-nanorezonátorok hatásainak optimalizálása. Arany nanorudak és nanohéjak optimalizált eloszlása lehetővé teszi, hogy két, egymással szemben haladó rövid impulzus egyenletes felfűtést eredményezzen dúsított céltárgyakban. A nanorezonátorok gyémánt-kristály magjában elhelyezett színcentrum-mintázatok erősített szupersugárzó fényforrásként működnek. Ezen nanostruktúrák a plazmonikus tér extrém erősítésére, továbbá kvantuminformatikai alkalmazások céljaira és nemklasszikus fény generálására is kiválóan alkalmasak.


A két Open Access tanulmány az alábbi linkeken érhető el:

https://link.springer.com/article/10.1007/s11468-021-01571-x

https://www.mdpi.com/2079-4991/12/3/352





Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube